Landenweb.nl

Side
 

Naar Side met Sunweb

To read about Side in English - click here

advertentie
Naar Side met Sunweb Side Tui Reizen

Algemeen

Side Romeins theaterSide Romeins theaterFoto: Nick Irvine-Fortescue (CC BY 2.0) no changes made

Side is een van de meest toeristische bestemmingen van de Turkse zuidkust. Het voormalig vissersdorp is ideaal voor zonliefhebbers die van een vleugje cultuur houden. Het moderne stadscentrum barst van de overblijfselen uit de oudheid. Bijzonder zijn tevens de twee langgerekte stranden van de stad. Aan de oostkant loopt het Sorgun-strand en aan de westkant het Kemer-strand.

advertentie
50x spotgoedkope vliegtickets | Vliegennaar.nl Autoverhuur Sunny Cars Side

Ligging

Side ligt in de provincie Antalya. Dit is een bekende toeristische regio in het zuiden van Turkije. Het gelijknamige toeristische centrum Antalya ligt 65 kilometer ten oosten van Side. Hier is tevens de luchthaven gelegen. Stadjes als Manavgat en Selimiye liggen slechts op enkele kilometers.

advertentie
Turkije verre reizen van ANWB Side Hotels

Weer

Als onderdeel van de Mediterraanse kust heeft Side een uiterst zacht klimaat. Het paradijselijke vakantieoord is tussen april en oktober op haar best. In deze periode schijnt de zon gemiddeld minimaal acht uur per dag (in juni, juli en augustus zelfs dertien uur per dag). Regenval is er alleen in de maanden april en oktober regelmatig. In de tussenliggende periode is het eigenlijk altijd droog en zonnig. In de maanden juni, juli en augustus loopt het kwik zelfs regelmatig op tot zo’n veertig graden.

Geschiedenis

Side heeft een enorm rijke historie. In de zevende eeuw voor het begin van de jaartelling stichtten Grieken het stadje. Destijds maakte de plaats deel uit van de regio Anatolië. Hier komt tevens de naam, die granaatappel betekent, vandaan. In de periode tussen haar oprichting en het heden werd Side ondermeer bezet door Alexander de Grote, maakte het deel uit van het Seleucidische Rijk, werd het veroverd door de Romeinen, vernietigd door de Arabieren en opgebouwd ten tijde van het vroege Byzantijnse rijk.

Side Buitenkant van het theaterSide Buitenkant van het theaterFoto: KaHe CC 3.0 Unported no changes made

Één van de meest prominente locaties in Side is het oude theater uit de 2e eeuw na Christus. Een uniek voorbeeld van een combinatie van Hellenistische invloeden en Romeinse constructie. De decoraties dateren uit de periode van de Keizers en de kolommen aan de buitenkant vertellen het verhaal van Dionysus (of Bacchus in de Romeinse traditie), de Griekse god van de wijn en beschermheer van het theater.

Side Tempel van ApolloSide Tempel van ApolloFoto: Saffron Blaze CC 3.0 Unported no changes made

Andere fascinerende overblijfselen van Side zijn de tempels van Apollo en Athena, die schilderachtig zijn neergestreken op het uiterste puntje van de haven van Side. De aanblik van deze oude kolommen tegen de fotogenieke Middellandse Zee zorgt voor een ideale toeristische setting.

Alsof dat niet genoeg is beschikt Side ook over de restanten van een zuilengalerij, Romeinse baden, een nymphaeum en een Helleense poort die de buitenmuren siert. Het nabijgelegen museum is gehuisvest in een complex baden dat dateert uit de tweede eeuw na Christus. Het bevat veel van de vondsten die ontdekt zijn tijdens opgravingen van de ruïnes in het midden van de twintigste eeuw. Voor een compleet overzicht van de geschiedenis van Turkije zie de geschiedenispagina van Landenweb.

Bezienswaardigheden

Naast het uitgebreide culturele gedeelte heeft Side nog veel meer te bieden. Het centrum barst van de gezellige restaurantjes, bars en uitgaansgelegenheden.

Bijzonder zijn de traditionele winkeltjes en boetiekjes met allerlei handgemaakte spullen. Direct aan het centrum vind je ook het strand. Een wandeling over de pas aangelegde promenade aan de westkant is zeker een aanrader. Dit is tevens het drukste, meest toeristische gedeelte van het strand. Het oostelijke gedeelte is iets rustiger.

Tips

Side Weststrand Foto:Anders PrintzSide WeststrandFoto: Anders Printz (CC BY 2.0) no changes made

Side biedt honderden hotels met wisselende kwaliteiten. Side is alles wat een strandliefhebber zich maar kan wensen. Er is een duidelijk verschil tussen het oostelijke en westelijke strand. Oost staat voor rust en relatieve beslotenheid.

West staat voor drukte en vermaak. Aan de westkant is het een absolute aanrader om te gaan parasailen. Op zo’n honderd meter boven het water kom je tot nieuwe inzichten.

In de Oxyd Disco kun je ’s-avonds heerlijk feesten. Met een capaciteit van 3.000 personen is het de grootste discotheek van de stad. Het gevarieerde muziekaanbod wordt ondersteund door lichtshows en dansacts. Als je op zoek bent naar een rustigere bestemming om te borrelen dan is de Casper-bar een aangename plaats.

Side LINKS

Advertenties
• 50x spotgoedkope vliegtickets | Vliegennaar.nl
• Naar Side met Sunweb
• Turkije verre reizen van ANWB
• Side Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Side
• Hotels Side
• Boeken, ook tweedehands, over Side bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems