Populaire bestemmingen SPANJE

IBIZA   

De Balearen vormden in vroeger tijden een doorgangsgebied voor schepen die op weg waren naar Afrika of weer teruggingen naar Europa. Met name de haven van Palma de Mallorca was hierin erg belangrijk, en groeide uit tot een van de belangrijkste havens in de Middellandse Zee.

De havens van Eivissa en Sant Antoni zijn veel kleiner en daardoor minder belangrijk. Ze spelen op dit moment een grote rol voor het transport tussen de eilanden, met name voor toeristen. In de havens liggen talloze plezierboten. De landbouw en de veeteelt zijn van ondergeschikt belang voor de economie en eigenlijk alleen gericht op de binnenlandse markt. Zo zijn er wat melkveehouderijen en wat boeren die geiten, schapen, pluimvee en varkens houden. Ca. 40% van het oppervlak van Ibiza is in gebruik voor de landbouw. De producten worden veelal aan restaurants en hotels verkocht. Kenmerkend voor Ibiza zijn de ‘paredes’, stenen muurtjes die moeten verhinderen dat in de winter, tijdens hevige regenbuien, de aarde wegspoelt. De totale lengte wordt geschat op ca. 10.000 kilometer, hun ouderdom op ongeveer 1000 jaar.
De opbrengsten van de johannesbroodbomen zijn de laatste jaren gestegen; de kernen van de vruchten vormen namelijk een grondstof voor de chemische industrie. Andere landbouwproducten zijn aardappelen, abrikozen, vijgen en amandelen.
Hoewel helemaal omringd door het water van de Middellandse Zee, is ook de visserij economisch van weinig betekenis. Vroeger was het een zeer visrijk gebied maar door de overbevissing is daar bijna niets meer van over.

De enige industrieën die voor wat extra inkomsten zorgen zijn de zoutwinning in de zoutpannen en de cementindustrie. De zoutpannen of ‘salines’ van Ibiza leveren jaarlijks ca. 60 ton zout op. Verder worden er ambachtelijke producten voor de toeristen gemaakt en wat muziekinstrumenten. Een deel van de benodigde energie wordt door middel van zonne-energie opgewekt.
De op een na grootste inkomstenbron van Ibiza is de zogenaamde adlib-mode (ad libitum = zoals het u bevalt). De adlib-mode wordt sinds de jaren zeventig op de markt gebracht door hedendaagse modeontwerpers, en wordt gekenmerkt door de grote vrijheid om een geheel eigen stijl te ontwerpen.

IBIZA LINKS

Advertenties
• Vakantie Ibiza
• D-Reizen Zonvakantie Ibiza
• Boot huren in de Balearen
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Ferry overtochten van en naar Ibiza
• Ibiza Zonvakanties WTC
• Ibiza
• Ibiza Vliegtickets Tix.nl
• Autohuur Ibiza
• Ibiza Kras Reizen
• Ibiza Hotels

Nuttige links

Ibiza Magazine (N)
Ibiza Reisfoto's
Ibiza Reisstart (N+E)
Ibiza Startbelgiƫ (N+E)
Reisinformatie Ibiza (N)
Romans over Ibiza (N)
Schrijf uw artikel over IBIZA

Bronnen

Mallorca & Ibiza, Menorca & Formentera
APA Publications

Mischke, R. / Ibiza, Formentera
Het Spectrum

Rokebrand, R. / Reishandboek Ibiza en Formentera
Elmar

Sale, R. / Ibiza & Formentera
Kosmos-Z&K

Schmid, N. / Ibiza, Formentera
Deltas

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt januari 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems