Landenweb.nl

LANGUEDOC-ROUSSILLON
Klimaat en Weer

To read about LANGUEDOC-ROUSSILLON in English - click here

ANWB vakantie boeken Languedoc-Roussillon

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Klimaat en Weer

Over het algemeen heeft Languedoc-Roussillon een mediterraan klimaat met hete droge zomers, regenachtige winters en gematigde lente en herfst. Gemiddeld kan men ca. 300 dagen met zonneschijn verwachten, maar er zijn per gebied behoorlijke verschillen.

Na Corsica is Languedoc-Roussillon de warmste regio van Frankrijk (gemiddeld 4 graden hoger dan Parijs), met gemiddelde temperaturen tussen 13,5 en 16°C. Aan de kust, beschermd door de bergen, is het gemiddeld warmer en zonniger dan in het binnenland. In de hogere gelegen gebieden is het uiteraard wat koeler, en in de valleien is het veel vochtiger.

In de kustgebieden vriest het bijna nooit en de zomertemperaturen liggen in de zomer geregeld boven de 30°C. In het binnenland is het in de winterperiode een paar graden koeler en in de zomer een paar graden warmer dan aan de kust. Zo wordt Nîmes beschouwd als het warmste plekje van Frankrijk met een recordtemperatuur in 2001 van 43°C in de zomer van 2001.

Sommige gebieden in Languedoc-Roussillon hebben microklimaten. Zo hebben vlak naast elkaar gelegen valleien een droog dan wel een nat weertype. Het Massif de l’Aigoual is een van de belangrijkste waterreservoirs van het Massif Central. Door de voortdurende botsingen tussen wolken van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee bedraagt de gemiddelde neerslag ca. 2.25 meter per jaar. Het aantal mistdagen bedraagt gemiddeld 241 per jaar en de wind haalt hier snelheden van wel 250 km per uur.

Het weer in de Languedoc-Roussillon is een van de meest extreme in Frankrijk. Zo heeft het gebied niet alleen de warmste zomers, maar waait er het ook het hardst. Verder spectaculaire onweersbuien, hagelstormen en soms ernstige overstromingen.

In het noorden waaien in de zomer droge winden als de mistral (droge, koude noordenwind, afkomstig van het Massif Central; ca. 150 dagen per jaar) en de tramontane. De tramontane waait regelmatig (ca. 192 dagen per jaar) en komt uit het noordwesten van Frankrijk. Een paar dagen per jaar waait de hete sirocco, die veel Noord-Afrikaans woestijnzand met zich meebrengt. Minder bekend zijn de ‘cers’-winden, die vooral voorkomen in het gebied rond Béziers; de Marin, een warme zuidoostenwind vanuit zee; de Autun, een warme en vochtige zuidoostenwind in de Corbières en Montagne.

Samenvattend:

advertentie

LANGUEDOC-ROUSSILLON LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Languedoc-Roussillon
• Languedoc-Roussillon Hotels
• Langudedoc-Roussillon Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over LANGUEDOC-ROUSSILLON bij Bol.com

Nuttige links

Languedoc-Roussillon Startnederland (N+E)

Bronnen

Bongartz, M. / Languedoc-Roussillon

ANWB

Brutinot, L. / Languedoc-Roussillon

ANWB

Deggau, H. / Wandelgids Cevennen en Languedoc

ANWB

Encarta Encyclopedie

Graaf, G. de / Languedoc-Roussillon

ANWB

Hiddema, B. / Languedoc-Roussillon : Camargue, Cevennen

ANWB

Languedoc-Roussillon

Lannoo

Languedoc Roussillon : Gorges du Tarn, Cevennen, Carcassonne, Perpignan

Lannoo

Pijnenburg, H. / Cevennen, Languedoc

Gottmer/Becht

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems