Populaire bestemmingen FRANKRIJK

COTE D'AZUR   

Grasse is al meer dan 400 jaar het centrum van de Franse parfumindustrie. Tweederde van alle Franse parfums komt hier vandaan en Grasse kan dan ook met recht de parfumhoofdstad van de wereld genoemd worden. In en rond Grasse staan meer dan 30 parfumfabrieken (ca. 3000 werknemers), die maar liefst 90% van de wereldproductie van de essence (‘concrète’), grondstof voor de parfum, voor hun rekening nemen en vooral buitenlandse klanten hebben uit Duitsland, Verenigde Staten, Engeland en Zwitserland. De productie van op bloemen gebaseerd parfum neemt echter sterk af en wordt steeds meer vervangen door synthetische parfums. Voor een kilo lavendel-‘essence’ heeft men 200 kilo lavendel nodig; voor een kilo koolroos heeft men 3000 kilo rozen nodig. De grootste parfummakers van Grasse zijn Fragonard, Galimard en Molinard.
Voor Collobrières, gelegen in de kurkbossen van het Massif des Maures, is de kurkproductie de belangrijkste industrie.

Menton is de ‘citroenhoofdstad’ van de wereld. De hellingen rond de stad zijn bedekt met citrusboomgaarden en door de aangename temperaturen kan er het hele jaar door geoogst worden.

De Franse variant van het Amerikaanse Silicon Valley (hightech-industrie) ligt in Sophia-Antipolis bij Valbonne.

De streek rond Antibes is een groot Europees centrum van bloementeelt, met name van anjers, anemonen, tulpen en vooral rozen. De broeikassen hebben een oppervlakte van ca. 300 ha.

Voor Zuid-Frankrijk zijn de olijven en de olijfolie (‘het vloeibare goud’) een belangrijke bron van inkomsten, hoewel het slechts 0,2% van de wereldproductie betreft. De PACA-regio (Provence, Alpes, Côte d'Azur) verzorgt 65% van de Franse olijfproductie. Sinds 2007 heeft de Provence het keurmerk A.O.C. (appelation d’origine contrôlée).

COTE D'AZUR LINKS

Advertenties
• Cote D'Azur Tui Reizen
• Cote D'Azur Vliegtickets.nl
• Cote D'Azur Kras Reizen
• D-Reizen Cote d'Azur
• Cote D'Azur Hotels
• Campings Cote D' Azur
• Nice Vliegtickets WTC
• Autoverhuur Sunny Cars Nice

Nuttige links

Cote D' Azur Startnederland (N+E)
Telefoongids Frankrijk
Artikelen en Reisverhalen over COTE D'AZUR
  Iles de Hyères  Het onderwaterreservaat van Port..
  Saint Tropez  Nice
  Roquebrune sur Argens

Bronnen

Booren, R. van den / Côte d'Azur
ANWB

Côte d’Azur
Kosmos Reisgidsen

Côte d'Azur, Monaco
Lannoo

Simon, K. / Côte d'Azur
ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems