Landenweb.nl

Alanya
 

Alanya Tui Reizen

To read about Alanya in English - click here

advertentie
Vliegennaar.nl | Vliegticket Alanya vergelijk Naar Alanya met Sunweb

Algemeen

Alanya ligt direct aan de Middellandse zee in de provincie Antalya in Turkije. Het district heeft een oppervlakte van ongeveer 1.600 m2 en heeft een kwart miljoen inwoners. De stad Alanya zelf heeft naar schatting zo’n honderdduizend inwoners.

’s Zomers verblijft een veelvoud van dit aantal in de bruisende toeristenstad. Ook onder Nederlanders is een vakantie naar Alanya al jaren gigantisch geliefd.

Alanya SkylineAlanya SkylineFoto: Ozgurmulazimoglu CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Alanya Tui Reizen Autoverhuur Sunny Cars Alanya

Ligging

Alanya grenst aan de zuidkant aan de Middellandse zee. Aan de oostkant van de stad ligt de Alanya-baai. Ten westen van de stad ligt het plaatsje Manavgat, terwijl aan de noordkant het Taurus-gebergte met toppen tussen de 500-3000 meter ligt. Aan de westkant van de stad ligt het schiereiland ‘citadel’. De luchthaven van Antalya ligt op zo’n twee uur rijden.

advertentie
Alanya Hotels Turkije verre reizen van ANWB

Weer

Alanya heeft een typisch Middellandse zeeklimaat. ’s Zomers is het heet en droog en ’s winters is het fris en regenachtig. Tussen mei en oktober ligt de gemiddelde maximumtemperatuur hier standaard ruim boven de twintig graden. In de maanden juli en augustus wordt het al gauw boven de dertig graden soms zelfs eind dertig graden. Het aantal zonuren is in deze periode zo’n twaalf per dag. Neerslag valt er amper en de zee is goed warm.

Tussen november en april is het een stuk minder lekker weer in Alanya. Hoewel de zon gemiddeld nog ruim vijf uur per dag schijnt wordt het een stuk kouder. In december is het regelmatig zelfs guur met temperaturen onder de tien graden. Ook is er in deze maanden meer neerslag.

Geschiedenis

Alanya heeft een rijke historie die teruggaat tot zo’n 20.000 jaar voor het begin van de jaartelling. Hoewel er weinig bekend is, kan de oudheid van de stad door enkele architectonische bevindingen bewezen worden. Een lange periode werd de stad zowel Pamphylia als Cilicia genoemd. Pas in 1935 gaf Atatürk (de stichter van het huidige Turkije) de stad de naam Alanya. Hiervoor heette de stad Alaiye.

Alanya Ruïnes Byzantijnse kerkAlanya Ruïnes Byzantijnse kerkFoto: Bestalex CC 4.0 International no changes made

Naast de veranderlijkheid van de naam bleek door de jaren heen ook de eigenaar van de stad regelmatig te veranderen. Vanaf 1200 heerste sultan Alaaddin Keykubad uit naam van het regime van Anatolië over de stad. Nadat het verbond in 1300 uit elkaar viel werd de stad overgenomen door de feodale gemeenschap Karamanooullary. In 1427 werd Alanya vervolgens verkocht aan het Egyptisch sultanverbond van Mameluk (kosten 5 duizend munten). Na omzwervingen door het Ottomaanse Rijk en Cyprus maakt het sinds 1871 deel uit van gemeente Antalya.

Voor een compleet overzicht van de geschiedenis van Turkije zie de geschiedenispagina van Landenweb.

Bezienswaardigheden

Alanya KasteelAlanya KasteelFoto: Hydrox CC 3.0 Unported no changes made

Het kasteel van Alanya is een van de dingen die je gezien moet hebben. Het bouwsel ligt op zo’n 250 meter hoogte op het schiereiland en biedt zodoende een geweldig uitzicht over zee. De totale overblijfselen beslaan zo’n 6,5 kilometer. Het kasteel werd gebouwd door sultan Alaaddin Keykubat en bestaat uit 83 torens, 140 bastions en ruim 400 waterreservoirs.

Alanya beschikt over verschillende musea. Het archeologisch museum is gevuld met overblijfselen uit onder andere het Ottomaanse rijk en het Byzantijnse rijk. Dit museum is dagelijks geopend. Een ander leuk museum is het Atatürk huis. Dit is de plaats waar Atatürk verbleef tijdens zijn bezoek op 18 februari 1935.

Tips

Alanya is een ook een sportieve bestemming. Aan het strand worden diverse watersporten aangeboden. Zo kun je bijvoorbeeld parasailen boven de schitterende kust of waterskiën. Wandelen of klimmen in het Taurus-gebergte is eveneens een leuke optie. Liefhebbers van raften moeten de spectaculaire Alara-rivier meegemaakt hebben. Meer standaard sportactiviteiten als volleybal, voetbal en tennis zijn altijd in de buurt.

Alanya is zeer geschikt voor families. Er zijn meerdere zwembaden, een aquapark, kinderanimatie en nog veel meer voorzieningen die horen bij een heerlijke vakantie met het gezin.

Alanya LINKS

Advertenties
• Turkije verre reizen van ANWB
• Vliegennaar.nl | Vliegticket Alanya vergelijk
• Alanya Tui Reizen
• Naar Alanya met Sunweb
• Hotels Alanya
• Autoverhuur Sunny Cars Alanya
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over Alanya bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems