Landenweb.nl

LANGUEDOC-ROUSSILLON
Economie

To read about LANGUEDOC-ROUSSILLON in English - click here

ANWB vakantie boeken Languedoc-Roussillon

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Economie

De wijnbouw is zeer opvallend aanwezig in het landschap van Languedoc-Roussillon. Grote gebieden zijn bedekt met wijngaarden die vooral rode wijn produceren.

De boeren op de causses zijn afhankelijk van de schapenteelt, vooral voor de melk en het vlees. De schapenmelk gaat onder andere naar de Roquefort-kaasmakerijen. Geiten worden gehouden voor hun melk; koeien vooral voor vlees en melk.

De industrie stelt niet zoveel voor in dit gedeelte van Frankrijk. Door de aanwezigheid van universiteiten in Montpellier zijn in de buurt van de stad een aantal moderne industrieën neergestreken, vaak verbonden met de dienstensector. Verder is de haven van Sète, na Marseille, de grootste aan het Franse gedeelte van de Middellandse Zee en dat trekt ook weer een aantal industrieën aan.

De metaalindustrie concentreert zich rond Béziers en Narbonne. In de buurt van de plaatsen Lacrouzette en Burlats is de granietindustrie van grote betekenis voor de plaatselijke economie. Enkele duizenden mensen verdienen er hun brood mee. Mazamet is bekend om de wolindustrie.

Sète is de belangrijkste vissershaven aan het Franse deel van de Middellandse Zee; Collioure heeft twee ansjovisfabrieken. In Listel ligt de grootste wijngaard van Europa met een oppervlakte van 1300 ha. Saint-Chély-d’Apcher heeft een bloeiende elektronica- en metaalindustrie. Alès is een belangrijk industriecentrum voor metaalnijverheid, chemie en werktuigkunde. De productie van hoeden in de Aude verminderde sterk toen het dragen van hoeden uit de mode raakte. De hoedenindustrie was vroeger gevestigd in steden als Espéraza, Quillan, Couiza en Chalabre. Er is nu nog slechts één fabriek in Montazels. De andere fabrieken maken nu schoenen, meubels, schuimplastic of decoratieve formica panelen. Ille-sur-Têt is een belangrijk centrum voor de groente- en fruithandel. Millau is de handschoenenstad, want fabriceert nog steeds over de hele wereld ongeveer 200.000 handschoenen per jaar. Tegenwoordig maken de leerlooiers van Millau ook kleding, schoenen en lederwaren. De belangrijkste tuinbouwgebieden liggen in de buurt van de Rhône; in de Camargue wordt nog op beperkte schaal rijst verbouwd. Een olijfsoort die alleen in de Languedoc wordt verbouwd, is de Lucques de Bize, die de vorm heeft van een halve maan.

Bij de plaats Lodève worden vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw enkele uraniummijnen geëxploiteerd. Het uraniumerts wordt gewonnen in ondergrondse gangen en in open groeven. In dit gebied ligt ongeveer een kwart van alle bekende Franse reserves.

Al sinds de oudheid wordt in de Salin de Midi zout gewonnen. De huidige zoutpannen, die tot de grootste van Europa behoren, beslaan een totale oppervlakte van 10.800 ha en tijdens de zoutwinningsperiode wordt er 15.000 ton geproduceerd. Er ligt tussen 400.000 en 500.000 ton zout opgeslagen.

Tegenwoordig zorgt de tertiaire sector (dienstverlening, administratie, gezondheid en met name het toerisme) voor de meeste inkomsten en werkgelegenheid (ca. 76% van de beroepsbevolking).

advertentie

LANGUEDOC-ROUSSILLON LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Languedoc-Roussillon
• Languedoc-Roussillon Hotels
• Langudedoc-Roussillon Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over LANGUEDOC-ROUSSILLON bij Bol.com

Nuttige links

Languedoc-Roussillon Startnederland (N+E)

Bronnen

Bongartz, M. / Languedoc-Roussillon

ANWB

Brutinot, L. / Languedoc-Roussillon

ANWB

Deggau, H. / Wandelgids Cevennen en Languedoc

ANWB

Encarta Encyclopedie

Graaf, G. de / Languedoc-Roussillon

ANWB

Hiddema, B. / Languedoc-Roussillon : Camargue, Cevennen

ANWB

Languedoc-Roussillon

Lannoo

Languedoc Roussillon : Gorges du Tarn, Cevennen, Carcassonne, Perpignan

Lannoo

Pijnenburg, H. / Cevennen, Languedoc

Gottmer/Becht

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems