Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ARDECHE   
To read about ARDECHE in English - click here

Samenleving

Staatsinrichting

Photo:Freepenguin Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Volgens de grondwet van 1958 is Frankrijk een parlementaire republiek waarvan de president als staatshoofd uitgebreide volmachten heeft. De president wordt sinds 1962 door het volk bij algemeen stemrecht rechtstreeks voor zeven jaar gekozen. In 2002 zal de president van Frankrijk voor de duur van vijf jaar worden gekozen in plaats van de huidige zeven jaar.
De president vaardigt de door het parlement of door het volk (in geval van een referendum) aangenomen wetten uit, tekent de besluiten van de ministerraad die hij voorzit, benoemt de premier en kan in geval van nood het geheel van de wetgevende en uitvoerende macht tot zich trekken en de ontbinding van de Nationale Vergadering uitspreken.
De president kan zelfs desgewenst de premier vervangen, behalve wanneer er in het landsbestuur sprake is van een zogenaamde"cohabitation". Dit komt alleen voor wanneer de samenstelling van de Nationale Assemblée zodanig is dat de president gedwongen is een premier van een andere politieke kleur dan de zijne aan te stellen. Na de verkiezingen van 1 juni 1997 ontstond deze situatie toen de neogaullistische president Chirac het land bestuurde samen met een kabinet en een premier Jospin, die van linkse signatuur waren. De samenwerking tussen Chirac en Jospin verliep de eerste vier jaar trouwens vrij soepel.
De regering, aangevoerd door de premier, wordt voorgesteld en benoemd door de president. De regering bepaalt en geeft uitvoering aan de algemene politiek van het land en is verantwoording verschuldigd aan de Nationale Vergadering.

Photo: Erasoft24, Creative Commons Attribution 1.0 Generic no changes made

De wetgevende macht wordt uitgeoefend door het parlement, dat uit twee kamers bestaat. De Nationale Vergadering (Assemblée Nationale) telt 577 leden waarvan 22 uit de overzeese departementen en gebiedsdelen. De Assemblée wordt voor vijf jaar gekozen via een districtenstelsel. De senaat wordt in hoofdzaak gekozen door de leden van de"conseils généraux", de departementale raden, en door de gemeenteraden.
De senaat heeft veel minder bevoegdheden dan de Assemblée en telt 321 leden waarvan 12 vertegenwoordigers van de Fransen in het buitenland en 13 voor de overzeese departementen en gebiedsdelen. De senaatsleden worden voor negen jaar gekozen en elke drie jaar wordt de senaat voor een derde vernieuwd. De voorzitter van de senaat is na de president de hoogste ambtsdrager van het land.
Alle Franse staatsburgers van 18 jaar en ouder hebben stemrecht en om gekozen te worden voor de Assemblée moet men minimaal 23 jaar zijn en voor de senaat 35 jaar. Vrouwen hebben pas sinds 1944 kiesrecht.
Kamer- en presidentsverkiezingen voltrekken zich in twee ronden. Wanneer de kandidaat in de eerste ronde van de kamerverkiezingen meer dan 50% van de stemmen in zijn kiesdistrict weet te behalen, is hij direct gekozen. Slaagt hij daarin niet, dan volgt een tweede ronde waarin een enkelvoudige meerderheid voldoende is. Voorwaarde bij de parlementsverkiezingen is dat de kandidaat in de eerste ronde ten minste 12,5% van de stemmen heeft behaald.
Bij de presidentsverkiezingen kunnen alleen twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald tijdens de eerste ronde, meedoen aan de tweede ronde. De actuele politieke situatie in Frankrijk is beschreven in het hoofdstuk geschiedenis.

Administratieve indeling

Photo:Publiek domein

De Franse staat telt 22 regio's, die verdeeld zijn in 96 departementen. Het land kent verder: vier overzeese departementen, de"Départements d'Outre-Mer" (DOM): Frans Guyana, Guadeloupe, Martinique en Réunion; drie overzeese gebiedsdelen, de ‘Territoires d'Outre-Mer’ (TOM): Frans Polynesië, de Wallis en Futuna-eilanden en Nieuw Caledonië; de twee overzeese ‘collectivités territoriales’ Mayotte en St-Pierre-en-Miquelon en enkele gebieden op de zuidpool,"Les Terres Australes et Antarctiques Françaises (TAAF). De prefect staat aan het hoofd van iedere regio en ieder departement en is de vertegenwoordiger van de regering en van iedere afzonderlijke minister.
De departementen zijn verdeeld in arrondissementen (325), met aan het hoofd een sous-prefet; de arrondissementen zijn verdeeld in kantons (3714) en deze op hun beurt in 36.433 gemeenten. Ca. 90% van de gemeenten telt minder dan 2000 inwoners. De arrondissementen en kantons hebben slechts administratieve betekenis.

De Ardèche is een van acht departementen van de regio Rhône-Alpes. In Frankrijk zijn alle departementen op alfabet genummerd en de Ardèche heeft nummer 07 toegewezen gekregen.

De huidige oppervlakte van de Ardèche komt ongeveer overeen met de provincie Vivarais van vóór de Franse Revolutie. De Ardèche bestaat uit de drie arrondissementen Largentière, Privas en Tournon-sur-Rhône. De drie arrondissementen van de Ardèche bestaan uit 33 kantons, die op hun beurt weer bestaan uit in totaal 339 gemeenten. De hoofdstad of prefectuur van het departement Ardèche is Privas, Tournon-sur-Rhône en Largentière zijn onderprefecturen.

Kantons van het arrondissement Ardèche

Kanton Arrondissment
Annonay-Nord Tournon-sur-Rhône
Annonay-Sud Tournon-sur-Rhône
Antraigues-sur-Volane Largentière
Aubenas Largentière
Bourg-Saint-Andéol Privas
Burzet Largentière
Le Cheylard Tournon-sur-Rhône
Chomérac Privas
Coucouron Largentière
Joyeuse Largentière
Lamastre Tournon-sur-Rhône
Largentière Largentière
Montpezat-sous-Bauzon Largentière
Privas Privas
Rochemaure Privas
Saint-Agrève Tournon-sur-Rhône
Saint-Etienne-de-Lugdarès Largentière
Saint-Félicien Tournon-sur-Rhône
Saint-Martin-de-Valamas Tournon-sur-Rhône
Saint-Péray Tournon-sur-Rhône
Saint-Pierreville Privas
Satillieu Tournon-sur-Rhône
Serrières Tournon-sur-Rhône
Thueyts Largentière
Tournon-sur-Rhône Tournon-sur-Rhône
Valgorge Largentière
Vallon-Pont-d'Arc Largentière
Vals-les-Bains Largentière
Les Vans Largentière
Vernoux-en-Vivarais Tournon-sur-Rhône
Villeneuve-de-Berg Largentière
Viviers Privas
La Voulte-sur-Rhône Privas

Photo Photo:Publiek domein

To read about ARDECHE in English - click here

ARDECHE LINKS

Advertenties
• Ardeche Hotels
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Ardeche Tui Reizen
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Frankrijk Vliegtickets.nl

Nuttige links

Artikelen en Reisverhalen over ARDECHE
  Met goud en zilver bekroonde wij..  Chateau Clément Vals les Baines
  Smullen bij streekrestaurants  Lavande a la Bioferme
  Kastanje  Wonderlijke getuigenis van de na..
  Château des Roure  karaktervolle dorpjes
  La Roseraie de Berty

Bronnen

Ardèche
Lannoo 

Ardèche
Touring/Lannoo

Ardèche, Drôme
Terra Lannoo

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Forst, Bettina
Cevennen, Ardèche

Graaf, Gjelt de / Auvergne, Ardèche
ANWB

Kalmbach, Gabriele
Ardèche

Talbot, Roseline
Natuurreisgids Ardèche en Auvergne

Wikipedia
laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems