Landenweb.nl

LANZAROTE
Geschiedenis

To read about LANZAROTE in English - click here

Authentieke Reizen naar Lanzarote

Steden LANZAROTE

Costa teguisePuerto del carmen

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Geschiedenis

Oudheid en eerste Europeanen

Ca. 3000 jaar geleden spraken schrijvers als Homerus al over de ‘eilanden van de gelukzaligen’. Tussen 1100 en 800 v.Chr. worden de Canarische Eilanden ontdekt door de Feniciërs, komend van het huidige Cádiz, en de Carthagers. De oudste vondsten dateren van 500-200 v.Chr.

In 1312 n.Chr. betreedt Lancelotto Malocello het eiland en sticht de eerste nederzetting Teguise. Het eiland dankt zijn naam dus aan deze zeevaarder.

In 1402 veroverde de Normandiër Jean de Béthencourt Lanzarote voor de Castiliaanse kroon en krijgt daardoor de titel ‘koning van de Canarische Eilanden’.

De oorspronkelijke bevolking, de majo’s, komen in opstand, maar de Béthencourt slaat de opstand met behulp van zijn stadhouder Gadifer de la Salle neer. Koning Guadarfia liet zich dopen en de kapel van de vesting Rubicón werd de eerste bisschopszetel van de Canarische Eilanden. In 1414 schenkt De Béthencourt de Canarische Eilanden aan de Iberische graaf van Niebla.

In werkelijkheid heeft Maciot, een neef van De Béthencourt, de macht in handen op Lanzarote. Vanaf 1440 werden de Canarische Eilanden op hardhandige door de Peraza’s bestuurd en deze periode werd dan ook gekenmerkt door vele opstanden.

advertentie

Lanzarote definitief Spaans grondgebied

In de periode 1433-1479 voeren de Spanjaarden en de Portugezen strijd om de Canarische Eilanden. In 1479 werd de archipel in het Verdrag van Alcáçovas toegekend aan Spanje. In de 16e en 17e eeuw bloeide op Lanzarote de slavenhandel, maar Berbers en Algerijnse piraten plunderen regelmatig de steden Arrecife en Teguise, de hoofdstad van het eiland. Honderden bewoners van het eiland worden ontvoerd.

Van 1730 tot 1736 vernietigen vulkaanuitbarstingen het zuiden van Lanzarote. Er ontstaat hongersnood waardoor een groot gedeelte van de bevolking naar Zuid-Amerika emigreerde. Het bewonersaantal van Lanzarote loopt dramatisch terug tot maar ca. 300 personen. Tijdens de regering van Carlos III bloeide de economie op.

advertentie

Arrecife nieuwe hoofdstad; Canarische archipel vrijhandelszone

In 1852 wordt Arrecife uitgeroepen tot nieuwe hoofdstad en de hele Canarische archipel werd uitgeroepen tot vrijhandelszone. Als Spanje zijn laatste koloniën verliest gaat het economisch weer veel slechter met de Canarische Eilanden want een hele afzetmarkt valt weg.

De oostelijke eilanden Lanzarote, Gran Canaria en Fuerteventura worden in 1927 samengevoegd en vormen vanaf die tijd de Spaanse provincie Gran Canaria.

Francisco Franco, op dat moment militair bevelhebber op de Canarische Eilanden, pleegt een staatsgreep tegen de regering in Madrid. De Spaanse Burgeroorlog brengt echter alleen maar economische malaise en politieke isolatie. De Canarische Eilanden vormden op dat moment het armste gebied van Spanje.

Vanaf 1960 neemt het toerisme toe en vervangt in snel tempo de landbouw als belangrijkste bron van bestaan.

Na de dood van generaal Franco in 1975 komt er meer politieke openheid en ook het toerisme beleeft een flinke opleving.

In 1982 kregen de Canarische Eilanden met nog een aantal andere Spaanse provincies een autonome status en in 1986 behield de eilandengroep, ondanks de toetreding tot de Europese Unie, haar aparte status als vrijhandelszone.

In 1993 werd Lanzarote door de UNESCO tot biosfeerreservaat uitgeroepen. In 2000 worden er voor het eerst meer dan 1,5 miljoen toeristen geteld op Lanzarote.

Zie verder ook de geschiedenis van Spanje op Landenweb.

advertentie

LANZAROTE LINKS

Advertenties
• Lanzarote Tui Reizen
• Vakantie Lanzarote | Waarschijntdezonwel.nl
• Naar Lanzarote met Sunweb
• Autohuur Lanzarote
• Hotels Trivago
• Authentieke reizen naar Lanzarote
• Autoverhuur Sunny Cars Lanzarote
• Lanzarote Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over LANZAROTE bij Bol.com

Nuttige links

Duikreisverhaal, duiken in Lanzarote de Canarische eilanden (N)
Lanzarote (N)
Lanzarote 2 Link Belgiƫ (N)
Lanzarote Startnederland (N+E)
Reisinformatie Lanzarote
Wandelen Lanzarote (N)

Bronnen

Evers, K. / Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote

Gottmer/Becht

Reisenegger, V. / Lanzarote

ANWB

Scialdone, V. / Lanzarote

Bonechi

Weniger, S. / Lanzarote

Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems