Landenweb.nl

MYANMAR
Taal

To read about MYANMAR in English - click here

Hotels Trivago

Taal

De officiële taal van Myanmar is het Birmees en daarnaast worden er erg veel verschillende etnische dialecten of talen gesproken, ca. 200. Het Birmees behoort tot de Tibeto-Birmese taalgroep en is verwant aan talen als Kachin, Chin en Kayin. Het Birmees wordt door ca. 75% van de Birmanen gesproken, ook door veel minderheden.

De spreektaal van het Birmees is oorspronkelijk van het Chinees-Tibetaans afkomstig, terwijl het alfabet is afgeleid van het Pali, een Brahmaans schrift uit Zuid-India en dateert uit de 7e eeuw na Christus.

Het Birmees heeft een vrij eenvoudige grammatica. De taal heeft geen lidwoorden, zelfstandige naamwoorden kennen geen meervoudsvorm en werkwoorden worden niet vervoegd en staan altijd aan het end van de zin. Alle woorden bestaan uit één lettergreep en door lettergrepen samen te voegen ontstaan langere woordconstructies. Het Birmaanse alfabet bestaat uit 32 medeklinkers en 8 klinkers. De medeklinkers staan altijd aan het begin van een lettergreep.

Vooral de uitspraak is erg ingewikkeld. Het Birmees is een toontaal waarbij iedere lettergreep op drie verschillende toonhoogten, die nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn, kan worden uitgesproken. Door de toonhoogte te variëren worden verschillende betekenissen van woorden aangeduid. Vaak worden woorden zelfs op dezelfde manier uitgesproken als geschreven, en moet men maar uit de context opmaken wat er bedoeld wordt.

Naast het Birmees worden nog ca. 200 andere talen en dialecten gesproken. De Padaung, Palaung en de Mon spreken en Mon-Khmertaal die tot de Austro-Aziatische taalfamilie behoort. Het Shan maakt deel uit van de Sino-Tai-taalgroep en is verwant aan het Thai en het Laotiaans.

Woordenlijst

advertentie

MYANMAR LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Myanmar Rondreis
• Rondreizen Myanmar
• Hotels Myanmar
• Djoser fietsreis - Birma
• Boeken, ook tweedehands, over MYANMAR bij Bol.com

Nuttige links

Myanmar Reisverslag (N)
Reisinformatie Myanmar (N)
Reizendoejezo – Myanmar (N)

Bronnen

Hulst, H. / Birma: (Myanmar)

KIT Publishers/Oxfam Novib

Köllner, H. / Myanmar (Birma)

Het Spectrum

Myat Yin, S. / Burma

Times Books

Peterse, L. / Birma (Myanmar)

Gottmer/Becht

Reid, R. / Myanmar (Burma)

Lonely Planet

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems