Landenweb.nl

BRETAGNE
Godsdienst

To read about BRITTANY in English - click here

ANWB vakantie boeken Bretagne

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Godsdienst

Eigen heiligen

Het katholieke geloof werd al in de 5e en 6e eeuw over Bretagne verspreid door monniken uit Wales, Ierland en Cornwall. Vanaf de jaren vijftig in de vorige eeuw is het aantal praktiserende katholieken drastisch teruggelopen. Begin van de jaren tachtig bezocht nog maar 20% van de katholieke bevolking regelmatig een kerk. Bretagne heeft nog steeds zeven bisdommen.

Bretagne bezit vele honderden heiligen, waarvan er trouwens bijna geen enkele erkend wordt door de katholieke kerk. Sommigen waren oorspronkelijk zelfs religieuze leiders van de Kelten die in de 5e eeuw vanuit Brittannië naar Bretagne overstaken. Anderen stammen zelfs nog uit de tijd van vóór de kerstening van Bretagne en zijn eigenlijk heidense goden onder een nieuwe naam. De meeste vereerde heiligen in Bretagne zijn Sainte-Anne, de patrones van Bretagne, en Saint-Yves.

advertentie

”Pardons”

advertentie

Tro Breizj BretagnePhoto: Moreau.henri CC 3.0 Unported no changes made

Veel plaatselijke heiligen wordt een keer per jaar dankgezegd of vergeving gevraagd tijdens de zogenaamde ‘pardons’. Elke parochie heeft zijn eigen heilige, dus de pardons zijn talrijk, met name in het westen van Bretagne en bovendien zeer verschillend. Soms zijn het nog de zuiver vrome manifestaties, andere hebben een wat meer seculier karakter. Sommige pardons zijn meer dan een gewone processie: het parcours heeft dan een lengte van vele kilometers en duurt verschillende dagen. De vrouwen lopen dan vaak in klederdracht, met als belangrijkste blikvanger de beroemde hoofddeksels, de ‘coiffes’.

In de 15e en 16e eeuw werd de ‘Tro Breizh’ gehouden, een ca. 525 kilometer lange tocht door Bretagne, die voerde langs de graven van de zeven patroonheiligen: Patern in Vannes, Corentin in Quimper, Pol-Aurélien in Saint-Pol-de-Léon, Tugdual in Tréguier, Brieuc in Saint-Brieuc, Malo in Saint-Malo en Samson in Dol-de-Bretagne. Deze patroonheiligen, in de 5e eeuw overgekomen uit Groot-Brittannië, waren in Bretagne actief als missionarissen en kerstende het land.

In 1994 werden onderdelen van deze tocht weer in ere hersteld door twee organisaties: ‘La route historique du Tro Breizh’ en ‘Les chemins du Tro Breizh’. De ‘Pardon de Ste-Anne d’Auray’ is de grootste pardon van Bretagne. Vier keer per jaar ontvangt men zo’n 20.000-30.000 pelgrims. Twee ongewone pardons zijn de islamitisch-christelijke pardon van Le Vieux-Marché en de pardon van Madonna van de motorrijders in Porcaro. De pardon van Le Vieux-Marché werd in 1954 voor het eerst gehouden met als doel om de toenadering tussen islam en christendom te symboliseren. Tijdens de pardon van de motorrijders worden, voor het eerst in 1979, duizenden motorfietsen gezegend.

advertentie

BRETAGNE LINKS

Advertenties
• Bretagne Tui Reizen
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Bretagne
• Interhome Vakantiehuizen
• Hotels Bretagne
• Bretagne Campings
• Boeken, ook tweedehands, over BRETAGNE bij Bol.com

Nuttige links

Startpagina Bretagne (N)