Steden MEXICO

MEXICO   
To read about MEXICO in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Planten

Mexico heeft een zeer uitgebreide en gevarieerde flora met meer dan 20.000 plantensoorten. Bloemrijke planten als de begonia en de dahlia komen oorspronkelijk uit Mexico. Valleien en heuvelruggen zijn bedekt met bloeiende bomen als bougainvillea, magnolia, jacaranda, Westindische rode jasmijn, oleander, poinsettia, hibiscus, banderillobloem en gardenia. Kleurrijk zijn ook de ca. 700 soorten orchideeën.

Mexico heeft verder de meeste cactussoorten ter wereld op haar grondgebied. Van de 6000 bekende soorten is tweederde te vinden in Mexico, en dan met name in de deelstaten Baja California, Sonora, Puebla, Oaxaca en Guerrero.

Bijzondere soorten zijn de tot 20 meter hoge en 300 jaar oude saguarocactus en de maguey of Agave americana, die gebruikt wordt om velden en wegen af te scheiden en een basisgrondstof levert voor het nationale alcoholische drankje tequilla. De schijfcactus wordt geteeld om de vruchten en de bladeren, die beide eetbaar zijn.

Op grotere hoogtes komen gemengde bossen voor met Montezuma-pijnbomen, cipressen en uit Australië afkomstige eucalyptussen. Op de savannes groeien veel soorten agaves, schijfcactussen en bekende yucca.

In de vochtige gebieden van de "tierra templada" groeit de nationale boom van Mexico, de ahuehuete, een reuzencipres. Voornamelijk in Chiapas en Yucatán vinden we nog eenvijfde van het oorspronkelijke regenwoud van Mexico. Hier groeien o.a. moerbeibomen, braaknotenbomen, sapotillebomen en de hoge guanacastes. Daartussen klimplanten, varens en lianen.

In 1998 woedden er in Mexico duizenden bosbranden waarbij ongeveer 500.000 ha weideland en bosgrond in vlammen opging. De meeste branden waren aangestoken door boeren die dit doen om de grond vruchtbaarder te maken voor de volgende oogst. In dit jaar waren de branden echter niet meer onder controle te houden en liep o.a. een uniek tropisch woud in de Chimalpas-regio onherstelbare schade op.

Dieren

Er leven meer dan 1000 soorten vogels in Mexico, waarvan ongeveer 750 soorten in het regenwoud. Op het beschermde eiland Contoy komt de witte flamingo voor en een andere bijzondere vogel is de Mexicaanse gaai. Verder leven er ongeveer 60 soorten kolibries.

Het eiland Contoy is een van de belangrijkste vogelreservaten in het Caraïbisch gebied. In de tropische regenwouden komen ara's en toekans nog veel voor, maar de prachtige quetzal wordt met uitsterven bedreigd.

De monarchvlinder leeft in de zomer in het noorden van de Verenigde Staten en Canada. Tegen het einde van de zomer migreren ze zuidwaarts en op 1 november punctueel arriveren ze in het dorpje Angangueo in de deelstaat Michoacán. Gedurende de winter blijven ze daar, sterven op een gegeven moment, maar hun nakomelingen reizen weer noordwaarts en deze cyclus herhaalt zich jaar in jaar uit. Er zitten soms zoveel vlinders in de bomen dat takken ervan doorbuigen!

In de noordelijke woestijnen komen nog sporadisch wolven voor. De coyote of prairiewolf daarentegen komt nog wel veel voor. Andere woestijndieren zijn hazen, konijnen, dassen, slangen, insecten en hagedissen. Het zijn bijna allemaal nachtdieren die gejaagd worden door de rode lynx of bobcat. De groene en de zwarte leguaan zijn kamhagedissen (iguana) die door hun schutkleur nauwelijks opvallen. Ze kunnen tot twee meter lang worden. Bijzonder is de basilisk of "Jezus Christus-hagedis", die over water kan lopen.
In de zuidelijke tropische regenwouden komt de zeldzame jaguar nog voor, samen met de verwante ocelot, de margay en de jaguarundi. Een bijzonder roofdier is de zilvergrijze poema of zilverleeuw die nu alleen nog in de bergen voorkomt.

In en rond Mexicaanse rivieren en meren leven vele soorten schildpadden. o.a. de reuzenzeeschildpad caguama. Deze omgeving is ook het jachtgebied van alligators en krokodillen. Van de vele vissen kunnen de bijzondere zwarte baars en de regenboogforel genoemd worden.

Het grootste Mexicaanse zoogdier is de Midden-Amerikaanse tapir. Miereneters, gordeldieren en neusberen komen veel voor en leven op de bodem van het regenwoud. In de bomen leven o.a. boomstekelvarkens en verschillende soorten apen waaronder brulapen. Het vulkaankonijn is beperkt tot enkele gebieden op de Popocatépetl en aangrenzende bergen en is zeer sterk in aantal afgenomen.

Voor de kust van Baja California zijn van januari tot half maart grote groepen grijze walvissen te zien die hier o.a. hun kalven ter wereld brengen. Verder leven in de zeeën rond Mexico o.a. dolfijnen, roodvissen, goudmakrelen, barracuda's, roggen, zwaardvissen, dolfijnen, marlijnen, inktvissen, tonijnen en haaien (o.a. stierkophaai, citroenhaai en verpleegsterhaai) Vele soorten koraalvissen leven rondom de koraalriffen en in de lagunes.

Naar schatting is één hectare regenwoud goed voor ca.:
15 boomsoorten
25 orchideeënsoorten
20 vogelsoorten
10 zoogdiersoorten
150 vlindersoorten
2500 soorten insecten

Amerikaanse wetenschappers hebben een vegetarische spin ontdekt in de oerwouden van Mexico en Costa Rica, zo werd in oktober 2009 bekendgemaakt. De Bagheera Kiplingi leeft in Zuid-Amerika en voedt zich met bladeren en knoppen van planten. Voor zover bekend is de Bagheera Kiplingi als enige van de meer dan 40.000 spinsoorten geen carnivoor. Omdat er geen prooi gevangen hoeft te worden, spint het dier ook geen web.

In mei 2014 werd bekend dat op het Mexicaanse vulkanische eiland Clarion, een van de vier Revillagigedo-eilanden, de Clarion-nachtslang is herontdekt. In 1936 werd de slang ontdekt door de natuurkenner William Beebe. Hij vond slechts één exemplaar, verdere zoektochten leverden niets meer op, tot nu. Er werden zeker elf exemplaren gevonden.

Mexico is het land met de meeste giftige dieren: 80 in totaal, waaronder met name slangen, spinnen en duizendpoten.

To read about MEXICO in English - click here

MEXICO LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Mexico Vliegtickets.nl
• Mexico Tui Reizen
• D-Reizen Mexico
• Vakantie Mexico
• Mexico Hotels
• Mexico Vliegtickets Tix.nl
• Djoser Rondreis Mexico
• Rondreis Mexico
• Rondreizen Mexico Sawadee
• Autoverhuur Sunny Cars Mexico
• Mexico rondreizen met kinderen

Nuttige links

Bultrug walvissen in Mexico Cabo San Lucas en duiken op Socorro, San Benedicto en roca partida met haaien en manta's (N)
Dieren in Mexico (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, info, foto's Mexico(N)
Mexico 2Link België (N)
Mexico Foto's
Mexico Startbelgië (N)
Reisinformatie Mexico (N)
Reizendoejezo - Mexico (N)
Rondreis Mexico (N)
Artikelen en Reisverhalen over MEXICO
  rondreis MH16  Mexico en Belize
  Yucatan  Xcaret

Bronnen

Daling, T. / Mexico : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu
Koninklijk Instituut voor de Tropen / Novib

Dunlop, F. / Mexico
Van Reemst,

Mexico
Cambium

Rokebrand, R. / Mexico
Gottmer/Becht

Rummel, J. / Mexico
Chelsea House Publishers

Wagenvoort, E. / Reishandboek Mexico
Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems