Populaire bestemmingen FRANKRIJK

BRETAGNE   

Bretagne Zonsondergang Foto:Nino1318

Bretagne heeft een wisselvallig, zacht zeeklimaat. De wisselvalligheid wordt veroorzaakt door de getijden, de maan en de wind. Het zachte klimaat is te danken aan de warme Golfstroom die Bretagne omgeeft.
De temperatuur in Bretagne verschilt niet zoveel met Nederland, gemiddeld is het aan de Bretonse kusten iets warmer, want ‘s zomers ligt de gemiddelde temperatuur rond de 20°C. Aan de Côte de Granit Rose is het klimaat bijna subtropisch door de sterke invloed van de warme Golfstroom.
De maanden mei, juni en september zijn het zonnigst. Zuidelijk Bretagne krijgt meer dan 2200 uren zon per jaar, het noorden heeft daarentegen maar 1700 zonne-uren per jaar. Het vriest zelden in Bretagne, aan de noordkust nog geen 15 dagen per jaar. ’s Winters liggen de temperaturen gemiddeld tussen de 6 en 8°C, maar door warme, vochtige lucht uit de tropen lopen de temperaturen in januari nog wel eens op tot 12°C. Zware stormen komen vooral ’s winters voor. De zomer in Bretagne begint rond half juni en zet zich door tot half oktober.
Dat het in Bretagne ‘altijd’ regent is een fabeltje. Het regent er wel zeer regelmatig, maar nooit erg veel want meestal motregent het. Tekenend is dat de hoeveelheid neerslag in steden als Brest en Rennes bijna gelijk is aan het zuidelijke Toulouse. De meeste regen valt in het binnenland, vooral in de maanden april en oktober. In de hoogste gedeelten van Bretagne valt tot 1200 mm regen over een gemiddelde van 200 dagen per jaar. De plateaus van West-Bretagne krijgen daarentegen maar 800 mm regen per jaar. Het eiland Belle Îlle is de Bretonse streek met de minste neerslag, gemiddeld maar 683 mm per jaar. De getijden die in Bretagne zo prominent aanwezig zijn, worden veroorzaakt door de aantrekkingskracht van de maan op het water van zeeën en oceanen. Elke zes uur verandert het tij, en die veranderingen schuiven elke dag een beetje op. De verschillen tussen eb en vloed kunnen aanzienlijk variëren, het getijdenverschil in de baai van Mont-Saint-Michel kan oplopen tot meer dan 16 meter, aan de Atlantische kant van het schiereiland is dat maximaal zes meter. De vloed dringt vele kilometers de zeearmen en rivieren binnen; op de Loire is dat tot 75 kilometer landinwaarts waar te nemen.

BRETAGNE LINKS

Advertenties
• D-Reizen Bretagne
• Hotels Bretagne
• Bretagne Tui Reizen
• Bretagne Campings

Nuttige links

Bretagne Reisstart (N)
Startpagina Bretagne (N)
Telefoongids Frankrijk
Schrijf uw artikel over BRETAGNE

Bronnen

Beaart, P. / Bretagne
ANWB

Bretagne
Lannoo

Bretagne
Van Reemst

Bretagne noord
ANWB

Graaf, G. de / Normandiƫ, Bretagne
ANWB

Radius, J. / Normandiƫ, Bretagne
Gottmer/Becht

Roger, F. / Natuurreisgids Bretagne : ontdek de onverwachte en bijzondere natuur van Bretagne
Kosmos-Z&K

Simon, K. / Bretagne
ANWB

Ward, G. / Bretagne en Normandiƫ
Van Reemst

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems