Steden MEXICO

MEXICO   
To read about MEXICO in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Vele heiligdommen en documenten zijn bij de verovering van Tenochtitlán, de toenmalige hoofdstad, door conquistador Cortés en zijn manschappen verwoest. De rooms-katholieke missie begon in 1522 en maakte het "werk" af door alle overblijfselen van de godsdienst van de oorspronkelijke bewoners te vernietigen. In 1859 werd in de grondwet vastgelegd dat kerk en staat gescheiden moesten zijn. Deze grondwet werd in 1917 herzien en bevatte toen zelfs uitgesproken anti-kerkelijke bepalingen, die pas sinds 1934 genormaliseerd zijn.

In de grondwet van 1917 werd de kerk in feite alle politieke macht ontnomen. Artikel 130 luidde als volgt: "De wet erkend geen religieuze verbanden die bekend staan als kerken". De kerk mocht geen eigen onroerend goed meer bezitten en ook eigen scholen en kranten werden verboden. Al deze maatregelen leidden in 1926 tot de zogenaamde "Cristero-opstand", een bloedige guerrillastrijd gevoerd door fanatieke katholieken, die pas in 1929 neergeslagen werd.

De gespannen verhoudingen waren ontstaan door de nauwe samenwerking van de katholieke kerk met de Spaanse overheersers en het feit dat de kerk heel lang een van belangrijkste grootgrondbezitters was.

Tekenend voor de verhouding tussen godsdienst en staat is het feit dat Mexico pas in 1993 diplomatieke betrekkingen met het Vaticaan aanknoopte.

Ondanks alle verboden werden de verboden, vaak met medewerking van de overheid, aan alle kanten overtreden. Dat kon eigenlijk ook moeilijk anders omdat Mexico altijd een door en door katholiek land is geweest. Een van de beperkingen die nog steeds gelden is dat religieuzen noch een actief noch een passief kiesrecht hebben.

Op dit moment is ongeveer 90% van de bevolking rooms-katholiek. Verder zijn er nog wat kleine groeperingen waaronder ca. 5% protestanten (o.a. Mennonieten), joden en aanhangers van andere godsdiensten. Een trend van de laatste jaren is dat protestantse sekten en evangelische kerken zienderogen terrein winnen ten opzichte van het rooms-katholicisme.

Het Mexicaanse christendom wordt gekenmerkt door een hoge mate van syncretisme, de versmelting van het rooms-katholieke, maar ook het protestantse geloof, met het indiaanse geloof. Zo is bijvoorbeeld de Azteekse godin Tonantzin vervangen door de Maagd van Guadelupe, die alle katholieke Mexicanen vereren, ook de niet-praktiserende.

To read about MEXICO in English - click here

MEXICO LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Mexico Vliegtickets.nl
• Mexico Tui Reizen
• Rondreis Mexico
• Vakantie Mexico
• Mexico Hotels
• Mexico Vliegtickets Tix.nl
• Djoser Rondreis Mexico
• Autoverhuur Sunny Cars Mexico
• Rondreizen Mexico Sawadee
• Mexico rondreizen met kinderen

Nuttige links

Bultrug walvissen in Mexico Cabo San Lucas en duiken op Socorro, San Benedicto en roca partida met haaien en manta's (N)
Dieren in Mexico (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, info, foto's Mexico(N)
Mexico 2Link België (N)
Mexico Foto's
Mexico Startbelgië (N)
Reisinformatie Mexico (N)
Reizendoejezo - Mexico (N)
Rondreis Mexico (N)
Artikelen en Reisverhalen over MEXICO
  Xcaret  rondreis MH16
  Yucatan  Mexico en Belize

Bronnen

Daling, T. / Mexico : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu
Koninklijk Instituut voor de Tropen / Novib

Dunlop, F. / Mexico
Van Reemst,

Mexico
Cambium

Rokebrand, R. / Mexico
Gottmer/Becht

Rummel, J. / Mexico
Chelsea House Publishers

Wagenvoort, E. / Reishandboek Mexico
Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems