Landenweb.nl

BRETAGNE
Samenleving

To read about BRITTANY in English - click here

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Samenleving

Bestuur

advertentie

Frankrijk IndelingPhoto: Publiek domein

Frankrijk is een democratische republiek die in het jaar 1789 ontstond, toen de Franse Revolutie een einde maakte aan de monarchie en de feodale staatsvorm. Er zij in totaal 101 departementen (96 in Frankrijk en 5 in de overzeese gebieden), die allen in alfabetische volgorde een nummer hebben. Iedere zes jaar gaat men naar de stembus om een departementale raad te kiezen. Zij kiezen op hun beurt het dagelijkse bestuur van het departement, de departementale commissie. Aan het hoofd staat de prefect, de vertegenwoordiger van de nationale regering.

De Franse departementen zijn weer onderverdeeld in 326 arrondissementen, die op hun beurt weer onderverdeeld zijn in 3800 kantons. De kleinste bestuurseenheden zijn de ca. 37.000 gemeenten, waarvan de meeste nog geen 500 inwoners tellen.

De departementen bleken te klein om goed te kunnen functioneren en dus herverdeelde men het land in 22 regio's. Sinds 1986 zijn er rechtstreekse verkiezingen voor een regionaal parlement, het ‘Conseil Régional’. Het regionale bestuur is vooral belangrijk voor het bevorderen van de economische, sociale en culturele ontwikkeling van de regio. Het regioparlement wordt geadviseerd door een raadgevend comité, waar verschillende economische en maatschappelijke organisaties zitting hebben. Voor de huidige politieke situatie van Frankrijk, zie hoofdstuk geschiedenis.

Bretonse beweging

advertentie

Vlag BretagnePhoto: Publiek domein

In 1893 ontstond na een golf van stakingen de eerste Bretonse nationalistische beweging of ‘Emsav’, die later openlijk streefde naar onafhankelijkheid. In 1898 werd de ‘Union régionaliste bretonne’ (URB) opgericht, en in 1911 de eerste ‘Parti national breton’ (PNB). In 1919 verscheen het eerste nummer van het tijdschrift Breiz Atao (‘Bretagne voor altijd’). Na de Tweede Wereldoorlog zette zich de strijd voor de belangen van Bretagne op verschillende fronten voort. Nog steeds waren er verschillende organisaties die aanspraak bleven maken op autonomie of zelfs onafhankelijkheid. De meeste extreme beweging was de FLB-ARB (Front Libération de Bretagne-Armée républicaine bretonne), die tussen 1966 en 2000 verschillende aanslagen pleegde. Dit leverde grote materiële schade op en één persoon kwam om het leven. De kern van de huidige onafhankelijkheidsbewegingen bestaat uit de UDB (Union démocratique bretonne), Lémgann (‘de strijd’) en de POBL (Parti pour l’organisation d’une Bretagne libre). Individuele personen plakken stickers met BZH (= Breizh, Bretagne) of de Bretonse vlag op hun auto. De vlag van Bretagne is hét symbool voor alle Bretonse nationalisten: ‘gwen ha du’ (wit en zwart), de kleuren van de Bretonse vlag met vijf zwarte strepen als symbool voor de vijf bisdommen van Hoog-Bretagne en de vier witte strepen voor die van Laag-Bretagne.

Typisch Bretons

advertentie

Menhirs BretagnePhoto: Steffen Heilfort CC 3.0 Unported no changes made

MEGALIETEN

Overal in Bretagne vindt men constructies van reuzenstenen, die stammen uit de 5e tot de 2e eeuw v.C. Bretagne telt ca. 5000 menhirs en 1000 dolmen. De rechtopstaande menhirs (‘lange stenen’) zijn meestal van graniet en kunnen afzonderlijk voorkomen in rijen(alignement), in cirkels (cromlech), of vierkanten of vierhoeken (quadrilatère). De belangrijkste verzameling menhirs bevindt zich in Carnac. Deze badplaats is beroemd door de vele (2935) megalithische stenen, die in lange rijen bij elkaar staan. In Kermario bevindt zich een alignement van 1029 menhirs die in tien rijen staan opgesteld en een oppervlakte beslaan van 1120x100 meter. In Menec staan 1099 menhirs op een oppervlakte van 1160x100 meter. De tumulus van Kercado, die dateert van 4670 v.C., heeft een diameter van 30 meter en een hoogte van 3,5 meter.

Of menhirs een astrologische betekenis hadden dan wel bedoeld waren voor het houden van erediensten, is niet zeker. De grootste, nog overeind staande menhir in Bretagne is de Menhir de Kerloas. De steen is 9,5 meter hoog en staat in de buurt van Saint-Renan. De grootste menhir van Bretagne (20 m, 347 ton)is de omgevallen Grand Menhir van Locmariaquer; hier staat ook een dolmen, de Table des Marchands, een van de hoogtepunten van de megalithische cultuur.

Dolmens of ‘stenen tafels’ waren oorspronkelijk met zand bedekt en werden gebruikt als grafheuvels. Grafheuvels met gestapelde stenen worden ‘cairns’ genoemd. Bovenop liggen enorme afdekplaten die een gang vormen die toegang biedt naar verschillende grafkamers. Een van de mooiste voorbeelden van deze bouwkunst bevindt zich op het Île de Gravinis in de Golfe du Morbihan. De ‘allée couverte’, een variant van de dolmen, kent geen onderscheiding van grafkamer(s) en gang, maar bestaat uit één lange gang die aan het einde min of meer onmerkbaar overgaat in de grafkamer.

Megalithische monumenten

advertentie

Bernard Hinault BretagnePhoto: Rene boulay CC 3.0 Unported no changes made

BERNARD HINAULT

Bernard Hinault is een voormalig Frans wielrenner. Hij werd geboren op 14 november 1954 te Yffignac, Cotes du Nord, Bretagne.

Hinault was na Jacques Anquetil (Frankrijk) en Eddy Merckx (België) de derde renner die de Ronde van Frankrijk vijfmaal wist te winnen. Opmerkelijk is dat hij nooit wereldkampioen op de weg werd. Hij reed in de loop der jaren voor de ploegen Gitane, Gitane-Campagnolo, Renault-Gitane, Renault-Elf-Gitane en La Vie Claire.

Hinault beëindigde zijn loopbaan op 14 november 1986 en maakt al sinds jaren deel uit van het organisatiecomité van de Ronde van Frankrijk.

Hinaults’ bijnaam luidde ‘Le blaireau’, de das.

ASTERIX EN OBELIX

Asterix en ObelixPhoto: Ferran Cornellà CC 3.0 Unported no changes made

Asterix is de titel van een serie stripverhalen gemaakt door de Franse tekenaar Albert Uderzo en scenarioschrijver René Goscinny.

Het origineel van het eerste verhaal, Astérix le Gaulois, werd gepubliceerd op 29 oktober 1959 in het Franse stripblad Pilote. Het gelijknamige album kwam uit in 1961, in een oplage van 6000 exemplaren. In Nederland werden de verhalen gepubliceerd in het stripweekblad Pep. De strips worden in meer dan 70 landen uitgebracht. Na het overlijden van Goscinny in 1977 ging Uderzo alleen door met het uitbrengen van nieuwe verhalen. Uit respect wordt de naam van Goscinny nog steeds op de albums vermeld. Het laatste album met Goscinny, ‘Asterix en de Belgen’, verscheen twee jaar na zijn dood in 1979.

De strips verhalen van een dorpje in Gallië (Bretagne), dat er in is geslaagd om de invasie door de Romeinen onder aanvoering van Julius Caesar te weerstaan met behulp van een toverdrank, die de Galliërs oersterk en daardoor onoverwinnelijk maakt. Het idee van deze onoverwinnelijkheid is mogelijk terug te voeren op een uitspraak van Julius Caesar in de Bello gallico: ‘Horum omnium fortissimi sunt Belgae’, ‘Van hen allen zijn de Belgen de dappersten’. In de Romeinse tijd behoorde Noord-Frankrijk namelijk nog toe aan de Belgen.

Belangrijke personages:

Mont Saint Michel BretagnePhoto: Publiek domein

MONT ST-MICHEL

De Mont St-Michel is een hoog boven de omgeving uitstekend vulkanisch eiland te midden van zandbanken. Op de top staat een prachtige abdij met op de top een beeld van de aartsengel Michaël. Dit beeld staat op ca. 175 meter boven de zeespiegel.

De abdij gaat terug tot de 8e eeuw toen de bisschop van Avranches er een kapel stichtte. In de 13e eeuw werden er pas vestingwerken aangelegd. Tijdens de Franse Revolutie werd de Mont St-Michel gebruikt als gevangenis, en pas sinds 1966 kwam er weer een religieuze bezetting van de abdij.

Strikt genomen ligt de abdijberg in het Normandische gedeelte van de baai, want de grens van Bretagne ligt verder naar het westen. Sinds 1877 maakt een dijk het mogelijk het eiland met droge voeten te bereiken.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

BRETAGNE LINKS

Advertenties
• Bretagne Tui Reizen
• Hotels Bretagne
• ANWB vakantie boeken Bretagne
• Bretagne Campings
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over BRETAGNE bij Bol.com

Nuttige links

Bretagne Reisstart (N)
Startpagina Bretagne (N)
Telefoongids Frankrijk