Landenweb.nl

BRITISH COLUMBIA
Economie

To read about BRITISH COLUMBIA in English - click here

Populaire bestemmingen CANADA

AlbertaBritish columbiaManitoba
New brunswickNewfoundland en labradorNorthwest-territories
Nova scotiaNunavutOntario
Prince edward islandQuebecSaskatchewan
Yukon

Economie

advertentie

British Columbia Downtown VancouverPhoto: Bobanny CC 3.0 Unported no changes made

De economie van British Columbia is na de economische en financiële crisis van na 2008 weer booming. Begin 2016 creëerde de meest westelijke provincie van Canada maandelijks meer dan 10.000 banen en het werkeloosheidsprecentage daalde naar 5,8%, sinds 1976 had British Columbia op dat moment weer de minste werkelozen in Canada. Terwijl de rest van het land nog leed onder dalende vastgoedprijzen en een haperende industrie, profiteerde British Columbia van een sterk aantrekkende vastgoedmarkt die het consumentenvertrouwen en het daarmee samenhangende uitgavenpatroon stimuleerde. Deze gunstige economische omstandigheden vielen bovendien samen met een revival van de houtindustrie. De verwachting is dat het bruto binnenlands product van British Columbia, net als dat van de provincie Ontario, tot en met 2017 zal stijgen met 2,5% per jaar. De laatste keer dat British Columbia een dergelijke groei realiseerde was in 2005, en de grootste groei in twee opeenvolgende jaren was in 1961 en 1962.

Wat werkgelegenheid betreft overtreft British Columbia de rest van Canada in bijna elke sector, en dan vooral bij de groothandel, kleinhandel en woningbouw. De werkgelegenheid in de kleinhandel steeg de afgelopen jaren tussen de 5-10% per jaar, in derest van Canada was dat slechts 1,5%. ook in de groothandel zijn de verschillen met de rest van het land groot. Maar ook de industrie vestigt zich steeds meer in British Columbia. Huizenprijzen schoten in Vancouver in één jaar tijd omhoog met tientallen procenten tot wel 25%.

De agrifood-sector in British Columbia (primaire productie, verwerkende industrie, toeleveranciers, distributie, retail en horeca) is een de meest gevarieerde in Canada. Verwerkt wordt melk, vlees, kip, vis, fruit (met name in Okanagan Valley), groenten, bessen, druiven, paddestoelen, bloembollen, sierplanten en sierheesters. De productie van voedsel en drank, de tweede grootste verwerkende industrie van British Columbia, bracht in 2013 ca. 7,5 miljard euro op. Port Alberni, een belangrijk centrum van de houtindustrie, net als Port McNeill, heeft zichzelf uitgeroepen tot 'zalm-hoofdstad' van de wereld, net trouwens als Campbell River. Grass Root Diaries in Salmon Arm, voorheen Gort's Gouda Cheese Farm, maakt op traditionele wijze Goudse en Maasdammer kaas.

De bosbouwsector van British Columbia blijft zeer belangrijk voor de economie van de provincie. Terwijl de vraag naar hout, houtpulp en papier vanuit de Verenigde Staten blijft aanhouden, lijkt de vraag naar houtpulp en hout vanuit Azië jaarlijks toe te nemen. Zo blijft de bosbouw voor veel gemeenschappen in British Columbia, niet alleen op het platteland, maar ook in stedelijke regio's en en voor First Nations-gemeenschappen, van essentieel belang. Van de meer dan 100 iljoen ton cellulose die wereldwiwijd wordt geproduceerd, komt ca. 10% uit Canada en daar weer de helft van uit de bossen van British Columbia. De gehele bosbouwsector van British Columbia is goed voor meer dan 60.000 banen en alleen de export levert jaarlijks al meer dan 10 miljard euro op. Centra van de houtindustrie zijn onder andere plaatsen als Squamish, Port Alberni, Golden, Revelstoke en Powell River en Vancouver Island.

In vroeger jaren werd met name op de bossen aan de westkust van British Columbia ernstige roofbouw gepleegd. En ook op dit moement worden er meer bomen gerooid dan dat er aangeplant worden. Milieubeschermers hebben inmiddels afgedwongen dat er strengere regels gelden voor de houtkap.

advertentie

Vervoer van hout in de buurt van Vancouver, British ColumbiaPhoto: Tony Hisgett CC 2.0 Unported no changes made

Bekend als Hollywood North is de regio Vancouver met tientallen opgenomen, vaak Amerikaanse speelfilms en tv-series per jaar, de op twee na grootste speelfilm productielocatie in Noord-Amerika, na Los Angeles en New York.

Marijuanateelt speelt ook een belangrijke rol in de economie van British Columbia, volgens sommigen speelt het een grotere rol dan de bosbouw.

Hoewel British Columbia voor Europeanen misschien niet het eerste opkomt als wijnbouwgebied, produceert deze Canadese provincie al decennia lang de lekkerste wijnen en in een grote variëteit. Door de vele klimaten en bodemgesteldheden kunnen telers de beste plaatsen uitzoeken voor elke druivensoort.

Er worden in British Columbia meer dan zestig druivensoorten gebruikt; van Auxerrois tot Zweigelt! Hoewel traditionele soorten als Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Pinot Gris, Chardonnay en Riesling nog steeds domineren, produceert British Columbia ook verschillende onbekende, maar niet minder spectaculaire soorten.

British Columbia telde in 2016 929 wijngaarden en 287 gelicenseerde wijnmakerijen. Deze bedrijven gebruikten ongeveer net zoveel rode als witte druiven (52% om 48%). De meeste gebruikte rode druivensoorten zijn Merlot, Syrah/Shiraz, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc; de meest gebruikte witte druivensoorten zijn Pinot Gris, Chardonnay, Gewuerztraminer, Riesling en Sauvignon Blanc.

De meeste wijnmakerijen liggen in de Okanagan Valley (173), daarna Vancouver Island (39), Fraser Valley (37), Similkameen Valley (18), Gulf Islands (14), en in opkomende regio's als Kootenays, Lillooet, Shuswap, Thompson Valley en Northern British Columbia (6). De 250 km lange Okanagan Valley is met een wijngaardoppervlakte van bijna 3500 ha het grootste en belangrijkste wijngebied van British Columbia. Een van de bekendste wijnbouwbedrijven is Sumac Ridge Estate Winery, en verder Summerhill Pyramid Winery, Cedar Creek Estate Winery en Mission Hill Family Estate. Beroemd is de Okanaga-ijswijn, een zoete desertwijn, waarvan de druiven pas geplukt worden als ze door de eerste nachtvorst bevroren zijn.

advertentie

Wijngaard in Kelowna (Okanagan Valley), British ColumbiaPhoto: Mack Male CC 2.0 Generic no changes made

Toerisme, met ca. 15 miljoen overnachtingen, waarvan ca. 5 miljoen niet-Canadezen, is een belangrijk onderdeel van het leven en de economie van British Columbia. Vancouver International Airport is met in 2015 voor het eerst meer dan 20 miljoen passagiers, na Los Angeles International Airport (in 2015 bijna 75 passagiers, de drukste vlieghaven van het westen van Noord-Amerika. Meer dan 100.000 mensen zijn werkzaam in het toerisme en de economische waarde van het toerisme ligt op meer dan 10 miljard dollar per jaar, waarvan meer dan 1 miljard dollar alleen al door het toerisme naar Vancouver gegenereerd wordt. Vancouver trekt jaarlijks zo'n negen miljoen toeristen, die ca. 1 miljard dollar besteden.

De Port of Vancouver is de grootste haven van Canada en de meest gediversificieerde van Noord-Amerika, waar jaarlijks ca. 400.000 auto's en drie miljoen containers verwerkt worden, twee terminals zich bezighouden met stukgoed (o.a. houtproducten, staal en machines) en twee derde van alle tonnages bestaat uit droge en vloeibare bulkgoederen. Bovendien leggen talloze cruiseschepen, gemiddeld zo'n 120 per jaar met ca. 600.000 toeristen aan boord, jaarlijks aan in de haven.

advertentie

Port of Vancouver, British ColumbiaPhoto: Publiek domein

Belangrijk voor de economie en de ontsluiting van British Columbia is de Alaska Highway (afgekort Alcan), die vanaf Dawson Creek in het noorden van British Columbia loopt tot het 2236 km verderop gelegen Delta Junction in Alaska. Met de aanleg van deze highway werd in maart 1942 begonnen, in oktober van datzelfde jaar was de weg klaar voor gebruik.

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

BRITISH COLUMBIA LINKS

Advertenties
• British Columbia Vliegtickets,nl
• Travelworld Canada
• Rondreis British Columbia
• British Columbia Hotels
• British Columbia Tui Reizen

Nuttige links

British Columbia Fotoreisverhaal
British Columbia Startnederland (N+E)
Reizen British Columbia (N)
Telefoongids Canada

Bronnen

BBC - Country Profiles

British Columbia and the Rockies

Michelin Apa Publications

Canada

Cambium

Canada

Lonely Planet

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Jepson, Tim / Vancouver en de Canadese Rockies

Wat & Hoe

Leigh Fleming, Janet / British Columbia : a walking guide

Cicerone

Ohlhoff, Kurt Jochen / Canada west & Alaska

ANWB

Phenix, Penny / Canada

Wat & Hoe

The rough guide to Canada

Rough Guides

Struijk, Aad / West-Canada

Elmar

Veldt, Marc / Canada

Gottmer/Becht

Ver Berkmoes, Ryan / British Columbia & the Yukon

Lonely Planet

Wagner, Heike / West-Canada : Alberta, British Columbia

Lannoo

Wikipedia

www.landenweb.nl/canada

 

laatst bijgewerkt september 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems