Landenweb.nl

ARDECHE
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Privas
  Oppervlakte  5.529 km²
  Inwoners  327,011
  (2019)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .fr
  Code.  FRA
  Tel.  +33

To read about ARDECHE in English - click here

Naar de Ardeche met Sunweb

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Vakantie en Bezienswaardigheden

advertentie

Rivier de ArdechePhoto: Patrice78500 CC 3.0 Unported no changes made

De Ardèche staat vooral bekend om zijn woeste en nog ongerepte natuur, een gevarieerd landschap begroeid met mediterrane vegetatie en kastanjebossen, kortom een waar wandelparadijs, maar ook mountainbikers komen volledig aan hun trekken. Maar liefst één derde van de oppervlakte van de Ardèche is bedekt met bossen. Kajakkers en kanoërs komen vooral af op de beroemde 'Gorge d'Ardèche', een honderden meters diepe en ca. 31 km lange kloof met grillige rotsformaties, waar de Ardèche zich doorheen slingert. Middelpunt van het kajak- en kanotoerisme is het plaatsje Vallon-Pont-d'Arc en vooral het laatste stuk van de rivier Ardèche is uitermate geschikt voor kajak- en kanotochtjes.

Verbazingwekkend is de Pont d'Arc, een natuurlijke, ca. 34 meter hoge en 59 meter brede rotsboog over de rivier de Ardèche, en vlak in buurt bevinden zich grotten met prehistorische rotstekeningen, waarvan de beroemdste Aven d'Orgnac (oppervlakte 3 ha en tot 50 meter hoge zuilen) is en verder Aven de la Forestière, Aven Marzal, de Grotte de la Madeleine en een van de mooiste en grootste grottenstelsels van Europa, de Grottes de Saint-Marcel.

advertentie

Pont d'Arc ArdèchePhoto: W.Bulach CC 4.0 International no changes made

Ga niet naar het dun bevolkte Ardèche voor stedelijk schoon en vermaak, want grote steden ontbreken, maar middeleeuwse dorpjes als Les Vans, Largentière en Balazuc en toeristische stadjes als Ruoms en Aubenas zijn zeker een bezoek waard.

Ook strandliefhebbers kunnen in de Ardèche terecht, langs de oevers van de rivier de Ardèche zijn talloze romantische keien- en zandstrandjes te vinden. Langs riviertjes als de Auzon, de Ligne, de Chassezac, de Beaume en de Eyrieux waant men zich op talloze plaatsen de eigenaar van een privé-strand. Nadeel is wel dat in de herfst en aan het begin van de lente de stranden bij hoogwater onder water verdwijnen.

Hoewel de skigebieden veel minder groot zijn dan in de Alpen, kan er 's winters in het westen van de Ardèche, tussen het Croix de Bauzon en het Plateau de Lalouvesc, volop van de wintersport genoten worden. Langlaufen kan prima op de westelijke hoogvlakten Bèage, Coux, Bois de Cuzes, Suc du Pal en het Domaine de Ski de Fond.

In Annonay vindt elk jaar de eerste week van juni het 'Fete des Montgolfières' plaats, een evenement waarbij de uitvinding van de heteluchtballon door de gebroeders Joseph Michel en Jacques Étienne Montgolfier gevierd wordt. Op 4 juni 1783 steeg bij Annonay de eerste onbemande hetelucht'ballon' op. Op 15 oktober van datzelfde jaar werd de eerste bemande vlucht uitgevoerd.

advertentie

Standbeeld van de Gebroeders Montgolfier in Annonay, ArdèchePhoto: Jacques Forêt CC 3.0 Unported no changes made

advertentie

ARDECHE LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Naar de Ardeche met Sunweb
• Ardeche Tui Reizen
• Ardeche Hotels
• ANWB vakantie boeken Ardeche
• Boeken, ook tweedehands, over ARDECHE bij Bol.com

Nuttige links

Bronnen

Ardèche

Lannoo 

Ardèche

Touring/Lannoo

Ardèche, Drôme

Terra Lannoo

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Forst, Bettina

Cevennen, Ardèche

Graaf, Gjelt de / Auvergne, Ardèche

ANWB

Kalmbach, Gabriele

Ardèche

Talbot, Roseline

Natuurreisgids Ardèche en Auvergne

Wikipedia

 

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems