Landenweb.nl

MEXICO
Klimaat en Weer

To read about MEXICO in English - click here

Mexico verre reizen van ANWB

Steden MEXICO

Mexico city Playa del carmen Riviera maya

Klimaat en Weer

Klimatologisch kan Mexico verdeeld worden in de oostkust, de westkust en de Centrale Hoogvlakte. Ook is het klimaat sterk afhankelijk van de hoogte waarop men zich bevindt. Rekening houdend met het bovenstaande kent Mexico globaal gesproken twee seizoenen, het droge seizoen in de winter, van oktober tot mei, en het regenseizoen in de zomer, die van mei tot oktober duurt, met een piek in juli en augustus. Alleen in het uiterste noordwesten, rond Tijuana kent een mediterraan klimaat met veel regen in de winter.

advertentie

Klimaatdiagram Mexico-Stad, Midden-MexicoPhoto: Hedwig in Washington CC 3.0 no changes made

Mexico als geheel kan als aride of semi-aride gekenschetst worden doordat 80% van het land minder dan 800 mm neerslag krijgt. De meest droge streek van het land is de woestijn van Altar, de Gran Desierto de Altar, waar het soms jaren niet regent. Het jaar 1996 was een extreem droog jaar; men registreerde toen de ergste droogte van de afgelopen vijftig jaar. Het seizoen van de orkanen aan de oostkust begint in juni maar is het hevigst in september.

advertentie

Klimaatdiagram Merida, Oost-Mexico (Yucatan)Photo: Hedwig in Washington CC 3.0 no changes made

Verder kent Mexico drie klimaatzones:

Tot de"tierra caliente", de warme zone, behoren alle gebieden die onder 750 meter hoogte liggen. Het gaat dan met name om de kustvlakten en de regio's met moerassen en tropische regenwouden. Plaatsen die in deze klimaatzone liggen zijn bekende toeristenplaatsen als Acapulco, Puerto Vallarta, Veracruz, Cancún en Cozumel. De gemiddelde jaartemperatuur ligt tussen de 23 en 26°C. In het regenseizoen liggen de temperaturen veel hoger dan in het droge seizoen en gaat gepaard met een hoge luchtvochtigheid. Op het schiereiland Yucatán komen de temperaturen overdag nauwelijks onder de 24°C. Ook voor de andere laagvlakten in het zuiden geldt dat de temperatuursverschillen gering zijn. In de noordelijke steppen en woestijnen zijn de temperatuurverschillen wél groot. 's Zomers is het overdag gloeiend heet maar 's winters dalen in de nacht de temperaturen regelmatig onder het vriespunt.

advertentie

Klimaatdiagram Guadalajara, West-MexicoPhoto: Hedwig in Washington CC 3.0 no changes made

De gematigde subtropische gebieden liggen tussen de 750 en 2000 meter en worden de"tierra templada" genoemd. De gemiddelde temperaturen liggen tussen de 17 en 23°C maar de nacht- en dagtemperaturen kunnen flink uit elkaar liggen. Een groot deel van de Mexicaanse hoogvlakte ligt bijvoorbeeld in deze zone en de dagtemperaturen hebben het hele jaar door een lenteachtig karakter. Hier liggen dan ook de belangrijkste landbouwgebieden.

Boven de 2000 meter liggend de koude gebieden, de"tierra fría". De berggebieden en de hogere delen van de Mexicaanse hoogvlakten behoren hiertoe. Mexico-Stad ligt in deze zone want ligt op 2240 meter hoogte. De gemiddelde temperatuur ligt in deze zone beneden de 17°C. Ook in deze gebieden kunnen de verschillen groot zijn. Mexico-Stad is het hele jaar door vrij lenteachtig qua temperatuur terwijl het hoog in de bergen streng kan vriezen. Deze gebieden boven de 4000 meter waar sneeuw en ijs overheersen worden ook wel"tierra helada" genoemd.

advertentie

Klimaatdiagram Guanajuato, Midden-MexicoPhoto: Hedwig in Washington CC 3.0 no changes made

De oostkust is blootgesteld aan vochtige winden die lucht uit de Golf van Mexico aanvoeren, waarbij vooral in het zuiden zware regens vallen. Slechts de noordkust van Yucatán, die in de windschaduw van het schiereiland ligt, is betrekkelijk droog. Het heetste gedeelte van Mexico in de zomer is de westkust. Ook de Centrale Hoogvlakte vangt maar weinig neerslag, vooral in het noorden. De temperaturen zijn op het plateau aanmerkelijk lager dan in de laag gelegen gebieden met vorst gedurende de winternachten. 's Zomers stijgen de temperaturen ook hier echter tot hoge waarden.

Gemiddelde temperaturen op zeeniveau

StadLaagsteHoogste
Acapulco26,429,1
Cancún25,029,4
Mazatlán20,128,4
Mérida22,928,0
Puerto Vallarta21,030,0
Veracruz21,828,2

Gemiddelde temperaturen op hoog niveau

StadLaagsteHoogste
Cuernavaca18,723,5
Guadalajara15,222,8
Mexico-Stad12,617,9
Oaxaca18,723,6
Puebla14,119,4
Taxco19,825,0

MEXICO LINKS

Advertenties
• Mexico verre reizen van ANWB
• Mexico Tui Reizen
• Vliegennaar.nl | Vliegtickets Mexico
• Bouw je eigen Mexico Rondreis
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Mexico
• Rondreizen Mexico Sawadee
• Djoser Rondreis Mexico
• Mexico Hotels
• Mexico rondreizen met kinderen
• Boeken, ook tweedehands, over MEXICO bij Bol.com

Nuttige links

Bultrug walvissen in Mexico Cabo San Lucas en duiken op Socorro, San Benedicto en roca partida met haaien en manta's (N)
Dieren in Mexico (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, info, foto's Mexico(N)
Mexico 2Link België (N)
Mexico Foto's
Mexico Startbelgië (N)
Reisinformatie Mexico (N)
Reizendoejezo - Mexico (N)
Rondreis Mexico (N)

Bronnen

Daling, T. / Mexico : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen / Novib

Dunlop, F. / Mexico

Van Reemst,

Mexico

Cambium

Rokebrand, R. / Mexico

Gottmer/Becht

Rummel, J. / Mexico

Chelsea House Publishers

Wagenvoort, E. / Reishandboek Mexico

Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems