Landenweb.nl

BRITISH COLUMBIA
Taal

To read about BRITISH COLUMBIA in English - click here

Populaire bestemmingen CANADA

AlbertaBritish columbiaManitoba
New brunswickNewfoundland en labradorNorthwest-territories
Nova scotiaNunavutOntario
Prince edward islandQuebecSaskatchewan
Yukon

Taal

advertentie

Canada TweetaligPhoto: Publiek domein

Canada kent twee officiële talen, Engels en Frans. Frans is de moedertaal van 24% van de bevolking, Engels van 63% van de bevolking.

Canadezen hebben hun eigen kenmerkende accent, maar het geschreven Canadees-Engels lijkt erg veel op het Engels in Groot-Brittannië. Buiten Quebec hebben steeds minder mensen Frans als moedertaal, en hoewel er nog Franstalige gemeenschappen voorkomen in de maritieme provincies, Manitoba en Ontario, is de taal in sommige gebieden sterk beïnvloed door het Engels op het gebied van woorden en zinsbouw. Dit heeft geleid tot een voor een buitenstaander onbegrijpelijke mengtaal die ‘franglais’ wordt genoemd.

Door verschillende emigratiegolven werden er na een onderzoek in 2006 veertig talen geteld met meer dan 2000 sprekers. Engels is uiteraard de leidende taal in British Columbia, het Frans is in tegenstelling tot in Oost-Canada nauwelijks aanwezig. Zo zijn er veel meer inwoners van British Columbia die Mandarijn of Kantonees spreken dan Frans.

Nederlands wordt in Canada door zo'n 140.000 mensen gesproken door migranten van zowel de eerste asls de tweede generatie. Het betreft met name Nederlanders die in in de jaren '50 en '60 naar Canada emigreerden, maar ook Vlamingen behoren tot deze groep. Deze immigranten en hun kinderen wonen vooral in stedelijke gebieden als Vancouver, Ottawa en Toronto. Nederlandse les wordt gegeven op onder andere The University of British Columbia en de University of Waterloo en de University of Toronto in Ontario.

In British Columbia zijn de laatste honderd jaar tien First-Nation-talen uitgestorven. First Nation-talen, zoals het Skidegate Haida van de Haida Gwaii (Queen Charlotte Islands) via het Skidegate Haida Immersion Program (1998), probeert men te behouden voor de toekomst.

advertentie

BRITISH COLUMBIA LINKS

Advertenties
• British Columbia Vliegtickets,nl
• Travelworld Canada
• Rondreis British Columbia
• British Columbia Hotels
• British Columbia Tui Reizen
• Boeken, ook tweedehands, over BRITISH COLUMBIA bij Bol.com

Nuttige links

British Columbia Fotoreisverhaal
British Columbia Startnederland (N+E)
Reizen British Columbia (N)
Telefoongids Canada