Steden LANZAROTE

Populaire bestemmingen SPANJE

LANZAROTE   

De begroeiing op Lanzarote bestaat hoofdzakelijk uit cactussen en de Canarische palm. Met name in het beschutte gebied rond Haría, in het noorden van het land, is veel groen te vinden, met onder andere duizenden dadelpalmen. Het noorden van Lanzarote is trouwens toch al het meest interessant voor de plantenliefhebber. Hier komen een aantal zeldzame soorten voor, zoals vlooienkruid. Dit kruid groeit voornamelijk op de steile kliffen van Riscos del Famara.
Enkele planten die alleen op de Canarische eilanden voorkomen zijn slangenkruid, retama (brem) en tabaiba (koning-jubawolfsmelk). De lavavlakten worden bedekt met honderden soorten korstmos. De cardón (kandelaberwolfsmelk) is de bekendste euforbia. Van de ‘drago’ of drakenbloedboom, behorend tot de lelieachtigen, komen op Lanzarote nog maar enkele exemplaren voor.
Het zuiden van het eiland is verreweg het droogste deel van Lanzarote, waarin zich alleen wat boksdoornstruiken en wolfsmelkplanten staande kunnen houden.
Op het kleine eilandje Los Lobos in de zeestraat La Bocaina groeien talrijke inheemse plantensoorten, zoals de passiebloem, die op de meeste andere eilanden van de Canarische archipel nauwelijks meer voorkomt.

Er komen maar een paar diersoorten voor op Lanzarote. Behalve verwilderde huisdieren en duiven zijn er alleen wat spaarzame roof- en zeevogels. Op het land leeft de geelvink, een voorvader van de onze kanarie. Enkele tientallen jaren geleden werd er nog een spitsmuissoort ontdekt en de witte zeekrabbetjes van Jameos del Agua, grotten in het noorden van Lanzarote, komen verder nergens meer voor.
De vele dromedarissen op het eiland zijn geen oorspronkelijke dieren, maar meegevoerd door de eerste Europeanen die het eiland bezochten. Tegenwoordig worden ze hoofdzakelijk voor het toerisme gebruikt.
Duizenden geiten lopen min of meer vrij over het eiland heen en zorgen voor een kaalslag die de schaarse vegetatie veel schade aandoet.

LANZAROTE LINKS

Advertenties
• D-Reizen Lanzarote
• Lanzarote Vliegtickets.nl
• Lanzarote Kras Reizen
• Autohuur Lanzarote
• Lanzarote Tui Reizen
• Naar Lanzarote met Sunweb
• Lanzarote Hotels
• Lanzarote Vliegvakanties WTC.
• Autoverhuur Sunny Cars Lanzarote
• Lanzarote Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Lanzarote (N)
Lanzarote 2 Link Belgiƫ (N)
Lanzarote Startnederland (N+E)
Reisinformatie Lanzarote
Wandelen Lanzarote (N)
Schrijf uw artikel over LANZAROTE

Bronnen

Evers, K. / Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote
Gottmer/Becht

Reisenegger, V. / Lanzarote
ANWB

Scialdone, V. / Lanzarote
Bonechi

Weniger, S. / Lanzarote
Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems