Landenweb.nl

COTE D'AZUR
Planten en Dieren

To read about COTE D'AZUR in English - click here

Hotels Cote D'Ázur

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Planten en Dieren

Planten

advertentie
Olijfbomen Cote D'AzurPhoto: Txllxt TxllxT CC 4.0 no changes made

Tot de typische mediterrane bomen behoren (zwarte) cipres, pijnboom, palm, ceder, eucalyptus en natuurlijk de oudste boom van het Middellandse-Zeegebied, de olijfboom. Het landschapsbeeld wordt tevens bepaald door de citroen-, sinaasappel- en amandelboom. Vier soorten dennen zijn aan de Côte d'Azur goed van elkaar te onderscheiden: zeeden, parasolden, grove den en aleppoden.

Op de kalkhoudende bodem groeien brem, hyacint, iris, orchidee, maar ook aromatische kruiden als rozemarijn, tijm en salie. Kermiseik, Griekse eik en steeneik zijn typisch voor het schrale garrigue-landschap. De maquis bestaat uit een dicht en vrijwel ondoordringbaar plantentapijt, maar ook met verspreid staande kurkeiken, mastiekbomen, terpentijnbomen en kogeldistels.

De bossen van het Massif de l’Esterel tussen St-Raphaël en La Nepoule bestaat voor meer dan de helft uit maquis en verder vooral uit kurkeiken, zeedennen en in mindere mate uit aleppodennen, parasoldennen en steeneiken. Heide, aardbei- en mastiekbomen, zonneroosjes, stekelbrem en lavendel houden de bodem vast waardoor erosie niet kan toeslaan.

advertentie
Lavendelvelden Cote D'AzurPhoto: Dronepicr CC 2.0no changes made

Lavendel is er in twee soorten: de wilde berglavendel, die de kostbare essences oplevert voor vele parfums, en lavendin, een hybride soort die verbouwd wordt in lager gelegen gebieden. De essences hiervan zijn wel van mindere kwaliteit dan die van de wilde berglavendel.

Ca. 3000 jaar geleden brachten de Grieken de olijfboom naar de Côte d’Azur. Nu groeien er meer dan 50 soorten en de pluk van olijven vindt plaats van november voor de groene olijven tot januari voor de zwarte olijven. Bij Roquebrune-Cap-Martin staat een van de oudste olijfbomen ter wereld, de ca. 1000 jaar oude ‘olivier millénaire’.

advertentie
Saxifraga florulenta Cote D'AzurPhoto: Franco christophe CC 2.5 no changes made

De bloemenwereld van het Parc National du Mercantour is zeer divers. Van de 4200 in Frankrijk voorkomende bloemen en planten zijn er in het nationale park zo’n 2000 vertegenwoordigd, waaronder anemonen, silenes, vingerhoedskruid en alpenklokjes. Er zijn ca. 200 zeldzame plantensoorten, waarvan 35 endemische. Een daarvan is de zeldzame, grote, stekelige saxifraga (Saxifraga florulenta).

De Îles de Lérins bieden een uitbundige vegetatie van eucalyptusbomen, parasoldennen, cipressen en tijm.

Tot de geïmporteerde planten- en boomsoorten behoren onder andere vijgcactussen, eucalyptusbomen, dadelpalmen en Canarische palmen.

Dieren

advertentie
Wolven zijn terug in parc National de MercantourPhoto: Gilees Pretet CC 2.0 no changes made

Vlak bij Menton ligt het Parc National du Mercantour. Hier leven veel Europese bergdiersoorten, zoals wilde zwijnen, koningsarenden, korhoenders, sneeuwhoenders, hermelijnen, bergmarmotten en sinds 1942 zelfs weer wolven. Kleine vogels zijn hier onder meer de hop, citroensijsjes, ortolanen en grijze gorzen. Mercantour is ook het enige Europese massief waar de drie alpiene soorten hoefdieren in het wild voorkomen: gemzen, moeflons en steenbokken. Rond 1980 werden in de Vogezen enkele lynxen uitgezet, die rond 2003 in de Mercantour werden gesignaleerd. Sinds 1992 kwamen er wolven terug vanuit Italië naar het Park Mercantour.

advertentie
Hermanns Schildpad, Cote D'AzurPhoto: Katya CC 2.0 no changes made

Een ondersoort van de Griekse landschildpad, de zeldzame Hermanns schildpad, komt alleen in het Massif des Maures en op Corsica voor. De dichte maquis-bossen en de kurkwouden van het Massif des Maures zitten vol met bijeneters, roodkopklauwieren en hoppen. Gebieden met veel kreupelhout en kalksteenplateaus vormen perfecte schuilplaatsen voor adders. Op de Îles d’Hyères leven gekko’s en zeldzame vogels als de geelsnavelkoekoek. Het groene eiland Port Cros kent 114 vogelsoorten, waaronder zeldzame vogels als de papegaaiduiker, dwergarend en de orpheusspotvogel.

Zeekomkommer Cote D'AzurPhoto: Bernard Dupont CC 2.0 no changes made

De Middellandse Zee is niet heel erg visrijk, maar wordt bevolkt door meer of minder grote aantallen steenvissen, sardines, ansjovissen, lipvissen, zeebrasems, zeewolf, tandbaars en tonijnen. Vervelend kunnen de kwallen zijn, waaronder de parelkwal. De physalia of Portugees oorlogsschip, een aan kwallen verwante soort, komt sporadisch voor in de Middellandse Zee. Opmerkelijke verschijningen zijn zeekomkommers, de gevlekte sterrenslak, de gestreepte pieterman, de zwarte grondel, moeraal, monniksvis, kardinaalbaars, gewone achtarm, de inheemse zeenaaktslak, de zeepaling en het zeepaardje.

COTE D'AZUR LINKS

Advertenties
• Cote D'Azur Tui Reizen
• Autoverhuur Sunny Cars Nice
• Hotels Trivago
• Fietsvakanties Sawadee
• Cote D'Azur Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over COTE D'AZUR bij Bol.com

Nuttige links

Cote D' Azur Startnederland (N+E)

Bronnen

Booren, R. van den / Côte d'Azur

ANWB

Côte d’Azur

Kosmos Reisgidsen

Côte d'Azur, Monaco

Lannoo

Simon, K. / Côte d'Azur

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems