Populaire bestemmingen SPANJE

IBIZA   

Staatsinrichting

Het staatshoofd van Spanje, de "Rey de España", is de koning van Spanje, op dit moment Don Juan Carlos de Borbón y Borbón. De koning is onschendbaar en de verantwoordelijkheden liggen bij de minister-president en zijn kabinet. Toch kan de koning door zijn bevoegdheden grote invloed uitoefenen. Hij bekrachtigd wetten en vaardigt ze uit; hij roept de Kamers van de volksvertegenwoordiging bij elkaar, ontbindt ze en schrijft verkiezingen en referenda uit. Verder is hij onder andere opperbevelhebber van de strijdkrachten en benoemt en ontslaat ministers.

De regering bestaat uit de minister-president of Presidente del Gobierno, eventueel vice-presidentes en ministers. De minister-president is veel machtiger dan in Nederland, en te vergelijken met de Britse premier en de Duitse bondskanselier.
De volksvertegenwoordiging bestaat uit twee kamers: de Tweede Kamer of Congreso de los Diputados met 350 leden en de Senaat of Senado met 254 leden. Elke provincie mag twee leden in het Congreso afvaardigen, behalve Ceuta en Melilla. De andere leden worden per provincie gekozen en de bevolkingsgrootte is dan doorslaggevend wat betreft het aantal leden dat afgevaardigd wordt. Voor de Senado kiezen de 47 op het vasteland gelegen provincies elk vier senatoren. Mallorca mag er drie kiezen. De Senaat vertegenwoordigt de bevolking van de provincies als geheel, ongeacht hun omvang. Dit systeem staat op de nominatie om afgeschaft te worden.

Voor de actuele politieke situatie van Spanje zie hoofdstuk geschiedenis.

Ibiza vormt samen met Formentera een autonoom gewest, een van de Comunidades Autónomas, met een eigen regering en parlement (Spaans: Consells). Elke Autónomia heeft een wisselend pakket aan bevoegdheden dat vastgelegd is in een Estatuto de Autonomía. Elke Autonomía heeft een regionaal parlement (Asamblea Legislativa), een regionale regering (Consejo de Gobierno), een regionale president (Presidente del Consejo) en een regionaal hooggerechtshof (Tribunal Superior de Justicia). Het regionale parlement bestaat uit één kamer waaruit de regionale minister-president gekozen wordt.

Spanje is verdeeld in 50 provincies met als belangrijkste provinciale orgaan de Diputacíon Provincial, de Provinciale Staten. Hierin zitten tussen de 25 en 51 leden of diputados. Deze worden door gemeenteraadsleden gekozen. De diputados kiezen weer een dagelijks bestuur, de Comisíon de Gobierno.

In 1998 waren er in Spanje 8097 gemeenten of municipios. Bij gemeenten tussen de 250 en 100.000 inwoners telt het gemeentebestuur of Ayuntamiento tussen de 5 en 25 leden. Een Ayuntamiento bestaat uit een burgemeester of Alcalde, één of meer loco-burgemeesters of Tenientes de Alcalde en raadsleden of Consejales.
Er bestaan nog veel gemeenten die minder dan 100 inwoners hebben. Van alle gemeenten heeft 86% minder dan 500 inwoners.

Onderwijs

Het onderwijssysteem in Spanje is sinds 1990 aan sterke verandering onderhevig. Het basisonderwijs werkt al met het nieuwe systeem. Het peuter- en kleuteronderwijs (Jardin de Infancia en Escuela de Párvulos) bestaat uit een driejarig en een zesjarig systeem dat niet verplicht is.
Her basisonderwijs van 6 tot 12 jaar ( Educación Primaria) is verplicht en gratis. Deze fase in het onderwijs bestaat uit drie cycli van elk twee jaar. Hierna volgt het verplichte voortgezet onderwijs (Educación Secundaria Obligatoria) van 12 tot 16 jaar. Hierna stopt de leerplicht. De ESO kent twee cycli van twee jaar waarna men een certificaat krijgt waarmee men o.a. naar beroepsopleidingen kan.
Na het verplichte onderwijs kan men verder studeren voor het Bachillerato dat toegang geeft tot de universiteit.
Het middelbaar beroepsonderwijs (Formación Profesional Grado Medio) wordt in Spanje niet erg gewaardeerd. Het zal gemiddeld ongeveer twee jaar duren en direct opleiden voor beroepen.
Het hoger beroepsonderwijs (Formación Profesional Grado Superior) en de universiteit (Universidad) vormen het sluitstuk van het onderwijssysteem. Spanje telt op dit moment 62 staatsuniversiteiten en een stuk of twintig particuliere universiteiten. De universiteit van Salamanca dateert van 1218 en is daarmee een van de oudste universiteiten ter wereld.
Ook de Balearen hebben een universiteit, de Universitat de les Illes Balears, met een dependance op Ibiza. Bijzonder is het Morna International College, waarvan het studieprogramma gebaseerd is op het Engelse onderwijs en er wordt dan ook les gegeven in het Engels. Spaans leren de kinderen al vanaf drie jaar en Duits vanaf vijf jaar. De meeste leraren en onderwijzers hebben een studie in Engeland gevolgd.

IBIZA LINKS

Advertenties
• Vakantie Ibiza
• D-Reizen Zonvakantie Ibiza
• Boot huren in de Balearen
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Ferry overtochten van en naar Ibiza
• Ibiza Zonvakanties WTC
• Ibiza
• Ibiza Vliegtickets Tix.nl
• Autohuur Ibiza
• Ibiza Kras Reizen
• Ibiza Hotels

Nuttige links

Ibiza Magazine (N)
Ibiza Reisfoto's
Ibiza Reisstart (N+E)
Ibiza Startbelgiƫ (N+E)
Reisinformatie Ibiza (N)
Romans over Ibiza (N)
Schrijf uw artikel over IBIZA

Bronnen

Mallorca & Ibiza, Menorca & Formentera
APA Publications

Mischke, R. / Ibiza, Formentera
Het Spectrum

Rokebrand, R. / Reishandboek Ibiza en Formentera
Elmar

Sale, R. / Ibiza & Formentera
Kosmos-Z&K

Schmid, N. / Ibiza, Formentera
Deltas

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt januari 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems