Populaire bestemmingen SPANJE

IBIZA   

Bijna alle inwoners van Ibiza zijn aanhangers van het rooms-katholieke geloof, al neemt ook in dit eens katholieke bolwerk de ontkerkelijking hand over hand toe. Tradities en oude gebruiken komen tot leven tijdens feesten, festivals en bedevaarten. Veel feesten hebben een religieuze oorsprong waarbij Maria vaak in het middelpunt van de belangstelling staat.

Beroemd zijn de ‘romerías’, processies waar de rooms-katholieke gelovigen van het eiland, bekeken door duizenden toeristen, de beeltenis van een heilige door de straten van stad of dorp of naar een heiligdom op de top van een berg dragen. Op 16 juli zijn er in enkele havens de ‘Fiestas de la Virgen del Carmen’, feesten ter ere van de beschermheilige van zeevaarders. De mensen gaan op die dag met allerlei boten en bootjes de zee op en nemen een beeld van de heilige mee.

Bij de klederdracht van Ibiza hoort een ketting van zilver, goud en koraal waaraan een medaillon hangt met een afbeelding van Maria. De ‘emprenada’ krijgen meisjes tijdens hun eerste communie.

Met de komst van de christenen en koning Jaume I werden ook de eerste kerken gebouwd. De vaak opvallend witgekalkte kerken, die kenmerkend voor Ibiza zijn, werden bovendien nog versterkt om de bevolking bij gevaar een veilige schuilplaats te bieden. Deze zogenaamde vestingkerken hebben meestal een rechthoekige vorm, kleine ramen, een halfrond tongewelf en zijn soms omringd met kantelen. Religieuze feesten worden ook nu nog vaak gehouden op een voorhof of ‘porxada’ of ‘portxo’. Opvallend is ook dat bijna iedere kerk op Ibiza beschikt over verschillende altaren en de oudste beelden zijn door Spaanse en Vlaamse beeldhouwers vervaardigd.

De kathedraal van Eivissa (Mare de Deu de la Nue of Santa María de las Nieves = Maria van de sneeuw) is de grootste kerk van Ibiza, en ligt in het bovenste deel van Dalt Vila, een UNESCO-werelderfgoed. De oudste fundamenten dateren van 1235 en de bouw van de kerk werd pas in 1592 afgerond. De meeste schilderingen stammen uit de 15e eeuw. Door de veelvuldige verbouwingen zijn alleen de apsis en de klokkentoren bewaard gebleven. Naast de kathedraal staat het bisschoppelijk paleis, de woning van de bisschop.

IBIZA LINKS

Advertenties
• Vakantie Ibiza
• D-Reizen Zonvakantie Ibiza
• Boot huren in de Balearen
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Ferry overtochten van en naar Ibiza
• Ibiza Zonvakanties WTC
• Ibiza
• Ibiza Vliegtickets Tix.nl
• Autohuur Ibiza
• Ibiza Kras Reizen
• Ibiza Hotels

Nuttige links

Ibiza Magazine (N)
Ibiza Reisfoto's
Ibiza Reisstart (N+E)
Ibiza Startbelgiƫ (N+E)
Reisinformatie Ibiza (N)
Romans over Ibiza (N)
Schrijf uw artikel over IBIZA

Bronnen

Mallorca & Ibiza, Menorca & Formentera
APA Publications

Mischke, R. / Ibiza, Formentera
Het Spectrum

Rokebrand, R. / Reishandboek Ibiza en Formentera
Elmar

Sale, R. / Ibiza & Formentera
Kosmos-Z&K

Schmid, N. / Ibiza, Formentera
Deltas

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt januari 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems