Landenweb.nl

COTE D'AZUR
Samenleving

To read about COTE D'AZUR in English - click here

Hotels Cote D'Ázur

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Samenleving

Bestuur

Frankrijk is een democratische republiek die in het jaar 1789 ontstond, toen de Franse Revolutie een einde maakte aan de monarchie en de feodale staatsvorm. Er zijn in totaal 101 departementen (96 in Frankrijk en 5 in de overzeese gebieden), die allen in alfabetische volgorde een nummer hebben. De departementen bleken te klein om goed te kunnen functioneren en dus herverdeelde men het land in 22 regio's. Iedere zes jaar gaat men naar de stembus om een departementale raad te kiezen. Zij kiezen op hun beurt het dagelijks bestuur van het departement, de departementale commissie. Voor de huidige politieke situatie, zie hoofdstuk geschiedenis.

Nice is de grootste stad van de Côte d'Azur, met een inwoneraantal van ca. 350.000. De stad is het centrum van de 'Communauté urbaine' Nice-Côte d'Azur, bestaande uit 24 gemeenten en ca. 500.000 inwoners.

advertentie

Typisch Côte d'Azur

Internationale Filmfestival van Cannes

In 1939 werd het internationale filmfestival van Cannes opgericht om de concurrentie met Hollywood aan te gaan. Dat lukte aardig, want na de Oscars zijn de Gouden Palmen de meest begeerde filmprijzen. Door de Tweede Wereldoorlog vond het eerste festival pas in 1947 plaats maar vanaf die tijd wordt elk jaar in mei het twaalf dagen durende filmfestival gehouden.

Parapente

St-André-Les-Alpes is Frankrijks belangrijkste centrum voor parapente of schermvliegen, het vliegen met een vliegtoestel dat ontstaan is uit het parachute-springen. Het meest fundamentele verschil tussen parachute en parapent is dat een parachute zich in vrije val opent en met een parapent in vliegbare toestand wordt gestart.

advertentie

COTE D'AZUR LINKS

Advertenties
• Cote D'Azur Tui Reizen
• Autoverhuur Sunny Cars Nice
• Hotels Trivago
• Fietsvakanties Sawadee
• Cote D'Azur Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over COTE D'AZUR bij Bol.com

Nuttige links

Cote D' Azur Startnederland (N+E)

Bronnen

Booren, R. van den / Côte d'Azur

ANWB

Côte d’Azur

Kosmos Reisgidsen

Côte d'Azur, Monaco

Lannoo

Simon, K. / Côte d'Azur

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems