Landenweb.nl

Antalya
 

Naar Antalya met Sunweb

To read about Antalya in English - click here

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Antalya Turkije verre reizen van ANWB

Algemeen

Antalya is een van de meest bezochte vakantieoorden die Turkije rijk is. Antalya is een gezellige badplaats aan de Turkse Rivièra met brede kiezel- en zandstranden en helderblauw zeewater. De plaats is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en heeft ruim 677 duizend inwoners.

Antalya is een perfecte bestemming om vakantie te vieren. De bevolking is er ontzettend gastvrij, de Turkse cultuur is aanlokkelijk en het klimaat is erg aantrekkelijk. Voor toeristen is er veel te doen in Antalya. Je kunt er cultuur snuiven, de prachtige natuur ontdekken, genieten van zon, zee en strand en nog veel meer.

advertentie
Antalya Tui Reizen Naar Antalya met Sunweb

Ligging

Antalya ligt in het zuidwesten van Turkije aan de Middellandse Zee. Antalya is tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De Baai van Antalya is naar deze stad genoemd. Antalya ligt niet ver van de steden Denizli, Burdur, Isparta en Konya, die allemaal meer landinwaarts liggen.

Antalya HavenAntalya HavenFoto: Nilfanion CC 2.0 Generic no changes made

advertentie
Hotels Antalya Goedkope vliegtickets Antalya | Vliegennaar.nl

Weer

De zomers zijn warm en droog in Antalya. De zon schijnt meer dan 300 dagen per jaar. De jaartemperatuur is gemiddeld 18,7 graden Celsius. April, Mei en oktober zijn ideale maanden om Antalya te bezoeken. Het is dan meest droog en de temperaturen zijn nog aangenaam.

Geschiedenis

De streek rond Antalya is al bewoond vanaf het 5e millennium v.Chr. Antalya werd in de 2e eeuw v.Chr. door Attalos II van Pergamon gesticht als havenstad. Dit rijk werd vervolgens deel van het Romeinse Rijk. De Seltsjoeken veroverden in de 13e eeuw Antalya. De Osmanen namen de macht aan het eind van de 14e eeuw over en behielden die tot 1923, waarna Antalya deel ging uitmaken van de republiek Turkije. Voor een compleet overzicht van de geschiedenis van Turkije zie de geschiedenispagina van Landenweb.

Bezienswaardigheden

Antalya KaleiciAntalya KaleiciFoto: Ingo Mehling CC 3.0 Unported no changes made

De oude binnenstad van Antalya is de historische wijk van de stad, waar bezoekers de meest interessante bezienswaardigheden kunnen bewonderen. De oude stad wordt Kaleici genoemd en in de smalle straatjes vind je de Seltsjoek Karatay Moskee, de Tekeli Mehmet Pasa Moskee en de Kesik Minaret. Dit prachtige monument is onderdeel van een gebouw uit de 2e eeuw na Christus. Het was oorspronkelijk een tempel. In de Byzantijnse periode werd het een kerk. Nog later, in de Ottomaanse periode, werd de Kesik Minaret een moskee. Toen werd ook de minaret toegevoegd. Ondanks schade door een aardbeving heeft de minaret nog veel van zijn oorspronkelijke charme behouden.

Poort van Hadrianus AntalyaPoort van Hadrianus AntalyaFoto: Ingo Mehling CC 3.0 Unported no changes made

Aan de oostelijke kant van de oude binnenstad van Antalya zie je nog grote delen van de oude muur die stammen uit zowel de Romeinse als de Hellenistische tijd. Een van de belangrijkste stukken wordt onderbroken door de poort van Hadrianus, die werd gebouwd om keizer Hadrianus te eren bij zijn bezoek in 130 na Christus. De poort is gemaakt van marmer en voorzien van drie bogen en wordt geflankeerd door twee prachtige torens.

In en rondom Antalya zijn twee stranden in het bijzonder de moeite waard om te bezoeken. Konyaalti Beach is een uitgestrekt strand dicht bij het stadscentrum van Antalya waar de meest luxe hotels en resorts aan liggen. Het is een levendig strand waar je jezelf geen seconde hoeft te vervelen. In het dorpje Lara dat vlakbij Antalya ligt is het Lara Beach te vinden.

Düden Waterval AntalyaDüden Waterval AntalyaFoto: Arno Prüllage CC 1.0 Generic no changes made

Antalya kent een indrukwekkende natuur, zo vormen de Düden watervallen in Lara vlakbij Antalya het bekendste natuurfenomeen van Antalya en omgeving. De Düden rivier stort bij Lara Beach vanaf veertig meter hoge rotsen de zee in. De rivier ontspringt op ongeveer tien kilometer afstand van Antalya in het Taurusgebergte en stroomt zowel ondergronds als bovengronds door de bergen waardoor het water een enorme snelheid krijgt voordat het in zee terecht komt. In 1992 besloot de Turkse regering om de watervallen officieel als natuurgebied te benoemen. Het gebied rondom de watervallen wordt goed bijgehouden door de Turkse staat; er zijn goede wandelpaden en diverse mogelijkheden om te picknicken. In de omgeving van Antalya zijn nog meer bijzondere natuurlijke bezienswaardigheden: de Kurnsunlu Watervallen en het Nilüfer meer.

In en rondom Antalya groeien veel bomen en planten. Vooral olijf- en pijnbomen gedijen er goed en er groeien ook kleurrijke exotische planten en bloemsoorten. In het Atatürk Park en het Karaalioglu Park kun je de natuur van Antalya in volle glorie aanschouwen.

In de bergen bij Antalya leven berggeiten en herten in het wild. De onderwaterwereld van de Middellandse Zee kent ook diverse bewoners zoals veel verschillende vissoorten en zelfs dolfijnen. In het Düzlercami Park kun je verschillende dieren zien.

Tips

Voor de sportieve vakantieganger zijn er diverse spannende activiteiten mogelijk in Antalya. Zo kunnen er alle denkbare watersporten in Antalya worden beoefend.

Enkele voorbeelden: duiken, waterskiën, jetskiën, rafting en parasailing. Ook golfen is een veel beoefende sport in Antalya en omstreken. In Antalya zelf zijn diverse golf courses te vinden en op een kleine veertig kilometer afstand van Antalya in Belek liggen maar liefst negen golfbanen die allemaal erg goed bekend staan. Wat velen niet weten is dat er op een afstand van vijftig kilometer van Antalya op de Bakirli geskied kan worden in maart en april. Na het skiën, kun je in Antalya dan lekker aan het strand liggen in die tijd van het jaar.

Hamam AntalyaHamam AntalyaFoto: Marsyas CC 3.0 Unported no changes made

Wil je een dagje genieten? Bezoek dan één van de vele authentiek Turkse badhuizen in Antalya. De Turkse Hamam is een stoombad met lekkere geuren. Je kunt in de meeste badhuizen ook Turkse (schuim-) massages krijgen. De Hamams zien er allemaal even mooi en verzorgd uit en ze ademen nog die echte Turkse sfeer.

Antalya LINKS

Advertenties
• Goedkope vliegtickets Antalya | Vliegennaar.nl
• Antalya Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Naar Antalya met Sunweb
• Autoverhuur Sunny Cars Antalya
• Hotels Antalya
• Boeken, ook tweedehands, over Antalya bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems