Landenweb.nl

Marmaris
 

Marmaris Tui Reizen

To read about Marmaris in English - click here

advertentie
Turkije verre reizen van ANWB Naar Marmaris met Sunweb

Algemeen

Marmaris is een toeristenstad aan de Egeïsche kust van Turkije. Het heerlijke klimaat, de prachtige resorts, de mooie appartementen, het bruisende nachtleven en het gezellige stadsleven maken Marmaris tot een van de meest geliefde bestemmingen van Turkije. Met name Nederlandse en Engelse toeristen zijn gek op de stad. In het hoogseizoen lopen er rond de vierhonderdduizend toeristen rond in de stad, dat is tien keer zoveel als het aantal inwoners.

Marmaris BoulevardMarmaris BoulevardFoto: Hajotthu CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Hotels Marmaris VliegenNaar - Vliegtickets Dalaman Turkije

Ligging

Marmaris ligt aan de Egeïsche kust aan de zuidkant van Turkije. Aan de andere kant grenst de stad aan het gebergte van de provincie Mugla. Sinds 2012 land je op de luchthaven van Dalaman. Voorheen landde je standaard op de luchthaven van Bodrum. In de buurt van Marmaris ligt tevens het idyllische stadje Içmeler, met een gezellig stadshart en een mooie ligging aan zee.

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Marmaris Marmaris Tui Reizen

Weer

Marmaris heeft een middellandse zeeklimaat. Het stadje heeft warme, droge zomers en vochtige winters. Tussen april en november is de regenval nihil en is er zon in overvloed. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in deze periode standaard rond de twintig graden. In het hoogseizoen wordt het al gauw boven de dertig graden. Het aantal zonuren bedraagt in de topmaanden zo’n elf tot twaalf per dag.

Van december tot en met maart is het een stuk vochtiger en kan het zelfs guur worden in Marmaris. De laagst gemeten temperatuur in maart is bijvoorbeeld -1,2 graden. Opvallend genoeg is de hoogst gemeten temperatuur in maart 28,4 graden. Het weer is kortom wispelturig. Een échte garantie op zon heb je in de maanden mei tot en met september.

Geschiedenis

De historie van de stad gaat terug tot ver voor het begin van de jaartelling. Naar schatting stamt het stadskasteel uit het jaar 3000 voor Christus. Als onderdeel van het oude Griekse rijk stond de stad bekend als Physkos en maakte deel uit van Caria. Caria werd ingenomen door Alexander de Grote. Het kasteel veroveren was geen zware klus voor Alexander, die gemakkelijk de kleine stad en de voor hem nuttige haven innam. Hij herstelde het kasteel op de heuvel en stationeerde enkele honderden soldaten om zijn nieuwe territorium te beschermen.

Kasteel van marmarisKasteel van MarmarisFoto: Dave Dunford in het publieke domein

Vanaf de middeleeuwen maakte Marmaris deel uit van het Ottomaanse Rijk. Suleiman de Grote maakte Physkos een belangrijk onderdeel van de kustbescherming van zijn rijk. De sultan veranderde de naam van de stad in Mimaras en vernieuwde het kasteel in 1520, als voorbereiding op een aanval op Rhodos en haar christelijke kruisvaarders. De stad werd vervolgens gebruikt als een belangrijke basis voor de Ottomaanse marine in dit gebied. Suleiman de Grote vestigde een karavanserai (een herberg gecentreerd rond een binnenplaats, waar handelaren konden uitrusten) langs de weg tussen het kasteel en de haven in 1545. De karavanserai is nu een toeristische plek in Marmaris.

Het graf van Sariana aan de noord-oostelijke rand van de stad was een eerbetoon aan de vrouw die de Ottomaanse troepen hielp tijdens de campagne tegen Rhodos. Het aquaduct, de Tashan en de Ibrahimaga moskee zijn andere architectonische monumenten die de kracht van het bewind van de sultan duidelijk weergeven.

Marmaris kwam opnieuw in de geschiedenisboeken in 1798, toen Lord Nelson en zijn vloot vonden onderdak in de haven van de stad. Nelson was op weg naar Egypte om Napoleons vloot te bestrijden, een strijd die Nelson won.

In de moderne tijd heeft Marmaris zich ontpopt als een van Turkije's meest populaire overwinteringsplekken voor toeristen. De jachthavens zijn vooral populair bij zeilers, die de stad vullen tijdens de gezellige wintermaanden. Voor een compleet overzicht van de geschiedenis van Turkije zie de geschiedenispagina van Landenweb.

Bezienswaardigheden

Ket kasteel van Marmaris staat er zoals is beschreven al duizenden jaren. Het is een symbool van de stad aan de kust. Het kasteel ondergaat voortdurend restauratie, maar de onderdelen die voor het publiek geopend zijn, zijn goed onderhouden en het uitzicht op de haven is gewoon fantastisch. Het is ook de thuisbasis van een groot museum (het Archeologisch Museum) en een populair café.

Marmaris BazarMarmaris BazarFoto: Hajotthu CC 3.0 Unported no changes made

Marmaris is een gezellige stad. Het centrum beschikt over een gigantische indoorbazaar, een soort overdekte doolhof van winkelstraatjes. De winkeliers hier houden er agressieve verkooptechnieken op na. Dit wordt door Nederlanders regelmatig als storend ervaren. Als je de drukte wilt ontvluchten, dan kun je even ontspannen op het plein rondom het standbeeld van Atatürk, dat ligt op enkele tientallen meters afstand van de bazar.

Marmaris HavenMarmaris HavenFoto: Mstyslav Chernov CC 3.0 Unported no changes made

Een wandeling door de prachtige haven van Marmaris is een echte ‘must’. Picknick hier bij de waterfontein, koop een portie mosselen van een van de vele verkopers of geniet van de waterpijp op een van de gezellige terrasjes. Het havengebied ademt in alles familiaire knusheid.

Tips

Wandel langs de lange strandpromenade naar het centrum of juist de andere kant op. Er is hier altijd van alles te beleven en er zijn talloze gezellige barretjes. Kies voor een bar met livemuziek, zing karaoke of kies voor een gezellige sportbar. Een echte aanrader is de Faros-bar die op zo’n vijftien minuten lopen van het centrum ligt. Veel vakantiegangers komen naar Marmaris voor het hele pakket, het zand, het warme weer en de feesten. Er zijn tal van bars en nachtclubs en een hele straat is gewijd aan de kunst van het drinken. Het staat bekend als Bar Street en heeft een aantal gezellige terrassen, bars en clubs. Er zijn ook tal van bars en cafés verspreid langs het strand, waar je de zonsondergang kunt bewonderen.

Een must-do voor wie op zoek is naar de volledige Turkse ervaring is de Armutalan Hamam achter de stad en het strand. Het is een bijzonder goed in elkaar gezet Turks badcomplex, met een Finse sauna en een warme kamer met massage en mogelijkheden voor een body scrub. Er is ook een zwembad op het terrein.

Marmaris LINKS

Advertenties
• VliegenNaar - Vliegtickets Dalaman Turkije
• Naar Marmaris met Sunweb
• Marmaris Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Turkije verre reizen van ANWB
• Autoverhuur Sunny Cars Marmaris
• Hotels Marmaris
• Boeken, ook tweedehands, over Marmaris bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems