Populaire bestemmingen SPANJE

LA GOMERA   

Algemeen

Het christelijke geloof vestigde zich met de komst van de Spanjaarden op de Canarische Eilanden. Paters van verschillende monnikenorden stichtten kloosters en kapellen en zorgden voor de kerstening van de oorspronkelijke bevolking van de Canarische Eilanden.
De Canariërs zijn voor bijna 100% katholiek en hebben ter ere van de Heilige Maagd Maria veel kerken gebouwd. Naast de gewone nationale kerkelijke feestdagen worden er ook veel Mariafeesten en herdenkingsdagen van een groot aantal heiligen uitbundig gevierd. Tijdens bedevaarten (‘romerias’) worden beelden van Maria, Jezus of andere heiligen meegedragen.
De beschermheilige van de Canarische Eilanden is Maria Lichtmis of ‘Virgen de la Candelaria’.

Bijzondere kerkgebouwen

SAN SEBASTIÁN DE LA GOMERA

De Ermita de San Sebastián (Kapel van de heilige Sebastiaan) is het oudste heilige gebouw van La Gomera. Het werd in 1450 gebouwd ter ere van de beschermheilige van het eiland. Daarna werd het diverse keren verwoest; het huidige gebouw dateert van 1659.

De Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción (Maria Hemelvaartkerk) is de grootste kerk van het eiland. Met de bouw werd in 1450 begonnen, het huidige kerkgebouw met drie beuken dateert uit de 17e eeuw en werd in de 18e eeuw nog verder uitgebreid.
Het houten dakgewelf is gemaakt in de moorse mudéjarstijl, die christelijke sierkunst verenigt met Arabische, op geometrische vormen gebaseerde kunst. Achter het laatbarokke hoogaltaar bevindt zich een wandschildering van José Luján Pérez (1756-1815).

Enkele kilometers ten noorden van de hoofdstad de Ermita de Nuestra Señora de Guadelupe, een sneeuwwitte bedevaartskapel, daterend uit 1542. Om de vijf jaar wordt hier een gigantisch feest gehouden, waarbij het madonnabeeld tijdens een processie te water wordt gelaten en op een versierde boot naar San Sebastián wordt gevaren.

HERMIGUA

De Iglesia Nuestra Señora de la Encarnación is een neogotische kerk, gebouwd in de jaren dertig van de vorige eeuw en gefinancierd door enkele bananenbaronnen. Bijzonder zijn het houten altaar en het claccisistische madonnabeeld van beeldhouwer Fernando Estévez van Tenerife.

De Iglesia de Santo Domingo de Guzmán (Dominicanenkerk) werd in 1511 gebouwd, maar daarna verschillende keren gerestaureerd. Het houten cassetteplafond is gemaakt in de mudéjarstijl en verder vallen de gotische zuilen en bogen op. Een van de altaren dateert uit 1680. In 1711 werd de kerk volledig verwoest en pas in 1927 weer opgebouwd.

AGULO

De neogotische in moorse mudéjarstijl opgetrokken Iglesia San Marcos of ‘La Mezquita’, is tussen 1911 en 1923 gebouwd en lijkt door de wit bepleisterde muren en de op een minaret lijkende klokkentoren op een moskee. De vier koepels zijn al van ver te zien. Het hoofdaltaar heeft een beeltenis van een leeuw, het symbool van de heilige Marcus.

PLAYA DE SANTIAGO

De kleine Ermita de Santiago Apóstol bestaat uit drie schepen en werd in het midden van de 20e eeuw gebouwd. Classicistische elementen werden samengevoegd met de mujédarstijl.

LA GOMERA LINKS

Advertenties
• D-Reizen La Gomera
• La Gomera Vliegtickets.nl
• Djoser Wandel - wandelreis Tenerife & La Gomera
• Naar La Gomera met Sunweb
• La Gomera Vliegtickets Tix.nl
• La Gomera Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars La Gomera

Nuttige links

La Gomera Begint Hier (N)
Reisinformatie La Gomera (N)
Startpagina La Gomera (N+E)
Telefoongids Spanje
Schrijf uw artikel over LA GOMERA

Bronnen

Canarische Eilanden
Van Reemst

Evers, K. / Canarische eilanden : Tenerife, La Gomera, El Hierro, La Palma, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote
Gottmer,

Leibl, M. / Gomera & Hierro
Van Reemst

Lipps, S. / La Gomera
ANWB

Lipps, S. / Wandelgids La Gomera en El Hierro
ANWB

Murphy, P. / Canarische eilanden
Kosmos-Z&K

Renouf, N. / Canarische eilanden
Kosmos-Z&K

Rokebrand, R. / Reishandboek Tenerife
Elmar

Schulze, D. / La Gomera
Deltas

Simonis, D. / Tenerife & La Gomera
Kosmos-Z&K

Williams, C. / Tenerife, including La Gomera
Rough Guides

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems