Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ARDECHE   

Kerk St. Laurent van Aubenas, Ardèche Foto:	Havang(nl)

De Franse bevolking is voor ca. 80% rooms-katholiek (ca. 48 miljoen), voor 4,5% overwegend soennitisch islamitisch (ca. 4 miljoen) en verder zijn er kleine minderheden van protestanten (ca. 950.000), joden (ca. 700.000; de grootste Joodse gemeenschap in Europa) en Armeens-christelijken. Sinds de herroeping van het Edict van Nantes in 1685 door Lodewijk XIV was het katholicisme staatsgodsdienst.
Sinds de scheiding van kerk en staat in 1905 heeft de staat geen enkele bemoeienis meer met de Kerk. De rooms-katholieke kerk heeft in Frankrijk achttien kerkprovincies en in totaal 95 bisdommen. Aan het hoofd van de kerkprovincies staat de aartsbisschop van Lyon.

Na de Bartholomeusnacht (1572) was de kracht van het protestantisme in Frankrijk gebroken. Pas door de wet van 1802 werden de protestantse kerken erkend. De voornaamste protestantse kerkgenootschappen zijn: de Église Réformée de France, de Église de la Confession d'Augsburg d'Alsace et de Lorraine, de Église évangélique luthérienne en de Église réformée d'Alsace et de Lorraine.
Sinds 1905 is er een federatie van protestantse kerken die bestaat uit gereformeerden, lutheranen, baptisten, methodisten en vrije kerken: de Fédération protestante de France.
Protestantse theologische faculteiten voor de opleiding van predikanten zijn gevestigd te Aix-en-Provence, Montpellier, Parijs en Straatsburg; de laatste twee zijn interconfessionele faculteiten. Ondanks het relatief kleine aantal is de invloed van de protestanten in Frankrijk vrij groot.

De Abbatiale de Cruas is een benedictijnenabdijkerk, die zeldzaam is door de aanwezigheid van een kloostergalerij, een verhoogd deel van het koor dat in het schip van de kerk uitsteekt, en door een romaanse crypte uit het midden van de 11e eeuw. Verder ligt er nog een Byzantijnse mozaïekvloer, genaamd 'Le paradis promis aux justes', uit 1098.

Abbatiale de Cruas, Ardèche foto: Toutaitanous

Indrukwekkend is de van vulkanisch gesteente gemaakte dorpskerk van Saint-Étienne-de-Lugdarès, die door zijn imposante verschijning ook wel 'la cathédrale de la Montagne' genoemd wordt.

Kerk van Saint-Étienne-de-Lugdarès, Ardèche Foto:Vpe

De abdij van Notre-Dame-des-Neiges, 12 km ten westen van Saint-Laurent-les-Bains, werd gesticht in 1854 en ligt op een hoogte van 1100 meter.

De Collégiale St-Julien is de voormalige (tot 1790) kapittelkerk van Tournon-sur-Rhône met een 14e eeuwse gotische gevel, een vierkante klokkentoren en een gerestaureerd 17de eeuws orgel. De Chapelle des Pénitents is het oudste deel van de kerk met mooie 15de en 16de eeuwse muurschilderingen.

De kerk van Bourg-Saint-Andéol, eind 11e eeuws, is vernoemd naar de heilige Saint-Andéol of Andéol du Vivarais, een van de eerste christelijke martelaren van de Ardèche en in de 2e eeuw geboren in Izmir (de marteldood gestorven in 208), Turkije. De gevel van de kerk werd in de 18de eeuw gerestaureerd.

Lalouvesc, een bedevaartsoord, heeft een 19e eeuwse in romaans-Byzantijnse basiliek, gebouwd door de in kerkelijke architectuur gespecialiseerde architect Pierre Bossan, waar de in 1737 heilig verklaarde Jean-François Régis (1597-1640) in een schrijn ligt. Régis was een Franse volksprediker en jezuïet uit de tijd van de Contrareformatie en is overleden in Lalouvesc. Het overdadige interieur heeft onder andere zuilen van verschillende kleuren marmer, met goud beklede bogen, een prachtig beschilderde koepel en zeer kleurrijke gebrandschilderde ramen.

Beeld van de heilige Jean-François Régis Foto:Havang (nl)

In de bisschopsstad Viviers bevindt zich de kleinste nog in gebruik zijnde kathedraal van Frankrijk, de Cathédrale Saint-Vincent. De kathedraal, met een vrijstaande 12e eeuwse klokkentoren (vroeger een verdedigingstoren), werd in de 12e eeuw ingehuldigd door paus Calixtus II en eind 15e eeuw volledig herbouwd door bisschop Claude de Tournon. Het gotische koor bevat prachtige notenhouten koorstoelen en een marmeren hoofdaltaar uit de 18e eeuw. Het schip is in 1759 ontworpen door de uit Avignon afkomstige architect Jean-Baptiste Franque.

Cathédrale Saint-Vincent in Viviers, Ardèche Foto:Morburre

De grotendeels uit de 12de eeuw bestaande kerk van Champagne is de enige kerk in het Rhônedal met een gewelfd schip dat bestaat uit een aantal koepels op trompen, (trechter)vormige steungewelfen die de overgang van een vier- naar een veelhoekige of ronde bovenbouw als een koepel, bewerkstelligen. De kerk bezit ook nog fraaie koorstoelen uit de 15de eeuw.

De Église de Melás van het stadje Le Teil is een kerk in romaanse stijl die typerend is voor de streek Vivarais. De kerk heeft een vrij lage, vierkanten kokkentoren en bestaat uit drie delen: een zijbeuk of kapel, een 12de eeuws middenschip en een achthoekige doopkapel of baptisterium uit de 9de eeuw.

ARDECHE LINKS

Advertenties
• Ardeche Hotels
• Frankrijk Vliegtickets.nl
• Ardeche Tui Reizen

Nuttige links

Artikelen en Reisverhalen over ARDECHE
  La Roseraie de Berty  Smullen bij streekrestaurants
  Met goud en zilver bekroonde wij..  Kastanje
  karaktervolle dorpjes  Wonderlijke getuigenis van de na..
  Chateau Clément Vals les Baines  Lavande a la Bioferme
  Château des Roure

Bronnen

Ardèche
Lannoo 

Ardèche
Touring/Lannoo

Ardèche, Drôme
Terra Lannoo

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Forst, Bettina
Cevennen, Ardèche

Graaf, Gjelt de / Auvergne, Ardèche
ANWB

Kalmbach, Gabriele
Ardèche

Talbot, Roseline
Natuurreisgids Ardèche en Auvergne

Wikipedia
laatst bijgewerkt augustus 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems