Landenweb.nl

GUATEMALA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Spaans
  Hoofdstad  Guatemala-Stad
  Oppervlakte  108.889 km²
  Inwoners  18,469,197
  (2021)
  Munteenheid  quetzal
  (GTQ)
  Tijdsverschil  -7
  Web  .gt
  Code.  GTA
  Tel.  +502

To read about GUATEMALA in English - click here

Bouw je eigen Mexico & Guatemala rondreis

Steden GUATEMALA

Guatemala-stad

Geografie en Landschap

Geografie

Guatemala ligt in Midden-Amerika tussen aan de noordkant Mexico en Belize en aan het zuiden Honduras en El Salvador. Guatemala grenst aan de ene kant aan de Stille Oceaan en aan de andere kant aan de Caribische zee. De kustlijn heeft een lengte van 400 kilometer. De oppervlakte van Guatemala is 108.890 vierkante kilometer. Guatemala is daarmee iets meer dan 3 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Guatemala SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

Het landschap van Guatemala is in vier gedeelten te verdelen. 1.Het hoogland 2. De hellingen aan beide zijden van dat hoogland 3.De Petén-regio met vooral grasland en tropisch oerwouden 4. De kustvlakten en de grote meren.

Het hoogland
Het hoogland varieert van 1500 tot 4000 meter. De meeste mensen wonen in de dalen tussen de 1500 en 2500 meter en verbouwen hier onder andere maïs en bonen. Het landschap wordt getypeerd door bergen en ontboste hellingen. De bergen in het centrale gedeelte van Guatemala zijn uitlopers van de Andes. Ketens dragen exotische namen als Sierra de los Cuchumatanes, Sierra de Chamá en Sierra de Santa Cruz. De Sierra Madre in het zuiden is omringd door vulkanen.

De hellingen aan beide zijden
De zijden van het hoogland liggen tussen de 600 en 1500 meter. De vulkanische grond in dit gebied is vruchtbaar en men verbouwt er koffie, maïs en andere gewassen. De Volcán Tajamulco is met zijn 4420 meter de hoogste top van het land en van Midden-Amerika. De vulkanen zijn deels nog actief en er komen in dit gebied veel aardbevingen voor. 's Nachts zetten de vulkanen de omgeving in een schitterende rode gloed.

advertentie

Volcán Tajamulco, hoogste berg van GuatemalaPhoto: Simon Burchell, CC BY-SA 3.0 no changes made

De Petén-regio
In de dunbevolkte Petén-regio vind je vooral graslanden en tropisch regenwoud. Deze regio beslaat ongeveer een derde deel van het land. Helaas worden in het zuiden en oosten op grote schaal bomen gekapt, waardoor planten en dieren voorgoed verdwijnen of zelfs helemaal uitsterven.

De kustvlakten (en meren)
Op de kustvlaktes leven weinig indianen. Op de Caribische kustvlakte worden vooral bananen verbouwd en aan de Pacifische kust zijn plantages opgezet (rubber, katoen, suikerriet, e.a.). De drie belangrijkste rivieren - de Rio Polchic, de Rio Motagua en de Rio Dulce - monden alle drie uit in de Golf van Honduras. De Rio Usumacinta stroomt noordwaarts naar de Golf van Mexico. Enkele grote meren, waar Guatemala zo bekend om is, zijn het Meer van Petén Itza, het Meer van Atilán en het Meer van Izabal.

Klimaat en Weer

Guatemala heeft een tropisch klimaat met hier en daar grote verschillen in temperatuur door de invloed van de zee en de hoogte. In het hoogland is relatief koel met temperaturen van rond 22 graden Celsius overdag. Aan de kust is het warm met daggemiddelden van rond de 30 graden Celsius.

De meeste neerslag valt van mei tot oktober. Het droge seizoen is van oktober tot mei.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

De vegetatie in het hoogland bestaat voor het grootste deel uit naaldbomen, zoals cipressen, dennen en pijnbomen. De flora in het tropische regenwoud is zeer divers. De ceiba die in dit gebied groeit, wordt door de Maya's als symbool van de kosmos beschouwd. De zapote en kopalboom leveren respectievelijk chicle (de grondstof voor kauwgum) en hars. Verder zij er veel plantages. Daar groeien bananen-, rubber-, en palmbomen. In Alta Verapaz en het Caribische gebied groeien in het regen- en nevelwoud varens en bromelia's en vele soorten orchideeën, waarvan de Monja Blanca (witte non) tot nationale bloem is uitgeroepen.

advertentie

Dieren

In Guatemala zijn honderden soorten vogels, waarvan de luidruchtige bonte ara en de zwart-gele toekan zich het meest laten zien. Ook zijn er veel gieren. Andere dieren als apen, gordeldieren en neusbeertjes blijven meestal op een afstand. Roofkatten en slangen zijn moeilijk te vinden. Het nevelwoud is het leefgebied van de quetzal. Met zijn prachtige staart is dit kleurrijke vogeltje Guatemala's symbool geworden. Van de reptielen zijn krokodillen, leguanen en schildpadden het vermelden waard. Het grootste zoogdier van Guatemala is de zeekoe.

advertentie

GUATEMALA LINKS

Advertenties
• Guatemala Vliegennaar.nl
• Bouw je eigen Guatemala Rondreis
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Guatemala
• Djoser Rondreis Guatemala
• Rondreizen Guatemala
• Hotels Guatemala
• Boeken, ook tweedehands, over GUATEMALA bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Guatemala (N)
Reizendoejezo - Guatemala (N)
Rondreis Guatemala (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems