Populaire bestemmingen SPANJE

LA GOMERA   

Planten

In de vijf vegetatiezones op La Gomera groeien meer dan 2000 plantensoorten, waaronder 700 endemische soorten.
In het prehistorische Parque Nacional de Garajonay groeien dankzij de permanente dauw en hoge luchtvochtigheid meer dan 450 soorten planten en bomen, vaak van zeer grote afmetingen. Midden in het park ligt een oeroud laurierbos (‘laurisilva’) met bomen tot 20 meter hoog. De laurisilva-begroeiing wordt verder gekenmerkt door ceders, boomheide, jeneverbes, wilgen en een ondergroei van mossen, hulst en varens. Met name het bos El Bosque del Cedro is een typisch voorbeeld van dit vegetatietype.
Vanaf de voet van de bergen tot aan de vloedlijn groeit de Canarische palm, waarvan het sap tot honing (‘miel de palma’) wordt ingedikt. Canarische palmen kunnen wel 25 meter hoog worden en de boom is enkele jaren geleden tot symbool van de archipel uitgeroepen. Op La Gomera staan meer dan 120.000 van deze palmen, meer dan op alle andere Canarische eilanden samen.

In Agalán staat de laatste drakenbloedboom van het eiland, de ongeveer 150 jaar oude Drago de Agalán. De drakenbloedboom is in feite een leliesoort die honderden jaren oud kan worden.
Verspreid over het eiland groeien tamarisken, doornlatuw, een stekelige, vrijwel bladerloze plant, Canarische dennen, Cistus monspeliensis (een soort zonneroosje), zegge, verschillende aeonium-soorten (vetplantjes), agaves, gagelbomen, cistussen, bosviooltjes, Canarische ooievaarsbek, Hierro-ganzendistel, gele affodil, Napolitaanse look, vijgcactussen, kandelaarwolfsmelk of Euphorbia, Indische laurierboom, Canarische alsem, Canarische steekpalm, Canarische struikmargriet, tweekleurige steenraket, wilde venkel, tabaiba, tajinaste, lamsoor, loogkruid, driekantig look, woldistel, citroenstruik klimvarens, de uitsluitend op La Gomera bloeiende gele Teline gomera en de Woodwardia radicans, de grootste in de vrije natuur voorkomende varen van de Canarische Eilanden.

LAURIERBOMEN

Miljoenen jaren geleden waren verspreid over de hele aarde laurierwouden te vinden. Door de ijstijd verdwenen ze bijna overal, alleen op de Canarische Eilanden, Madeira, de Azoren en Kaapverdië konden zij overleven.
Voor de komst van de Spanjaarden was bijna geheel La Gomera bedekt met laurierwoud. Na de verovering door de Spanjaarden werden complete gebieden gekapt voor de aanplant van het lucratieve suikerriet.
In het Parque National de Garajonaykomen verschillende soorten van de laurierfamilie voor. De Laurus azorica is op het vasteland van Europa alleen te zien als struik, op La Gomera kan het uitgroeien tot een 25 meter hoge boom. De Ocotea foetens of stinklaurier verspreidt een onaangename geur als de boom beschadigd wordt. Het sap van de Persea indica of Madeiramahonie is giftig.

Dieren

Het Parque Nacional de Garajonay wordt doorsneden door een groot aantal ravijnen, die een habitat vormen voor veel zeldzame vogels, zoals de Bolles laurierduif, die alleen nog op La Gomera voorkomt. Ongewervelde dieren (b.v. monarchvlinder, neushoornkever en Europese bidsprinkhaan) zijn er in veel variaties te vinden, gewervelde dieren veel minder, alleen wat konijnen, egels en ratten. Verder veel soorten (zang)vogels, met onder andere merels, pimpelmezen, de groenbruine kanarie, raven, torenvalken, kleine adelaars en uilen. Bijzondere vogels zijn de Canarische bonte specht en de met uitsterven bedreigde Canarische beukvink. In het westen en het centrum van het eiland komt de patrijs veel voor. Op La Gomera nestelen 68 soorten vogels en er komen meer dan 240 soorten trekvogels.

Slangen en schorpioenen komen niet voor op La Gomera. Kleine hagedissen en gekko’s wel, bovendien inheemse soorten als de grote reuzenhagedis (Gallotia simonyi stehlini), de Canarische gekko (Tarentola boettgeri) en de zwarte Gomerische hagedis (Tarentola gomerensis).
Vanaf het westen van La Gomera worden boottochten georganiseerd om te gaan ‘whalewatchen’. Met een beetje geluk kan men vinvissen, zwaardwalvissen, noordse vinvissen, potvissen, grienden en dolfijnen zien. Duikers komen vaak stekelroggen, murenen, trompetvissen, papegaaivissen en kogelvissen tegen. Zeldzamer zijn maanvissen, hamerhaaien en mantaroggen.

LA GOMERA LINKS

Advertenties
• D-Reizen La Gomera
• La Gomera Vliegtickets.nl
• Djoser Wandel - wandelreis Tenerife & La Gomera
• Naar La Gomera met Sunweb
• La Gomera Vliegtickets Tix.nl
• La Gomera Hotels
• La Gomera Vliegvakantie WTC
• Autoverhuur Sunny Cars La Gomera
• Ferry overtochten van en naar La Gomera

Nuttige links

La Gomera Begint Hier (N)
Reisinformatie La Gomera (N)
Startpagina La Gomera (N+E)
Telefoongids Spanje
Schrijf uw artikel over LA GOMERA

Bronnen

Canarische Eilanden
Van Reemst

Evers, K. / Canarische eilanden : Tenerife, La Gomera, El Hierro, La Palma, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote
Gottmer,

Leibl, M. / Gomera & Hierro
Van Reemst

Lipps, S. / La Gomera
ANWB

Lipps, S. / Wandelgids La Gomera en El Hierro
ANWB

Murphy, P. / Canarische eilanden
Kosmos-Z&K

Renouf, N. / Canarische eilanden
Kosmos-Z&K

Rokebrand, R. / Reishandboek Tenerife
Elmar

Schulze, D. / La Gomera
Deltas

Simonis, D. / Tenerife & La Gomera
Kosmos-Z&K

Williams, C. / Tenerife, including La Gomera
Rough Guides

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juli 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems