Landenweb.nl

PROVENCE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Marseille
  Oppervlakte  31.443 km²
  Inwoners  5,131,187
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .fr
  Code.  FRA
  Tel.  +33

To read about PROVENCE in English - click here

ANWB vakantie boeken Provence

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Geografie en Landschap

Geografie

De Provence is een gebied in het zuidoosten van Frankrijk en grenst in het oosten aan Italië, in het westen aan de rivier de Rhône, in het zuiden aan de Middellandse Zee en in het noorden aan de Baronnies en de Alpen.

De totale oppervlakte van de Provence bedraagt ca. 31.500 km2.

advertentie

Provence, Alpes, Cote d'Azur SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

Landschap

ALGEMEEN

Kenmerkend voor de Provence is een mediterraan reliëflandschap met vlakten en bergen. In het oosten, van de Mont Ventoux tot aan de Calanques in het zuiden, wordt de Provence begrensd door kale bergketens en beboste heuvels. In het westen bevinden zich de vlaktes van Comtat en Crau en de moerassen van de Camargue.

Het landschap van de verschillende departementen is ongekend veelvormig waardoor hieronder voor een beschrijving per departement is gekozen:

advertentie

ALPES-DE-HAUTE-PROVENCE

Het karakter van deze nog vrij ongerepte streek (opp. 6944 km2 en veel toppen boven de 2500 m) in het noorden van de Provence is zowel Provençaals als alpien te noemen. De hoogste piek van de Provençaalse Alpen is de 3050 meter hoge Mont Pelat. Hoe noordelijker men gaat, hoe alpiener (met bergmeren, gletsjerdalen en alpenweiden) het landschap, uitmondend in het desolate landschap van het Massif des Écrins. Bergrivieren als de Var, Cians en Estéron hebben in dit verlaten landschap wonderlijke vormen uitgesleten: de Clues de Haute-Provence. Ten zuiden van de Mont Pelat ligt het 50 ha grote Lac d’Allos, het grootste bergmeer van Europa op een hoogte van (2228 meter). Met zijn ligging op 780 meter en een oppervlakte van 3000 ha, is het Lac de Serre-Ponçon in de streek Basse-Ubaye het grootste kunstmatige meer van Europa.

advertentie

Lac de Serre-Ponçon, ProvencePhoto: Fanny Schertzer:CC 3.0 Unported no changes made

Enkele laaggebergten in dit gebied zijn Montagne de Lubéron, Montagne Ste-Vicroire, het Massif de la Ste-Baume en de Chaîne de l’Étoile. De bizarre rotsformaties van Les Pénitents des Mées zijn een zeer bijzonder geologisch verschijnsel. De bergketen heeft een lengte van twee kilometer en een hoogte van 100 meter. De rotsformaties worden gevormd door aangespoelde stenen die geleidelijk in cementachtige pilaren zijn veranderd.

Een van de meest indrukwekkende natuurattracties van de Provence is de Grand Canyon du Verdon, waar de Verdon, een zijrivier van de Durance, in de loop van tientallen miljoenen jaren een tot 700 meter diepe kloof heeft getrokken door het kalkplateau van de Plans de Provence. De kloof sterkt zich uit over een lengte van 21 km van Aiguines tot aan Point Sublime en is na de Grand Canyon de grootste ter wereld. De kloof werden pas in 1905 volledig in kaart gebracht.

advertentie

BOUCHES-DU-RHÔNE

Dit oudste gedeelte van de Provence ligt in het lage deel van het departement. In het noorden ligt de vruchtbare vlakte van La Petite Crau. Deze vlakte wordt afgesneden door de lage bergketens van Les Alpilles en Montagnette. Ten zuiden van deze bergketens ligt de kale kiezelsteenwoestijn van La Grande Crau. Midden in de vlakte liggen grassteppen bedekt met kiezelstenen en opgehoopt grind, ook wel ‘rolstenen’ genoemd. Deze rolstenen zijn een overblijfsel uit de oude bedding van de Durance, die hier vier miljoen jaar geleden stroomde, haar loop verlegde en de rolstenen achterliet. Op sommige plaatsen liggen lagen van wel 15 meter dik. Landbouw is hier alleen mogelijk door middel van irrigatie. Tussen de stenen groeien plukken gras of ‘coussouls’, waar het traditionele merinoschaap, dat hier met name gefokt wordt, dol op is.

In het meest westelijke gedeelte en langs de kust van de Provence ligt de Camargue, een 85.000 ha grote alluviale vlakte en al sinds 1928 een officieel natuurreservaat. Vroeger had de Camarque een constant veranderend landschap, maar sinds de regulering door de mens van de Rhône en de aanleg van een buitendijk heeft men de zaak aardig onder controle. De Camargue ligt precies tussen twee armen van de Rhône: de ‘grand’ Rhône die naar het zuidoosten stroomt, en de ‘petit’ Rhône die naar het zuidwesten stroomt. Zoetwatermoerassen en bemoste grasvelden liggen in het noorden van de Camargue, de meren met zilt water in het midden en zuiden, de zoutwaterlagunes (‘sansouires’) en stranden in het zuiden. De Camargue vormt een driehoekige delta, die in het oosten begrensd wordt door de hoofdarm van de Rhône, in het westen door de Petit Rhône, en in het zuiden door de Middellandse Zee.

De onbewoonde Îles de Marseillaveyre hebben een woest, kaal en ruig landschap. De archipel heeft vijf hoofdeilanden en enkele kleine eilandjes met gezamenlijk een oppervlakte van ca. 160 ha.

advertentie

VAR

Dit woest uitziende departement (opp. 6000 km2), het meest bosrijke van de Provence, gelegen in het zuiden en zuidoosten, wordt gedomineerd door de uitgestrekte wouden van het Massif des Maures. Het dichtbegroeide Massif des Maures is samen met Massif de L’Estérel het oudste gebergte van de Provence en is ontstaan door vulkanisme.

Tussen de kuststeden Marseille en Cassis ligt een ca. 28 kilometer lang gebied met ‘calanques’, op fjorden gelijkende baaien met kleine stranden en steile, witgrijze rotspartijen, die tot wel 400 meter hoog loodrecht in het blauwe water staan en daarmee de hoogste van Frankrijk zijn. Calanques zijn ontstaan door erosie die de kalksteen in de loop der tijd uitgehold heeft. Deze kalkstenen kliffen is alles wat er nog over is van de enorme koraalkliffen die hier miljoenen jaren lang groeiden. Cap Canaille bij Cassis is met zijn 409 m de hoogste klif van Frankrijk.

Tussen Toulon en Fréjus liggen prachtige zandstranden en voor de kust ligt de beboste eilandengroep Îles d’Hyères (ook wel: Îles d’Or) met de drie grote eilanden Île de Porquerolles (7 km breed, 2 km lang), Île du Levant (8 km lang, 1,2 km breed) en het woeste en bergachtige Île de Port-Cros (opp. 2,5 km2). De eilanden zijn de toppen van het Massif des Maures, die na een stijging van de zeespiegel nog net boven het water uitkomen.

Het Massif de la Sainte-Baume is de meest uitgestrekte en hoogste bergketen van de Provence, met de 1147 meter hoge Signal als hoogste top.

advertentie

VAUCLUSE (Latijns: ‘vallis clausa’= besloten vallei)

De Vaucluse, gelegen in het noordwesten van de Provence en een van de kleinste departementen van Frankrijk, wordt omsloten door de Rhône in het westen, de Durance in het zuiden en de uitlopers van de Alpen in het oosten.

De meest in het oog springende gedeeltes van de Vaucluse (opp. 3540 km2) zijn de grote vlakte Comtat Venaissin en de poreuze kalkstenen hoogvlakte Plateau de Vaucluse, die onderaards een uitgestrekt stelsel van rivieren en grotten herbergt.

De noordelijke zijde van dit plateau wordt beheerst door de 1909 meter hoge Mont Ventoux. In 1990 werd een groot gedeelte van de Mont Ventoux door de Unesco aangewezen als ‘biosfeerreservaat’. De ‘Olympus van de Midi’ met zijn grote diversiteit aan landschappen heeft twee gezichten: het alpiene klimaat van de noordwand en het mediterrane karakter van de zuidhelling.

Halverwege de Middellandse Zee en de Alpen ligt het Lubéron-gebergte, een regionaal natuurpark dat door de UNESCO eveneens wordt erkend als biosfeerreservaat (165.000 ha). Het gebergte wordt door het dal van de Lourmarin in het westelijke Petit Lubéron en het oostelijke Grand Lubéron. Le Petit Lubéron is een door ravijnen en kloven uitgesneden plateau van maximaal 700 meter hoog en begroeid met zomergroene eiken, atlasceders, beuken en grove dennen.

Le Grand Lubéron valt op door brede ronde toppen die meer dan 1000 meter hoog kunnen zijn en begroeid zijn met steeneiken en rozemarijnstruiken. De geringe neerslag zorgt voor het mediterrane karakter van het landschap.

De rivier de Sorgue staat bekend om zijn mysterieuze bron, die de grootste waterlozing van Europa heeft. De exacte oorsprong van het water is nog steeds onbekend.

PROVENCE LINKS

Advertenties
• Provence Tui Reizen
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Provence
• Provence Hotels
• Auto huren in de provemce
• Boeken, ook tweedehands, over PROVENCE bij Bol.com

Nuttige links

Provence Startnederland (N)
Startpagina Provence (N)

Bronnen

Blisse, M. / Provence

Lannoo

Eck, N. van / Provence, Côte d’Azur

Gottmer/Becht

Guérin, R. / Provence

Van Reemst

Jardinaud, M. / Provence

ANWB

Provence

Lannoo,

Williams, R. / Provence & Côte d’Azur

Van Reemst

Zwijnenburg, H. / Provence, Côte d’Azur

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems