Landenweb.nl

ARDECHE
Economie

To read about ARDECHE in English - click here

Naar de Ardeche met Sunweb

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Economie

advertentie

Markt ArdèchePhoto: Jean-louis Zimmermann CC 2.0 Generic no changes made

In het westelijke deel van de Ardèche leeft men nog steeds voornamelijk van de bosbouw en de veeteelt. De fruitteelt (en de daarmee samenhangende conservenindustrie) is van groot belang, want ca. 8% van de bevolking werkt nog in deze tak van de economie. Belangrijkste fruitproducten zijn perziken en abrikozen, maar ook kersen, appels, pruimen, kiwi's, bessen en guyotperen leveren nog behoorlijk wat inkomsten op. De wilde blauwe bosbessenteelt, goed voor zo'n 400 ton per jaar, vindt plaats op de zurige grond van de hoogvlakte in de Ardèche. De hellingen van de vallei van de Eyrieux, van Beauchastel tot Saint-Sauveur-en-Montagut, is hèt perzikengebied van Frankrijk. Deze vallei bezit de bijna perfecte omstandigheden wat betreft bodemgesteldheid en klimaat voor de teelt van perziken. De laatste decennia is het aantal telers sterk teruggelopen en worden er ook andere fruitsoorten verbouwd.

Ten zuiden van Les Vans bevinden zich grote olijfboomgaarden en één van de twee nog in bedrijf zijn (olijf)oliemolens van de Ardèche. Fruit en groenten worden onder meer ingeblikt in Annonay, Privas, Aubenas en Viviers.

De traditionele zijdeproductie van de 19de eeuw is verdwenen, maar gebleven zijn enkele textielfabrieken. Overige takken van de industrie die men kan aantreffen zijn papierfabricage, schoenen, farmaceutische fabrieken en auto-industrie. De Ardèche is met 220.000 ha bossen nog steeds een van de bosrijkste gebieden van heel Frankrijk. De houtexploitatie van de naaldwouden van de Haut-Vivarais zijn een bron van inkomsten. De stad Aubenas is het economische hart van de Ardèche.

advertentie

De Ardèche is nog altijd een van de bosrijkste gebieden van FrankrijkPhoto: Patrice78500 CC 3.0 Unported no changes made

De veeteelt en de producten daarvan vormen voor de Ardèche nog steeds een belangrijke bron van inkomsten. Naast koeien zijn vooral geiten en schapen belangrijk voor de Ardèche. De Ardèche heeft een van de grootste geitenstapels van Frankrijk en is wat het produceren van geitenkaas, waaronder de 'caillé doux' uit de plaats Saint-Félicien, de nummer één van Frankrijk. Hoewel de schapenteelt het moeilijk heeft lopen er toch nog veel schaapskudden rond in de Ardèche. Wat kaas betreft onderscheidt de Ardèche zich door de van volle geitenmelk gemaakt picodon en de coucouron en coudoulet van koeienmelk.

Belangrijk voor de economie is de wijnbouw en vooral ook het toerisme. De meeste wijngaarden liggen in het oosten van de Ardèche, en de meeste bekende zijn die van Saint-Péray, Saint-Joseph, Côtes du Vivarais en Cornas. Bijzonder is de wijn, 'Poire Williams', die van de zoete, gele peer wordt gemaakt in het dal van de Rhône.

advertentie

Drie flessen Cotes du VivaraisPhoto: PRA CC 3.0 Unported no changes made

De kastanjecultuur was eind 19e eeuw op haar hoogtepunt met meer dan 60.000 ha aan kastanjebomen, ook wel 'broodbomen' genoemd. Op dit moment is van die oppervlakte nog geen 10.0000 ha over, en slechts de helft daarvan wordt nog gebruikt voor de (tamme) kastanjeteelt. Wat Frankrijk betreft, de Ardèche produceert ongeveer de helft van de totale Franse productie, staat de Ardèche met een productie van tussen 4000 en 5000 ton nog wel op de eerste plaats, maar veel bedrijven halen het basisproduct uit landen als Italië, Portugal en Spanje.

Kastanjes kunnen verwerkt worden tot jam, taart, moes, ragout, soep, likeur (centrum is Saint-Désirat), bier (Vals-les-Bains) en als toppunt van lekkernij de met gearomatiseerde suikerstroop geglaceerde kastanje en de kastanjepuree 'crème de marrons'. De hoofdstad van de Ardèche, Privas, wordt ook wel de hoofdstad van de geglaceerde kastanjes of 'marrons glacés', met name van het bekende merk Clément Faugier (sinds 1885), genoemd. In het dal van de Glueyre bevindt zich meer dan 300 ha kastanjebossen en ook het Parc Naturel Régional des Monts d'Ardèche staat volledig in het teken van de tamme kastanje. Het dorp Saint-Pierreville is ook een centrum voor de kastanjeteelt, met zo ver het oog kan zien kastanjebomen.

advertentie

Kastanjes uit de ArdechePhoto: Randomduck CC 2.0 Generic no changes made

In de 17de eeuw waren de Ardèche en de Cevennen de grootste zijdeproducent van Europa. Van de eens zo florerende productie van zijdecocons (sériciculture) en bewerkte zijdedraad is echter alleen het twijnen van zijdedraad door twijnderijen of 'moulinages' nog over in de Ardèche, waarbij twee of meer zijdedraden in elkaar gedraaid worden. In de 19de eeuw was het dorp Largentière, van de 10de tot de 15de eeuw werden hier een zilvermijn (in feite zilverhoudend lood) geëxploiteerd, lange tijd de grootste zijdeproducent van de Ardèche.

De Haut-Vivarais was in de 17e eeuw de bakermat van de Franse papierindustrie en in 1777 slaagde Étienne de Montgolfier, zoon van de befaamde papierproducent in de Ardèche, Pierre Montgolfier (1700-1793), erin om de eerste vellen papier zonder hinderlijke oneffenheden te produceren. In de papiersector zijn op dit moment nog meer dan 1000 mensen werkzaam.

Het toerisme gaat een steeds belangrijkere rol spelen. Een hoofdrol is er voor de lage landen, meer dan 70 procent van de buitenlandse gasten komt uit Nederland en België.

advertentie

Logo van het l'Agence de Développement Touristique de l'ArdèchePhoto: Publiek domein

Verder vinden nog steeds veel mensen werk in ambachtelijke beroepen en in de kunstnijverheid. Vooral het pottenbakken is nog een traditie die in ere wordt gehouden in de Ardèche, met als centra Saint-Désirat, Saint-Laurent-du-Pape, Salavas en Toulaud.

De meeste juwelen die in Frankrijk gemaakt worden, van merken als Oslo, Nina Ricci en Kenzo, komen van kunstenaars die zich gevesigd hebben op het massief van Boutères, tussen de plaatsen Le Cheylard, dat economisch ook op de textielproductie drijft, en Saint-Martin-de- Valamas.

ARDECHE LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Naar de Ardeche met Sunweb
• Ardeche Tui Reizen
• Ardeche Hotels
• ANWB vakantie boeken Ardeche
• Boeken, ook tweedehands, over ARDECHE bij Bol.com

Nuttige links

Bronnen

Ardèche

Lannoo 

Ardèche

Touring/Lannoo

Ardèche, Drôme

Terra Lannoo

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Forst, Bettina

Cevennen, Ardèche

Graaf, Gjelt de / Auvergne, Ardèche

ANWB

Kalmbach, Gabriele

Ardèche

Talbot, Roseline

Natuurreisgids Ardèche en Auvergne

Wikipedia

 

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems