Landenweb.nl

MYANMAR
Klimaat en Weer

To read about MYANMAR in English - click here

Hotels Trivago

Klimaat en Weer

Myanmar heeft een tropisch moessonklimaat en in het noorden een woestijnklimaat. Myanmar kent drie seizoenen: een regenseizoen (juni-oktober), een koel seizoen (november-februari) en een heet seizoen (maart-mei). In de Delta en aan de kust valt de meeste neerslag.

In het warme regenseizoen zorgt de natte zuidwestmoesson, vanuit de Golf van Bengalen, voor zware regenval. Het regent in deze periode bijna elke dag, vooral in de namiddag en ’s avonds, maar de hoeveelheden per streek kunnen nogal verschillen. Zo valt er in Yangon, aan de Golf van Martaban, jaarlijks ca. 2600 mm. De centrale vlakte van Myanmar ligt in de regenschaduw van het Rakhine Yoma-gebergte en daar valt ongeveer net zoveel neerslag als in Nederland, ca. 760 mm (Mandalay: 871 mm per jaar). Dit geldt ook voor het Shan-plateau. De meeste regen valt in het noordelijke heuvelland met ca. 3500 mm. Uitschieters tot 5000 mm komen voor in de kuststroken van Tanintharyi en Rakhine, en worden veroorzaakt door stijgingsregens. Tussen november en mei waait vanuit China een droge noordoostmoesson, die voor een droge periode zorgt. Het wordt dan elke maand heter en pas in mei brengen de eerste regenbuien wat verkoeling. In het koele seizoen kan men het beste Myanmar bezoeken. In de heuvels en bergen is het dan zelfs behoorlijk fris met temperaturen rond de 15°C.

In het hete droge seizoen is het in Yangon gemiddeld 31°C en op de centrale vlakte rond Bagan kan de temperatuur gemakkelijk oplopen tot 40°C. Ook nu kan men zich dan het beste in de heuvels en de bergen bevinden, waar de temperaturen niet hoger dan 25°C uitkomen.

advertentie

MYANMAR LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Myanmar Rondreis
• Rondreizen Myanmar
• Hotels Myanmar
• Djoser fietsreis - Birma
• Boeken, ook tweedehands, over MYANMAR bij Bol.com

Nuttige links

Myanmar Reisverslag (N)
Reisinformatie Myanmar (N)
Reizendoejezo – Myanmar (N)

Bronnen

Hulst, H. / Birma: (Myanmar)

KIT Publishers/Oxfam Novib

Köllner, H. / Myanmar (Birma)

Het Spectrum

Myat Yin, S. / Burma

Times Books

Peterse, L. / Birma (Myanmar)

Gottmer/Becht

Reid, R. / Myanmar (Burma)

Lonely Planet

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems