Populaire bestemmingen FRANKRIJK

BRETAGNE   

Algemeen

TGV station Rennes Bretagne Foto:David Monniaux

Tot 1951 had de economie van Bretagne sterk te lijden onder de afgelegen ligging ten opzichte van de rest van Frankrijk. Bretagne lag lange tijd te ver van de steenkoolbassins, waardoor de industriële revolutie bijna geheel aan Bretagne voorbijging. Ook het gebrekkige wegen- en spoorwegnet vertraagde de industriële ontwikkeling van Bretagne aanzienlijk.
In 1951 werd echter het Comité d’études et de liaison des intérêts bretons (CÉLIB) opgericht, en dit zorgde voor een economische kentering. In 1954 werd in Rennes de eerst Citroën-fabriek opgericht en in de jaren zestig trokken vele andere bedrijven naar Bretagne.
Vanaf eind jaren zestig werd de hele regio door autosnelwegen ontsloten en de TGV verbeterde de verbindingen met de rest van Frankrijk.

Landbouw en veeteelt

Plougastel Aardbei Bretagne Foto:David Monniaux

Bretagne is al enige tijd de belangrijkste agrarische regio van Frankrijk, want omvat ca. 15% van de totale Franse productie. Ca. 10% van de beroepsbevolking is in deze sector werkzaam en de productie van varkensvlees, pluimvee en melk wordt grotendeels in Bretagne gerealiseerd. Ook is Bretagne de belangrijkste producent van artisjokken, bloemkool, nieuwe aardappelen, sjalotten, tomaten en sperziebonen. Fameus zijn de uien van Roscoff en de aardbeien van Plougastel. Bretagne vertegenwoordigt 11,5% van de Franse landbouwproductie.
Bretagne is veruit de grootste varkensproducent van Frankrijk en voorziet in ca. de helft van de behoeften van het land. Bretagne heeft ook de meeste kippen (75 miljoen) en kalkoenen (12 miljoen). Bretagne vertegenwoordigt 21% van de Franse dierlijke productie. Boter, eieren en een paar kaassoorten worden naar vele Europese landen geëxporteerd. De rundermarkt van l’Aumaillerie is een van de belangrijkste van Frankrijk, met ca. 10.000 dieren. In La Guerche-de-Bretagne wordt elke week de op één na grootste varkensmarkt in Frankrijk gehouden.
Uiteraard heeft het succes ook een negatieve kant: de prachtige natuur van Bretagne heeft ernstig te lijden onder de toenemende landbouwactiviteiten. Zo is ca. 80% van de rivieren vervuild met een te hoog nitraatgehalte en verschraalt de biologische diversiteit zienderogen.

Visserij

Bretagne Trawler Foto:Pline

Ook voor de visserij is Bretagne het belangrijkste gebied van Frankrijk. Met ca. 200.000 ton per jaar is Bretagne goed voor meer dan de helft van de totale Franse visproductie. Bretagne telt ca. 7000 zeevissers en enkele tienduizenden mensen vinden werk in deze sector. Er zijn ongeveer zeventig vissershavens, waarvan Lorient, Concarneau en Saint Malo de thuishavens zijn van de geïndustrialiseerde zeevisserij. Andere belangrijke havens zijn Le Guilvinec en Douarnenez.
Sinds 1985 gaat het een stuk slechter met de industriële en semi-industriële visserij door de vangstquota en de overbevissing. De ambachtelijke visserij bloeit daarentegen nog volop.
Andere zeeproducten die voor zeer veel inkomsten zorgen zijn oesters, sint-jacobsschelpen, mosselen en algen. Het laatste zee product wordt vooral gebruikt voor de cosmetica-industrie en als culinaire lekkernij. Lanildut is de belangrijkste zeewierhaven van Frankrijk.

Diverse economische activiteiten

Usine Maremotrice Bretagne Foto:Publiek domein

Een op de vijf werknemers werkt in de industrie. Vooral de voedingsmiddelenindustrie, maar ook de auto-industrie, de luchtvaartindustrie, de telecommunicatie en de scheepsbouwindustrie spelen in Bretagne een belangrijke rol. De bouwnijverheid en openbare werken zijn goed voor 8% van de industriële bedrijvigheid. Moderne industriezones met hoogtechnologische ondernemingen en toeleveringsbedrijven, de zogenaamde ‘technopoles’, zijn te vinden in Rennes, Nantes, Vannes, Lannion en Brest.
In de getijdencentrale Usine Maremotrice bij Dinard wordt het grote verschil tussen eb en vloed aangewend voor de opwekking van elektriciteit. ’s Werelds eerste getijdencentrale produceert al vanaf 1966 energie en is met een leverantie van meer dan 500 miljoen kilowattuur per jaar een van de grootste ter wereld.

BRETAGNE LINKS

Advertenties
• D-Reizen Bretagne
• Hotels Bretagne
• Bretagne Tui Reizen
• Bretagne Campings

Nuttige links

Bretagne Reisstart (N)
Startpagina Bretagne (N)
Telefoongids Frankrijk
Schrijf uw artikel over BRETAGNE

Bronnen

Beaart, P. / Bretagne
ANWB

Bretagne
Lannoo

Bretagne
Van Reemst

Bretagne noord
ANWB

Graaf, G. de / Normandiƫ, Bretagne
ANWB

Radius, J. / Normandiƫ, Bretagne
Gottmer/Becht

Roger, F. / Natuurreisgids Bretagne : ontdek de onverwachte en bijzondere natuur van Bretagne
Kosmos-Z&K

Simon, K. / Bretagne
ANWB

Ward, G. / Bretagne en Normandiƫ
Van Reemst

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems