MYANMAR   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Algemeen

Myanmar is een van de armere landen van Azië, meer dan een kwart van de bevolking leeft onder de armoedegrens. (2017) Toch heeft Myanmar voldoende potentieel: de bodem is rijk aan delfstoffen en de vruchtbare delta van de Ayeyarwady is uitermate geschikt voor rijstbouw. De hoofdstad Yangon is het economische en industriële hart van Myanmar, met vooral voedingsmiddelenindustrie, textielnijverheid, scheepsbouw en olieraffinaderijen. Verder heeft Yangon een zeehaven en een internationale luchthaven.
Myanmar kwam zwaar gehavend uit de Tweede Wereldoorlog en had bovendien een zeer eenzijdige economie, die vrijwel volledig steunde op de rijstbouw. Maar bovenal bleek het strak gevoerde centrale economische beleid in de periode 1962-1988, desastreus. De staat besliste alles op economisch gebied via centrale plannen, nationalisatie van bedrijven en het isoleren van Myanmar van de rest van de wereld. Het resultaat hiervan was dat de rijstproductie zodanig afnam dat er nauwelijks genoeg was voor de eigen bevolking, laat staan voor de export. De economie kwam bijna geheel tot stilstand en veel mensen werden werkloos.
Na de staatsgreep van 1988 werden veel slechte maatregelen teruggedraaid en werd het voor buitenlanders weer interessant om in Myanmar te investeren. Grote investeerders zijn Thailand, Singapore en Maleisië en aanvankelijk ook westerse landen als Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Frankrijk en ook Nederland. Deze landen haken echter steeds meer af door de onzekere politieke situatie in het land.
Myanmar heeft ook een zeer grote zwarte markt, en drugs, edelstenen en teak worden op grote schaal naar het buitenland geëxporteerd. Veel consumptiegoederen die via via het land binnenkomen, worden niet in de importcijfers verwerkt.

Landbouw en visserij

Myanmar is nog steeds een agrarisch land en landbouw en visserij dragen voor een relaltief groor gedeelte bij aan het nationaal inkomen (ca. 24% in 2017) van het land. Deze sectoren zorgen ook voor de meeste werkgelegenheid (ca. 70%).
Rijst is het voornaamste gewas en de vruchtbare delta van de Ayeyarwady is meest geschikte plaats voor de rijstbouw. Door irrigatie zijn er ook akkers aangelegd in het centrale laagland. De laatste jaren wordt er weer rijst naar het buitenland geëxporteerd. Andere voedings- en handelsgewassen zijn peulvruchten, suiker, maïs, tabak, katoen en jute.
Vis is voor de bevolking van Myanmar een belangrijk voedingsbestanddeel. Er wordt elk jaar ca. 800.000 ton vis gevangen waarvan het grootste gedeelte zeevis. Myanmar verdient veel geld door het verlenen van concessies aan buitenlandse bedrijven om in de territoriale wateren van Myanmar te mogen vissen.
Myanmar behoort met Thailand en Laos tot de grootste producenten van ruwe opium, de basisstof voor heroïne, ter wereld en het gebied als geheel wordt niet voor niets de ‘Gouden Driehoek’ genoemd. Het belangrijkste productiegebied voor de papavers ligt in het noordoosten van Myanmar, op het Shan-plateau.

Industrie en mijnbouw

Industrie en mijnbouw zijn voor het nationaal inkomen en de werkgelegenheid nog niet van heel groot belang, ondanks de grote economische waarde van alle bodemschatten. De meeste kleine bedrijven zijn in handen van Chinezen en veel grote bedrijven zijn staatseigendom en natuurlijk ook sectoren als spoorwegen, olie- en vooral gaswinning. Het zeer grote aardgasveld voor de kust van Arakan State wordt vanaf 2009 geëxploiteerd door het Koreaanse Daewoo Exploration.
Belangrijke andere delfstoffen zijn nikkel, koper, goud, zink en zilver. Ook het delven van edelstenen en mineralen is een belangrijke bedrijfstak, met name van robijnen, saffieren, peridot, spinel, en vooral het mineraal jade.
In Myanmar werd rond 1960 voor het eerst de oranjerode tot bruinkleurige painite ontdekt. Tot nu zijn er slechts enkele tientallen van deze edelsteen gevonden, de meeste in Myanmar.

Handel, dienstverlening en toerisme

In deze sectoren werkt een kwart van de beroepsbevolking en samen leveren ze een aandeel van 40% in het nationale inkomen. Myanmar exporteert onder andere Olie, groente, teakhout, rijst, edelstenen, vis en rubber. Het land importeert vooral machines, transportmiddelen, bouwmateriaal en voedingsproducten.
Belangrijke handelspartners zijn China, Singapore, Thailand, Japan, India en Taiwan in Azië en Engeland en Duitsland uit Europa.

MYANMAR LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Myanmar Vliegtickts.nl
• Rondreis Myanmar Kras Reizen
• Myanmar Vliegtickets WTC
• Djoser fietsreis - Birma
• Hotels Myanmar
• Mandelay Vliegtickets Tix.nl
• Rondreizen Myanmar
• Baobab Rondreizen Myanmar

Nuttige links

Burma Fotoreportage
Myanmar Reisverslag (N)
Reisinformatie Myanmar (N)
Reizendoejezo – Myanmar (N)
Artikelen en Reisverhalen over MYANMAR
  Veel pagodes en heel veel kloost..  opstand in Birma
  Lekker weer in Myanmar  rondreis MH deel 1c
  rondreis MH deel 2c

Bronnen

Hulst, H. / Birma: (Myanmar)
KIT Publishers/Oxfam Novib

Köllner, H. / Myanmar (Birma)
Het Spectrum

Myat Yin, S. / Burma
Times Books

Peterse, L. / Birma (Myanmar)
Gottmer/Becht

Reid, R. / Myanmar (Burma)
Lonely Planet

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt augustus 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems