Landenweb.nl

MEXICO
Bevolking

To read about MEXICO in English - click here

Mexico verre reizen van ANWB

Steden MEXICO

Mexico city Playa del carmen Riviera maya

Bevolking

Algemeen

In Mexico wonen 124.574.795 mensen (2017). Dit betekent dat er ca. 63 inwoners per km2 wonen, waarvan 780% in de steden woont. De bevolking neemt vrij constant elk jaar met iets meer dan 1% toe ( in 2017 met 1,12%; het geboorte- en sterftecijfer bedroeg in 2017 respectievelijk 18.3 en 5.3 per 1000 inwoners. Van elke duizend levendgeborenen sterven er op dit moment gemiddeld ca. 12 in het eerste levensjaar.

De bevolking van Mexico groeit snel en elk jaar komen er mer dan 1 miljoen Mexicanen bij.

De grootste en snelst groeiende stad is de hoofdstad Mexico-Stad (Distrito Federal). Inclusief al zijn buitenwijken wonen er in de gehele agglomeratie ca. 21,5 miljoen inwoners (2017). Een andere grote agglomeratie is Guadelajara (5 miljoen), grote steden zijn verder Monterrey, Puebla, León en Torreón. De dichtstbevolkte staten zijn México met Mexico-Stad, Veracruz, Jalisco en Puebla. Deze staten beslaan 10,6 van de totale oppervlakte en 41% van de bevolking woont er.

advertentie

Kaart met bevolking Mexicaanse staten in 2015Photo: Cookieo131 Cihuaweb CC 3.0 Unported no changes made

De bevolkingsopbouw is zeer ongelijk. Meer dan 44% van de bevolking is jonger dan 25 jaar; 49% is tussen de 25 en 65 jaar; 7% van de bevolking is ouder dan 65 jaar.

De Spaanse veroveraars en latere immigranten vermengden zich met de indianen en deze mensen met zowel Spaans als indiaans bloed worden mestiezen (mestizos) genoemd. Ongeveer 62% van de bevolking bestaat uit mestiezen die vooral in de steden wonen. De indianen (indígenas) maken ca. 21% van de bevolking uit. Ongeveer 9% van de bevolking is van blanke, Spaanse afkomst; zij worden criollo's genoemd. Zij zijn het meest invloedrijk in het bestuur van het land. Ca. 1% van de bevolking is van Afrikaanse of Aziatische afkomst.

advertentie

Bevolkingsdichtheid MexicoPhoto: AlexR.L. CC 3.0 Unported no changes made

Een bijzondere groep zijn de mennonieten, die afstammen van Noord-Duitse en Nederlandse doopsgezinden die in 1922 naar Mexico emigreerden. Deze orthodoxe, traditioneel levende protestantse groepering werd in de 16e eeuw gesticht door de Nederlander Menno Simons. Ze leven vooral in het noordwesten van Mexico, o.a. in de omgeving van Chihuahua en Cuauhtemoc. Door het gebruik van moderne landbouwmethoden hebben ze een redelijke grote welvaart bereikt.

De grote werkloosheid en de armoede op het platteland zijn de voornaamste oorzaken van de trek naar de steden en de sterke migratie naar de Verenigde Staten. Legaal bedraagt het aantal Mexicanen dat naar de Verenigde Staten trekt ongeveer 60.000 mensen per jaar, maar het aantal illegale emigraties is een veelvoud hiervan.

Indianen

De mensen van indiaanse afkomst wonen voornamelijk in Centraal- en Zuid-Mexico, in de deelstaten México, Puebla, Veracruz, Guerrero, Oaxaca, Chiapas, Campeche, Yucatán en Quintana Roo. Ze leven vooral op het platteland in vaak moeilijke omstandigheden. De gezondheidszorg, het onderwijs, de huisvesting en de voedselsituatie is vaak slechter dan in de steden. Ze beschikken ook nauwelijks over eigen grond en kunnen daardoor niet hun eigen onderhoud voorzien. Ze verhuren zich dan vaak als seizoenarbeider.

advertentie

Mexico IndianenPhoto: Unknown CC 3.0 Unported no changes made

Er zijn 59 verschillende stammen die elk hun eigen taal spreken. De grootste stammen wonen in Centraal-Mexico, zoals de Náhuatl die van de Azteken afstammen. Andere stammen zijn de Tarasken, de Totonaken, de Mazahua en de Otomí. In Zuid-Mexico wonen afstammelingen van de Maya's, zoals de Chontal, de Tzeltal en de Tzotzil. Verder leven hier nog Mixe, Chinanteken, Mazateken, Zapoteken en Mixteken.

Volgens officiële tellingen moeten er tussen de drie en vier miljoen volbloed indianen in Mexico leven. De meeste stammen hebben het christendom in hun eigen traditionele geloof geïntegreerd. Christelijke heiligen worden vereerd, maar ook oude goden.

Enkele bijzonderheden:

De langharige Lacandones behoren tot de Maya's en vormen een kleine groep van nog geen 500 indianen die in groepen van twee of drie families samenleven. Ze leven in het zuiden in de staat Chiapas, vlakbij de grens met Guatemala in het tropisch regenwoud.

Het zijn vissers, jagers en landbouwers, die, als de grond uitgeput raakt, naar een ander gebied trekken. Ze vereren nog steeds hun oude goden, met name de belangrijke zonnegod en de regengod; de missionarissen konden buiten hun woongebied gehouden worden door de onherbergzame omgeving.

advertentie

Lacandon MayaPhoto: AlexMexicanGuide CC 4.0 International no changes made

De Náhuas stammen rechtstreeks af van de Azteken en spreken dan ook nog steeds de Azteekse taal, het Náhuatl. Het is de grootste groep indianen in Mexico met ongeveer 1 miljoen leden. Ze leven van de veeteelt en de landbouw en wonen vooral in de staten Puebla, Tlaxcala, Hidalgo, Veracruz en Guerrero. Ze hangen het katholieke geloof aan maar geloven ook nog in bovennatuurlijke wezens.

De ca. 200.000 Tzotzils en de Tzeltals stammen af van de Maya's en spreken nog steeds een Maya-dialect. Ze wonen in verschillende dorpjes in het hoogland van de staat Chiapas rond de stad San Cristobál de las Casas. De Tzeltals leven op de lagere hellingen, terwijl de meeste Tzotzils in hetzelfde gebied boven de 1500 meter grens leven. Opvallend is dat elk dorpje zijn eigen identiteit heeft ehouden wat zich o.a. uit in de kleur van de kleding. Ook zij zijn bekeerd tot het katholieke geloof maar geloven bijvoorbeeld nog steeds dat Jezus veranderd is in de zon. Ook Chulmetic, de godin van de aarde, wordt nog steeds vereerd.

advertentie

Tzotzil carnavalsdeelnemers doen rituelen en traditionele carnavalsdansen voor de kerk van San Juan Chamunazien doen.Photo: Jonathan Alexis G CC 4.0 International no changes made

De ca. 60.000 Tarahumaras wonen in de staat Chihuahua en leven in kleine dorpjes en soms zelfs nog in grotwoningen verspreid over het bergachtige land. Door de geïsoleerde ligging van de dorpjes hebben ze hun traditionele levenswijze nog grotendeels kunnen behouden. Befaamd zijn de hardloopwedstrijden waarin de Tarahumaras soms honderden kilometers achter elkaar rennen. Ze noemen zichzelf"Raramuri", renners te voet.

De Tarahumaras zijn tot het katholieke geloof bekeerd maar geloven nog steeds in een zonne- en maangod.

De bijna 100.000 Tarasken, die zichzelf Purhépecha noemen, wonen op een hoogvlakte in de staat Michoacán rond het meer van Pátzcuaro. Ze leven van de landbouw en de visserij en zijn ook bekend als handwerkslieden die mooie dingen maken van hout, riet en aardewerk, met name prachtige kruiken, pannen en schalen. Er wordt gevist met uitgeholde boomstammen en zeer bijzondere, vlindervormige netten. Het Tarasken-dorpje Ocumicho is gespecialiseerd in het maken van kleiduivels in allerlei soorten en maten. Het katholieke geloof is doordrenkt van traditionele indiaanse gebruiken.

advertentie

Leden van het Purhepecha volkPhoto: AlejandroLinaresGarcia CC 4.0 International no changes made

Net als de Lacandones bestaat de Seris-stam uit nog geen 500 leden en behoren daarmee tot de kleinste Mexicaanse indianenstammen. Ze wonen tussen de Golf van Mexico en de westelijke Sierra Madre in de staat Sonora, en dan voornamelijk in het dorpje Desemboque. Het zijn vissers en jagers op zeeschildpadden, die ook nog wat bijverdienen met handwerk van riet, hardhouten dierenfiguren en schelpensnoeren. Bekend zijn de zware, decoratieve manden die van de"torote"-vezel worden gemaakt. Deze stam is er het best in geslaagd de eigen identiteit te bewaren en hun religie is dan ook nog volledig traditioneel indiaans.

De ca. 8.000 Huichol-indianen leven in de westelijke Sierra Madre van de staten Jalisco en Nayarit. Ze leven van de landbouw, de veeteelt en van handwerk. Hoewel bekeerd tot het katholieke geloof, spelen natuurgoden nog steeds een veel belangrijkere rol. De Huichol worden dan ook beschouwd als een van de volken van Mexico die het minst zijn aangetast door westerse invloeden.

advertentie

Huichol vrouwenPhoto: Jupagame CC 3.0 Unported no changes made

Zeer belangrijk in hun religie staat de peyote-cactus, een doornloze cactussoort. De peyote-knoppen van deze cactussoort zorgen voor bewustzijnsverruimende ervaringen en visioenen. Het eten van peyote is ook verbonden met ceremonieën die gehouden worden ter gelegenheid van het zaaien en oogsten. De plant wordt ook gegeten om direct in contact met de goden te komen. Onder invloed van de hallucinerende werking van de peyote worden de prachtigste wolschilderingen gemaakt.

Elke Huichol wordt geacht één keer in zijn leven de pelgrimstocht naar de woestijn van San Luis Potosi te volbrengen, waar de peyote-cactus groeit. In een centraal gelegen ronde tempel of"tuki" worden na de tocht religieuze ceremonieën gehouden onder leiding van een zingende medicijnman of"tzauririka". Ook de hertenjacht is een belangrijk onderdeel van hun levenswijze.

De ca. 4000 Cora-indianen wonen in de bergen van de Sierra de Nayarit, in de staat Nayarit. Ze zijn zeer gesteld op hun eigen cultuur en vertonen veel overeenkomsten met de Huichol-indianen. Ook zij kennen het gebruik van de peyote en ook natuurgoden spelen een belangrijke rol in hun religie. Ze bebouwen voor eigen gebruik kleine stukjes land (milpa) en verkopen vee en fraai geweven stoffen.

In de staten Veracruz en San Luis Potosi wonen nog ca. Huasteken. Ze spreken zowel Spaans als een Maya-dialect. Ze zijn bekeerd tot het katholieke geloof maar traditionele indiaanse ceremonieën onder leiding van sjamanen spelen nog een belangrijke rol. Ze leven van de productie van maïs, bonen en rijst en maken hoeden, matten en tassen.

advertentie

Traditionele kleding van de HuastekenPhoto: AlejandroLinaresGarcia CC 3.0 Unported no changes made

De ca. 150.000 Totonaken leven in de tropische kustgebieden van Veracruz en de hooglanden van de Sierra Madre van Puebla. Zoals bij veel Mexicaanse indianenvolken interpreteerden ook de Totonaken de katholieke rituelen op hun eigen manier. Er is olie gevonden in hun gebied en o.a. daardoor wordt hun traditionele levenswijze sterk beïnvloed door de moderne westerse maatschappij.

In de staat Oaxaca en het berggebied van Guerrero en Puebla wonen bijna 300.000 Mixteken die leven van de landbouw en de veeteelt. Ze produceren ook"mezcal", een alcoholische drank. Het katholieke geloof wordt gecombineerd met eigen traditionele gebruiken. Bovennatuurlijke krachten en genezende sjamanen speln een belangrijke rol in hu religie.

De ca. 350.000 Zapoteken wonen ook in de staat Oaxaca en leven daar van de akkerbouw en de productie van bonen en honing. De Zapoteekse taal bestaat uit 42 verschillende dialecten.

Ca. 630.000 authentieke Maya's wonen nog in de staten Quintana Roo, Campeche en Yucatán. Het zijn voornamelijk akkerbouwers en ze verbouwen veel tabak en sisal. Van sisal wordt de bekende Panamahoed gemaakt. Vrouwen dragen prachtige geborduurde witte jurken en een brede shawl, de "rebozo".

Rebozo shawlsPhoto: A01610095 CC 4.0 International no changes made

MEXICO LINKS

Advertenties
• Mexico verre reizen van ANWB
• Mexico Tui Reizen
• Vliegennaar.nl | Vliegtickets Mexico
• Bouw je eigen Mexico Rondreis
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Mexico
• Rondreizen Mexico Sawadee
• Djoser Rondreis Mexico
• Mexico Hotels
• Mexico rondreizen met kinderen
• Boeken, ook tweedehands, over MEXICO bij Bol.com

Nuttige links

Bultrug walvissen in Mexico Cabo San Lucas en duiken op Socorro, San Benedicto en roca partida met haaien en manta's (N)
Dieren in Mexico (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, info, foto's Mexico(N)
Mexico 2Link België (N)
Mexico Foto's
Mexico Startbelgië (N)
Reisinformatie Mexico (N)
Reizendoejezo - Mexico (N)
Rondreis Mexico (N)

Bronnen

Daling, T. / Mexico : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen / Novib

Dunlop, F. / Mexico

Van Reemst,

Mexico

Cambium

Rokebrand, R. / Mexico

Gottmer/Becht

Rummel, J. / Mexico

Chelsea House Publishers

Wagenvoort, E. / Reishandboek Mexico

Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems