Steden TURKIJE

Kusadasi   

Strandvakantie Kusadasi

Kusadasi Foto: Lutz Langer

Kusadasi heeft een grote gedaanteverwisseling ondergaan in de afgelopen jaren. Vroeger was het een belangrijke handelsstad, tegenwoordig is het een toeristische trekpleister. Zon, zee, strand en moderne uitgaansgelegenheden maken deze badplaats zeer geliefd onder Westerse toeristen. Door de bouw van appartementen, luxe hotels en all-inclusive resorts in de afgelopen jaren is een verblijf in Kusadasi vandaag de dag mogelijk voor allerlei soorten vakantiegangers.

Ligging Kusadasi

Kusdasi met haven Foto:Dietmar Giljohann

Kusadasi ligt aan de westkust van Turkije zo’n 90 kilometer ten zuiden van Izmir. De luchthaven van laatstgenoemde stad ligt op ongeveer 70 kilometer. Voor de kust van de Turkse badplaats ligt het Griekse eiland Samos, dat tevens per boot te bereiken is. In de haven van Kusadasi meren veel cruiseschepen aan.

Weer Kusadasi

Het klimaat in de kustgebieden rondom de Middellandse Zee wordt gekenmerkt door warme zomers en zachte winters. In de zomermaanden is de temperatuur erg behaaglijk en schijnt de zon het grootste gedeelte van de dag. Dit maakt dat de Turkse badplaats uitermate geschikt is voor een vakantie vol zon, zee en strand. In Kusadasi is het ook in de wintermaanden prima toeven. Over het algemeen blijft het droog en zal de temperatuur niet ver onder de twintig graden duiken.

Geschiedenis Kusadasi

Karavanserai van Kusadasi Foto:Vikimach

Kusadasi heeft vroeger vooral gediend als havenstad. Daarmee werd het een belangrijke stad voor de omgeving. In het tweede deel van de twintigste eeuw verloor de stad echter zijn leidersrol aan concurrenten en werd het massatoerisme steeds belangrijker voor de economie van de stad. Zoals de rest van Turkije is ook Kusadasi in de eeuwen daarvoor onder Griekse, Byzantijnse en Ottomaanse heerschappij gevallen. In de directe omgeving van de stad zijn daar nog enkele overblijfselen van te vinden. Voor een compleet overzicht van de geschiedenis van Turkije zie de geschiedenispagina van Landenweb.

Kusadasi bezienswaardigheden

Verschillende Griekse tempels zijn gevonden in de directe omgeving van de stad. Sommige in betere staat dan andere, maar alle zeer de moeite waard om te bezoeken. Denk maar eens aan de tempel van Artemis, de tempel van Aphrodite of Phygale, waar boten werden gerepareerd en gewonden werden verzorgd tijdens de Trojaanse oorlog. Ook diverse bouwwerken, zoals de Isa Bey Moskee en het Seljuk Kasteel, dat al 1500 jaar op de Ayasuluk berg staat, zijn goed te bezoeken. Er is dus een hoop te doen in en rondom Kusadasi.

Milete Foto:Monsieurdl

Iets verder weg, maar nog steeds goed bereikbaar, is de oude stad Milete. Van deze Romeins-Hellenistische vestiging is niet bijzonder veel meer over, maar met een beetje inbeeldingsvermogen bij het zien van enkele restanten van tempels en een stoa kan men zich wel een voorstelling maken van hoe het er uit moet hebben gezien.

Tips Kusadasi

In en rondom Kusadasi is een veelvoud aan hotels, appartementen en resorts te vinden. De een nog luxer, exclusiever en uitgebreider dan de ander. Vrijwel allen vormen een prima uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in Turkije vol zon, zee en strand.

Kusadasi autovrije binnenstad Foto:Vikimach

Natuurlijk kun je een week (of langer) op het strand gaan liggen, maar wanneer je daar genoeg van hebt, is het ook aan te raden om gewoon het centrum van Kusadasi in te lopen. De autovrije straatjes, de vele winkeltjes, de markt, de authentieke theehuizen en nauwe steegjes maken het centrum van de stad erg gezellig. Ga lekker een middagje slenteren en laat je meevoeren in de Turkse gemoedelijkheid.

Kusadasi telt maar liefst drie wildwaterparken. Ze liggen een klein stukje buiten de stad, maar bieden alle een shuttle van en naar de stad aan.


Artikelen en Reisverhalen over TURKIJE
  Hoe decadent kan het leven zijn   Van Atalya naar Istanbul en terug
  Op vakantie naar Turkije   Visums Turkije aanvragen
  Zo decadent kan het leven zijn   eVisum Turkije aanvragen

Schrijf uw artikel over Kusadasi

Kusadasi LINKS

Advertenties
• Kusadasi Vliegtickets.nl
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• D-Reizen Kusadasi
• Accommodaties Kusadasi
• Kusadasi Tui Reizen
• Kusadasi Vliegvakanties WTC
• Autoverhuur Sunny Cars Kusadasi
• Izmir Vliegtickets Tix.nl
• Kusadasi Hotels
• Eliza was here


Nuttige links
Telefoongids
Romans over Turkije
Kusadasi Reisstart

laatst bijgewerkt september 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems