Landenweb.nl

MYANMAR
Samenleving

To read about MYANMAR in English - click here

Hotels Trivago

Samenleving

Staatsinrichting en bestuur

Na de machtsovername door de SLORC werd de grondwet uit 1974 buiten werking gesteld. Alle staatsorganen werden afgeschaft, waaronder het parlement. De feitelijke machtsuitoefening ligt vanaf die tijd volledig in handen van de militairen. Staatshoofd is de voorzitter van de SPDC, die tevens premier is en leden van het parlement benoemd. Het 485 leden tellende parlement werd in 1990 weer gekozen.

Er is in Myanmar geen sprake van een onafhankelijke rechterlijke macht. Rechters worden door de SPDC benoemd en dienen aanwijzingen van overheidszijde op te volgen. Door de afwezigheid van een behoorlijke rechtsgang en"Rule of Law" is machtsuitoefening door de Birmaanse overheid in essentie willekeurig.

De junta beloofde nieuwe verkiezingen te houden na voltooiing van de nieuwe grondwet. Daaraan wordt sinds 1993 onder leiding van het militaire bewind gewerkt in de Nationale Conventie, bestaande voor 15% uit gekozen vertegenwoordigers en voor de rest uit door de junta aangewezen leden. De NLD heeft zich in november 1995 uit deze Conventie teruggetrokken, omdat zij geen legitimiteit wil verlenen aan een grondwet waarin een dominante rol voor de militairen zal worden gegarandeerd en omdat men niet vrij was te zeggen wat men wilde. De Conventie kwam van oktober tot december 2006 voor het laatst bijeen. Voor de huidige politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Myanmar is bestuurlijk ingedeeld in zeven districten (tain) en zeven deelstaten (pyi). In de districten zijn de Birmanen in de meerderheid, in de deelstaten de etnische minderheden. Deze bestuurlijke eenheden zijn weer onderverdeeld in regio’s, steden en dorpen.

DistrictenHoofdstadAantal inwoners (grove schatting)
SagaingSagaing6.000.000
MandalayMandalay7.000.000
MagwayMagway5.000.000
BagoBago5.500.000
AyeyarwadyPathein7.000.000
YangonYangon6.000.000
TanintharyiDawei1.500.000
DeelstatenHoofdstadAantal inwoners (grove schatting)
KachinMyitkyina1.500.000
ShanTaunggyi5.000.000
KayahLoikaw300.000
ChinHakha550.000
RakhineSittwe3.000.000
KayinPa-an1.750.000
MonMawlamyine3.000.000

Onderwijs

Het basisonderwijs in Myanmar beslaat acht klassen, waarna er een soort examen moet worden afgelegd. Op de middelbare school worden de leerlingen op basis van hun prestaties in het basisonderwijs ingedeeld in twee stromingen: ‘arts en sciences’. De beste leerlingen van de middelbare scholen kunnen naar de universiteit. In verband met de studentenprotesten zijn deze universiteiten de laatste decennia wel vaak gesloten door het militaire bewind. De Dagon University werd om deze redenen zelfs naar een locatie buiten de hoofdstad verplaatst.

Analfabetisme valt nogal mee in een van de armste landen ter wereld. De meeste mensen kunnen wel lezen en schrijven, maar het algehele opleidingsniveau van het onderwijs ligt erg laag.

Typisch Myanmar

LONGYI

advertentie
Mannen in Myanmar dragen een LongyiPhoto: Christopher Michel CC2.0 Generic no changes made

Niet alleen de vrouwen, maar ook de meeste mannen in Myanmar dragen de traditionele wikkeldoek of longyi, een dichtgenaaide lap stof die rond de heupen vastgeknoopt wordt en de benen en het onderlichaam bedekt. De longyi die vrouwen dragen heet ‘htamain’, de mannen dragen een ‘paso’.

THANAKA

advertentie

Myanmar ThanakaPhoto:Jakub Halun CC 4.0 International no changes made

Thanaka is een lichtgele verfstof die vrouwen en meisjes, soms in figuren, op hun gezicht aanbrengen. De verfstof wordt gemaakt van de bast van de Murraya paniculata. De lichtgele pasta beschermt de huid tegen de zon, voorkomt uitdroging en zorgt voor verkoeling. Daarnaast lijkt het alsof de huid lichter wordt en dat is weer een schoonheidsideaal voor de vouwen uit Myanmar.

CHEROOTS

advertentie

Myanmar Cheroot Photo:David Stanley Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

Cheroots zijn traditionele Birmese sigaren die zowel door mannen als vrouwen gerookt worden. De puur handgemaakte sigaren worden gemaakt van de cordiaplant. De sigaren met de lekkerste smaak komen uit de omgeving van Kalaw en rond het Inle-meer in de deelstaat Shan.

JADE

advertentie

Myanmar JadePhoto:James St John CC 2.0 Generic no changes made

Jade is de gemeenschappelijke naam voor twee mineralen die als edelstenen worden gebruikt: jadeïet en nefriet. Jade kent veel verschillende kleuren: groen, bruin, zwart of wolkenwit, van zeer licht tot zeer donker.

PAGODE

advertentie

Myanmar PagodesPhoto:Bjørn Christian Tørrissen CC 4.0 International no changes made

Myanmar is hét land van de pagodes. Pagodes kennen twwe varianten: de massieve belvormige ‘zedi’ en de holle, vierkante of rechthoekige ‘patha’. De belngrijkste pagode is de bijna 100 m hoge Shwedagon Pagoda in Yangon.

Vooral in Bagan zijn vele pagodes te vinden. Dit is mede te danken aan een reeks koningen die elkaar probeerden te overtreffen met nog mooiere gebouwen. In 1287 veroverde de Mongoolse heerser Koeblai Khan Pagan. Zijn leger plunderde de tempels. Tegenwoordig is men volop bezig met de restauratie van de gebouwen. De twaalfde eeuw was voor Bagan de Gouden Eeuw. In een gebied van ruim 40 km² stonden 13.000 pagodes en tempels, waar er nu nog enkele duizenden van over zijn. Alle religieuze bouwwerken zijn opgetrokken uit steen en dankzij het droge klimaat zijn vele van deze gebouwen door de eeuwen heen goed bewaard gebleven. Bagan staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

BIRMAWEG

Myanmar Startpunt Birma WegPhoto:::::=UT=:::: CC 3.0 Unported no changes made

De Birmaweg is een weg die Myanmar (toen Birma) verbindt met China. De eindpunten liggen in Kunming en Lashio, Birma. Toen de weg werd gebouwd, was Birma een Britse kolonie. De weg is ongeveer 1.130 kilometer lang en loopt door een ruw berglandschap. Het gedeelte van Kunming tot aan de Birmaanse grens werd aangelegd door 200.000 Chinese arbeiders tijdens de Tweede Chinees-Japanse Oorlog in 1937 en werd voltooid tegen 1938. Ze speelde een belangrijke strategische rol in de Tweede Wereldoorlog toen de Britten de Birmaweg gebruikten om oorlogsmateriaal naar China te vervoeren voordat Japan met de Britten in oorlog was. De voorraden werden in Rangoon aangevoerd en werden per spoor naar Lashio gebracht, waar de weg door Birma begon. Nadat de Japanners Birma in 1942 onder de voet liepen begonnen de geallieerden voorraden in te vliegen over het oostelijke uiteind van het Himalayagebergte en onder het bevel van Generaal Stillwell legde men de Ledo-weg aan om Assam in India met de Birmaweg te verbinden.

MYANMAR LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Myanmar Rondreis
• Rondreizen Myanmar
• Hotels Myanmar
• Djoser fietsreis - Birma
• Boeken, ook tweedehands, over MYANMAR bij Bol.com

Nuttige links

Myanmar Reisverslag (N)
Reisinformatie Myanmar (N)
Reizendoejezo – Myanmar (N)

Bronnen

Hulst, H. / Birma: (Myanmar)

KIT Publishers/Oxfam Novib

Köllner, H. / Myanmar (Birma)

Het Spectrum

Myat Yin, S. / Burma

Times Books

Peterse, L. / Birma (Myanmar)

Gottmer/Becht

Reid, R. / Myanmar (Burma)

Lonely Planet

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems