Landenweb.nl

LANGUEDOC-ROUSSILLON
Samenleving

To read about LANGUEDOC-ROUSSILLON in English - click here

ANWB vakantie boeken Languedoc-Roussillon

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Samenleving

Staatsinrichting

Frankrijk is een democratische republiek die in het jaar 1789 ontstond, toen de Franse Revolutie een einde maakte aan de monarchie en de feodale staatsvorm. Er zij in totaal 101 departementen (96 in Frankrijk en 5 in de overzeese gebieden), die allen in alfabetische volgorde een nummer hebben. De departementen zijn verdeeld in 326 arrondissementen, die weer zijn onderverdeeld in ca. 3800 kantons. De kleinste bestuurseenheden zijn ca.37.000 gemeenten. De arrondissementen en de kantons hebben slechts een administratieve betekenis, de gemeentes hebben zeer beperkte bevoegdheden.

De departementen bleken te klein om goed te kunnen functioneren en dus herverdeelde men het land in 22 regio's. Iedere zes jaar gaat men naar de stembus om een departementale raad te kiezen. Zij kiezen op hun beurt het dagelijks bestuur (4-7 leden) van het departement, de departementale commissie. Aan het hoofd staat de prefect, de vertegenwoordiger van de nationale regering. De belangrijkste taak van een regionaal bestuur is het bevorderen van de sociale, economische en culturele ontwikkeling van de regio. Een raadgevend comité, waarin maatschappelijke en economische organisaties zitting hebben, staat het regioparlement hierin bij.

Tot de regio Languedoc-Roussillon behoren de departementen Lozère, Gard, Hérault, Aude en Pyrénées-Orientales. Montpellier is de hoofdstad van het departement Hérault en van de regio Languedoc-Roussillon. Samen met de voorsteden heeft Montpellier ca. 450.000 inwoners en is daarmee de achtste gemeente van Frankrijk. Voor de actuele politieke situatie in Frankrijk zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Typisch Languedoc-Roussillon

WIJN

Op de kusten van de Middellandse Zee, tussen de Rhône-delta en Spanje, vormen de wijngaarden van deze zonnige streek het meest uitgestrekte wijngebied ter wereld! Met ca. 300.000 ha wijngaarden is de regio Languedoc-Roussillion verantwoordelijk voor 40% van de Franse wijnproductie. Dit wordt met name bepaald door uitzonderlijk gunstige natuurlijke omstandigheden.

Het gebied produceert hoofdzakelijk rode wijnen, veel"Vin de Table" (tafelwijn), maar grotendeels"Vin de Pays" (landwijn). Sinds een aantal jaren wordt er hard aan gewerkt om de kwaliteit van de wijn te verbeteren, vooral door ontwikkeling van druivenrassen als Grenache en Cinsault. Andere druivensoorten zijn Mourvèdre, Carigan en Syrah.

Languedoc-Roussillon kent drie wijnstreken, met in totaal 32 AOC-vermeldingen (AOC = Appellation d’Origine Contrôlée): de vallée du Rhône, de coteaux du Languedoc en de Roussillon. Deze wijnen van uitstekende kwaliteit zijn nauwkeurig gereglementeerd, o.a. wat betreft de methodes van verbouwen, de productiemethodes, de plaatsbepaling, de druivensoort en het minimale alcoholgehalte.

Aan de kwaliteitseisen die verbonden zijn aan het AOC-keurmerk voldoen onder andere Costières de Nîmes, Faugères, Saint-Chinian, Minervois, Fitou, Cabardès, Collioure en Malepère.

In Thuir, de hoofdstad van de Aspres, is de aperitiefproducent Byrrh gevestigd, de bezitter van het grootste eikenhouten vat ter wereld (1 miljoen liter).

advertentie

ROQUEFORT-KAAS

De beroemde roquefort-kaas wordt geproduceerd in Roquefort-sur-Soulzon, waarschijnlijk al vele duizenden jaren. Ook de Romeinen vonden de kaas erg lekker.

De kaas wordt gemaakt van rauwe, volle schapenmelk zonder toevoegingen. Homogeniseren en pasteuriseren is niet nodig en de verwerking vindt in plaatselijke fabrieken plaats. De gestremde melk transformeert zich in ‘fleurines’ (spleten in een ondergrondse rots) tot de ‘koning der kazen’ zoals Diderot hem noemde.

De schimmel die kaas maakt van de gestremde melk en zorgt voor groen-blauwe aders, is de Penicillium roqueforti. Het schimmelproces duurt ongeveer drie maanden en de jaarlijkse productie bedraagt 17.000 ton, waarvan ca. 15% naar de Verenigde Staten en de landen van de Europese Unie gaat. De melk komt van het Lacaune-schaap.

advertentie

COURSE CAMARGUAISE

Langs de kust neemt de stier een belangrijke plaats in bij festiviteiten. In de ‘corridas’ worden de dieren gedood, maar in de ‘course camarguaise’ blijven de stieren ongedeerd. In veel dorpjes in de Camargue worden courses gehouden.

Bij een ‘course camarguaise’ treden zes stieren op. Tussen de hoorns van de stieren zijn een ‘cocarde’ van rode stof, twee ‘glands’ (witte wollen kwasten) en twee ‘ficelles’ (koorden) vastgemaakt. Als de stier in de arena verschijnt proberen twaalf in het wit geklede ‘raseteurs’ de attributen te pakken en zich in veiligheid te brengen.

advertentie

LANGUEDOC-ROUSSILLON LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Languedoc-Roussillon
• Languedoc-Roussillon Hotels
• Langudedoc-Roussillon Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over LANGUEDOC-ROUSSILLON bij Bol.com

Nuttige links

Languedoc-Roussillon Startnederland (N+E)

Bronnen

Bongartz, M. / Languedoc-Roussillon

ANWB

Brutinot, L. / Languedoc-Roussillon

ANWB

Deggau, H. / Wandelgids Cevennen en Languedoc

ANWB

Encarta Encyclopedie

Graaf, G. de / Languedoc-Roussillon

ANWB

Hiddema, B. / Languedoc-Roussillon : Camargue, Cevennen

ANWB

Languedoc-Roussillon

Lannoo

Languedoc Roussillon : Gorges du Tarn, Cevennen, Carcassonne, Perpignan

Lannoo

Pijnenburg, H. / Cevennen, Languedoc

Gottmer/Becht

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems