Steden LANZAROTE

Populaire bestemmingen SPANJE

LANZAROTE   

Algemeen

De dienstensector, en dan uiteraard voornamelijk het toerisme, geeft werk aan ca. 75% van de beroepsbevolking. In de bouw en de ambachtelijke beroepen werkt ca. 20% en maar ca. 5% van de bevolking werkt nog in de landbouw en de veeteelt.
Lanzarote heeft net als alle andere eilanden van de archipel de status van vrijhandelszone.

Landbouw

Door de droge grond is het niet gemakkelijk om iets te verbouwen op het eiland. Een geweldige ontdekking was de techniek van de ‘enarenado’: brokjes vulkanisch gesteente (picón of lapilli) nemen ’s nachts het vocht uit de passaatwinden op en geven het overdag af aan de wortels van de planten.
Voor eigen gebruik wordt er onder andere maïs, aardappelen, tomaten, uien, linzen, druiven, vijgen, meloenen, knoflook en tabak verbouwd. Via de handelshaven van Arrecife worden er ook wat tuinbouwproducten geëxporteerd. Belangrijkste exportproduct zijn uien, hoewel classificatie en inpakken voor de export op het vasteland van Spanje gebeurt. Rode en witte aardappels, lokaal ‘batatas’ of ‘boniatos’ genoemd, worden ook geëxporteerd, evenals spinazie.

Wijnbouw

Ca. 40% van de witte wijn wordt tegenwoordig nog van malvasía-druiven gemaakt. De traditionele druivensoort wordt langzaamaan vervangen door andere druivensoorten.
Al vanaf 1600 wordt er wijn gemaakt op Lanzarote, met name in het wijnbouwgebied La Geria. De wijnstokken liggen hier in zo’n twee meter diepe kuilen, omringd door halfronde stapelmuurtjes van lavastenen. Het geheel vormt zo een uniek cultuurlandschap.

Visserij

Naast toerisme en landbouw is de visserij een van de pijlers van de industrie. Lanzarote heeft zelfs de grootste commerciële vloot van de Canarische archipel.
Alles wat er in de zee wordt gevangen is voor eigen gebruik en voor de vele restaurants. Een gedeelte van de gevangen vis wordt verwerkt in de visconservenfabrieken bij de hoofdstad Arrecife.
Er wordt onder andere sardine, makreel, tonijn, langoest, inktvis, heek en tong gevangen.

LANZAROTE LINKS

Advertenties
• D-Reizen Lanzarote
• Lanzarote Vliegtickets.nl
• Lanzarote Kras Reizen
• Autohuur Lanzarote
• Lanzarote Tui Reizen
• Naar Lanzarote met Sunweb
• Lanzarote Hotels
• Lanzarote Vliegvakanties WTC.
• Autoverhuur Sunny Cars Lanzarote
• Lanzarote Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Lanzarote (N)
Lanzarote 2 Link Belgiƫ (N)
Lanzarote Startnederland (N+E)
Reisinformatie Lanzarote
Wandelen Lanzarote (N)
Schrijf uw artikel over LANZAROTE

Bronnen

Evers, K. / Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote
Gottmer/Becht

Reisenegger, V. / Lanzarote
ANWB

Scialdone, V. / Lanzarote
Bonechi

Weniger, S. / Lanzarote
Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems