Populaire bestemmingen SPANJE

IBIZA   

Planten

Ibiza heeft een grote diversiteit aan planten- en bloemensoorten. Grote delen van het eiland zijn beschermd gebied, in totaal meer dan 40%. Bijzonder is ook dat er veel verschillende landschappen voorkomen, ieder met hun eigen, vaak bijzondere vegetatie.
Op kliffen en rotsen leven planten die goed tegen de harde zeewind en het zout kunnen. Voor planten ontstaat dan een erg droog klimaat, dus de meeste zijn vrij klein met kleine vlezige blaadjes. Enkele voorbeelden zijn gele bergkamille, dwergheesters, zeekraal en klaprozen.
In de duinen hebben planten dezelfde problemen en moeten bovendien diepgeworteld zijn om aan water te kunnen komen. Enkele voorbeelden zijn helmgras, jeneverbes en narcissen.
Op de bergen komen planten voor die uitstekend tegen de harde wind kunnen. Enkele voorbeelden zijn nieskruid, wilde krokus, johannesbloem en wilde viool.
Meer dan 40% van Ibiza is bedekt met voornamelijk pijnboombossen. Bijzondere boomsoorten zijn tamarinden, steeneiken en aardbeibomen. Onder deze bomen zijn kamperfoelies, wilde cyclamen, varens, brem en sarsaparilla’s.

Op de plaatsen waar veel bomen gekapt werden ontstond struikgewas of ‘gariggue’. Dit struikgewas kan zeer goed tegen de warmte en verweerd zich tegen grazers door middel van doornen en harde kleine bladeren. Opmerkelijk is dat in dit moeilijke klimaat toch ca. 20 soorten kleurige orchideeën groeien. Veel voorkomend is de spiegelorchidee, zeldzaam en bedreigd is de bijenorchidee. Andere planten zijn Italiaanse aronskelken, brem, rotsrozen en asters. Verder kruiden als rozemarijn, munt, venkel, laurier, tijm en malve.
Velden en bermen staan al in maart en april vol met bloeiende klaprozen, madeliefjes, papavers, klaver, roze look, morgenster, middagbloemen en bernagie. Boomsoorten zijn vijgenbomen, olijfbomen, amandelbomen en johannesbroodbomen.
Tijdens de wintermaanden bloeien heidesoorten en de helderwitte bloemen van de citrusbomen.
Ibiza en Formentera zijn de enige plaatsen in Europa waar de Scilla numidica, een bijzondere hyacint, voorkomt, en de enige plaatsen ter wereld waar de Silene cambessedesii, een soort koekoeksbloem, voorkomt. Endemische planten zijn verder de Baleaarse hoefijzerklaver, het strandleeuwenbekje, de witte distel, het zonneroosjes, het Baleaars sintjanskruid en het Baleaarse alpenviooltje.

Dieren

De dierenwereld op Ibiza is niet zo divers als de plantenwereld. Toch komen er enkele bijzondere soorten, zoals de Eleonore-valk, de Sardijnse woudzanger en de gestreepte hop of ‘poepoet’. Andere soorten die voorkomen zijn gekuifde aalscholvers, nachtegalen, zanglijsters, meerkoeten, oeverlopers, grutto’s, boekvinken, groenvinken, bijeneters, hopvogels, klauwieren en steltkluiten. Waadvogels ontbreken vrijwel op Ibiza door het ontbreken van eb en vloed en door het minder voedselrijke warme water. Als het in het noorden van Europa kouder wordt overwinteren zo’n 200 vogelsoorten rondom de zoutpannen van Ibiza, waaronder flamingo’s.
Grote zoogdieren komen niet voor, wel konijnen, hazen, wezels, stekelvarkens en vleermuizen. Het zeldzaamste dier op Ibiza is de genetkat, die echter hoogstzelden te zien is.

Ander diersoorten zijn kikkers, padden, ca. 30 hagedissensoorten (allemaal verwanten van de Ibizaanse muurhagedis) en in de zee rondom het eiland meer dan 200 vissoorten (o.a. zaagbaars, barracuda), bijna 100 sponsdieren en ca. 70 schelp- en waterdieren. Verder inktvissen en drie soorten dolfijnen, waaronder de gestreepte dolfijn. Voor de kust liggen zeegrasvelden (Posidonia oceanica) onder de zeespiegel die sinds 1999 tot het werelderfgoed van de Unesco behoren.
Planten als de stekelige distel zitten soms vol met slakken, die zich zo beschermen tegen hun vijanden.
Bijzonder is het inheemse hondenras Podenco Ibicenco, dat al door de Foeniciërs naar Ibiza zou zijn gebracht. Deze hoogpotige Ibizensische hazewindhond heeft een slanke leest en spitse, hoogopstaande oren.

IBIZA LINKS

Advertenties
• Vakantie Ibiza
• D-Reizen Zonvakantie Ibiza
• Ibiza Vliegtickets.nl
• Accommodaties Ibiza
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Vakantiehuizen in Ibiza
• Ibiza Kras Reizen
• Ibiza Tui Reizen
• Ibiza Vliegvakanties WTC
• Autohuur Ibiza
• Ibiza Hotels
• Ferry overtochten van en naar Ibiza
• Ibiza Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Ibiza Magazine (N)
Ibiza Reisstart (N+E)
Ibiza Startbelgiƫ (N+E)
Reisinformatie Ibiza (N)
Romans over Ibiza (N)
Schrijf uw artikel over IBIZA

Bronnen

Mallorca & Ibiza, Menorca & Formentera
APA Publications

Mischke, R. / Ibiza, Formentera
Het Spectrum

Rokebrand, R. / Reishandboek Ibiza en Formentera
Elmar

Sale, R. / Ibiza & Formentera
Kosmos-Z&K

Schmid, N. / Ibiza, Formentera
Deltas

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt augustus 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems