Landenweb.nl

LANGUEDOC-ROUSSILLON
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Montpellier
  Oppervlakte  27.376 km²
  Inwoners  2,815,936
  (2017)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .fr
  Code.  FRA
  Tel.  +33

To read about LANGUEDOC-ROUSSILLON in English - click here

ANWB vakantie boeken Languedoc-Roussillon

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Vakantie en Bezienswaardigheden

Het toerisme is met ca. 5 miljoen toeristen per jaar de belangrijkste economische sector van Languedoc-Roussillon. De regio behoort tot de top vijf van Franse toeristische gebieden. Globaal gesproken zijn er drie soorten toerisme: het sportieve toerisme, het strandtoerisme aan de Middellandse Zeekust en het op cultuur gerichte toerisme.

Vanaf 1955 werd de kust van de Languedoc-Roussillon aangelegd en ontstonden nieuwe badplaatsen als La Grande Motte, Cap d’Agde, Port-Leucate, Carnon-Palge en Port-Barcarès.

Aude

Het is een interessante streek met ca. 50 km kust aan de Middellandse Zee, het land van de Katharen en de uitlopers van de Pyreneeën.

De hoofdstad van dit naar de rivier Aude genoemde departement is Carcasonne, een schitterend gerestaureerde vestingstad die in 1997 door de UNESCO werd uitgeroepen tot cultureel werelderfgoed.

Gard

Dit departement, met als hoofdstad Nîmes, omvat de prachtige Cevennen met zijn gorges en rivieren (Tarn, Jonte) maar ook een prachtige stad als Avignon. In het uiterste zuiden sluit de Petite Camargue (800 km2: door de Unesco aangemerkt als ‘natte zone van internationale betekenis’) aan op de Middellandse Zee. Het 13.000 ha grote Réserve Naturelle Zoologique et Botanique bestaat uit meren en moerassen en herbergt de Étang de Vaccarès, de grootste binnenzee van de Camargue.

Op de Cham des Bondons (Cevennen), meer dan 1000 meter hoog, staan meer dan 150 menhirs. Het is de op één na grootste megalithische vindplaats van Frankrijk. Met 4500 ligplaatsen is Port-Camargue de grootste jachthaven van Europa.

Hérault

Montpellier is de hoofdstad van dit departement. Het heeft een kustlijn van ca 80 km met prachtige stranden. Het gebied erachter is vrij vlak en bij uitstek geschikt voor fietstoeristen die niet van al te hoge heuvels houden. Leuke plaatsen zijn Sète, Agde en Aige Morte. Ook het Canal du Midi biedt kansen voor een fietstocht of flinke wandeling. Het is de streek van vis, oesters, mosselen en natuurlijk bouillabaisse.

De badplaats La Grande-Motte heeft een overnachtingcapaciteit van niet minder dan 110.000 bedden en is daarmee de tweede badplaats van de kust van de Languedoc, na Agde met 156.000 toeristenbedden.

Lozère

Met de hoofdstad Mende is dit het noordelijkste departement van Languedoc-Roussillon. Er wonen maar 70.000 mensen en is het dunst bevolkte departement van Frankrijk. In 1985 riep de Unesco een deel van het departement uit als wereldnatuurreservaat. De vlaktes van de Grands Causse zijn uniek, terwijl ook de prachtige en de la Jonte niet te versmaden zijn.

Pyrénées Orientales

Dit is een zeer toeristisch departement met een fantastisch klimaat en een prachtige omgeving. De bergen van de Pyreneeën, de zee en heuvels met onafzienbare wijngaarden. is de hoofdstad, waar de Catalaanse sfeer nog duidelijk aanwezig is. De inwoners laten door de roodgele vlaggen ook duidelijk blijken waar hun hart ligt.

Port-Leucate en Port-Barcarès vormen samen de grootste jachthaven van de Franse Middellandse Zeekust. Argèles-sur-Mer telt ca. 60 campings, de meeste van de gehele Middellandse Zeekust.

advertentie

LANGUEDOC-ROUSSILLON LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Languedoc-Roussillon
• Languedoc-Roussillon Hotels
• Langudedoc-Roussillon Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over LANGUEDOC-ROUSSILLON bij Bol.com

Nuttige links

Languedoc-Roussillon Startnederland (N+E)

Bronnen

Bongartz, M. / Languedoc-Roussillon

ANWB

Brutinot, L. / Languedoc-Roussillon

ANWB

Deggau, H. / Wandelgids Cevennen en Languedoc

ANWB

Encarta Encyclopedie

Graaf, G. de / Languedoc-Roussillon

ANWB

Hiddema, B. / Languedoc-Roussillon : Camargue, Cevennen

ANWB

Languedoc-Roussillon

Lannoo

Languedoc Roussillon : Gorges du Tarn, Cevennen, Carcassonne, Perpignan

Lannoo

Pijnenburg, H. / Cevennen, Languedoc

Gottmer/Becht

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems