Landenweb.nl

COTE D'AZUR
Klimaat en Weer

To read about COTE D'AZUR in English - click here

Hotels Cote D'Ázur

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Klimaat en Weer

Het milde klimaat heeft de Côte d'Azur beroemd gemaakt. De gemiddelde temperatuur bedraagt 16°C. Gedurende de hete zomermaanden kan de temperatuur tot meer dan 30°C in de schaduw stijgen, maar er waait altijd een licht zeebriesje dat de warmte draaglijk houdt. De watertemperatuur bereikt in de zomer waarden tot 25°C. November, februari, maart en dikwijls ook april zijn de regenrijkste maanden. De overgang van zomer naar herfst gaat vaak gepaard met zware onweersbuien en hevige regenval. De regenbuien duren echter meestal niet zo lang. Ook in de lente vallen er regelmatig enkele korte, maar hevige regenbuien.

De winters zijn aan de Côte d'Azur over het algemeen erg zacht, ijs en sneeuw komen zelden voor. Toch liggen op slechts twee uur rijden van de kust wintersportplaatsen als Isola 2000 (2450 m), Pra-Loup (1500 m), Barcelonette (1300 m), Vallée de l’Ubaye en Valberg. In januari is het in Nice gemiddeld 8°C, maar de zon kan de temperatuur doen stijgen tot rond de 20°C. De zachte winters worden veroorzaakt door: de vrij zuidelijke breedtegraad, de nabijheid van de zee, die grote temperatuurschommelingen beperkt, de ligging recht op de zuiden en de bergen, die de streek beschermen tegen koude winden.

Een bekend verschijnsel in de lente, vooral ten westen van Toulon, is de mistral, een ijzige droge wind uit het noorden. De tegenhanger hiervan is de Noord-Afrikaanse zuidenwind sirocco, die rechtstreeks uit de Afrikaanse Sahara komt en ‘s zomers een onverdraaglijk hitte kan opleveren.

Menton en Beaulieu-sur-Mer zijn de warmste plaatsen van Frankrijk en hebben jaarlijks ca. 300 dagen zon. De gemiddelde temperatuur ligt zo’n vier graden hoger dan in Nice dankzij de beschutting van de met vooral olijfbomen begroeide berghellingen. Het betreft hier een microklimaat waar de temperatuur nooit beneden de 5°C komt.

Gemiddelde temperatuur overdag

Januari 12,2°C
Februari 11,9°C
Maart 14,2°C
April 18,5°C
Mei 20,8°C
Juni 26,6°C
Juli 28,1°C
Augustus 28,4°C
September 25,2°C
Oktober 22,2°C
November 16,8°C
December 14,1°C
advertentie

COTE D'AZUR LINKS

Advertenties
• Cote D'Azur Tui Reizen
• Autoverhuur Sunny Cars Nice
• Hotels Trivago
• Fietsvakanties Sawadee
• Cote D'Azur Hotels
• Boeken, ook tweedehands, over COTE D'AZUR bij Bol.com

Nuttige links

Cote D' Azur Startnederland (N+E)

Bronnen

Booren, R. van den / Côte d'Azur

ANWB

Côte d’Azur

Kosmos Reisgidsen

Côte d'Azur, Monaco

Lannoo

Simon, K. / Côte d'Azur

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems