Landenweb.nl

BRITISH COLUMBIA
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Victoria
  Oppervlakte  944.735 km²
  Inwoners  5,147,712
  (2020)
  Munteenheid  Canadese dollar
  (CAD)
  Tijdsverschil  -8, -9
  Web  .ca
  Code.  CA-BC
  Tel.  +1

To read about BRITISH COLUMBIA in English - click here

Populaire bestemmingen CANADA

AlbertaBritish columbiaManitoba
New brunswickNewfoundland en labradorNorthwest-territories
Nova scotiaNunavutOntario
Prince edward islandQuebecSaskatchewan
Yukon

Vakantie en Bezienswaardigheden

advertentie

British Columbia NatuurPhoto: Ken Eckert CC 4.0 Internation no changes made

British Columbia is een ideale vakantiebestemming voor natuur- en outdoorliefhebbers, in het algemeen voor mensen die op zoek zijn naar een actieve vakantie. British-Columbia trakteert haar miljoenen bezoekers per jaar op indrukwekkend en zeer gevarieerd natuurschoon, onder andere van de Rocky Mountains met zijn meren, bossen en regenwouden, bergen, gletsjers, ijsmeren, skigebieden, canyons en prairies. Maar British Columbia is ook de provincie van Canada met zandstranden, indrukwekkende fjorden en tienduizenden eilanden, waaronder Vancouver Island, het grootste eiland van de Noord-Amerikaanse westkust. In het zuiden van de provincie ligt het warmste gebied van Canada met zelfs een zelfbenoemde 'woestijn', in feite echter een droge kreupelhoutsteppe. De meest toeristische stad is de op een schitterende plek liggende moderne metropool Vancouver. De hoofdstad Victoria biedt een grote verscheidenheid aan monumenten en historische gebouwen.

advertentie

Vancouver British ColumbiaPhoto: Rollan Budi CC 2.0 Generic no changes made

Vancouver telt een aantal interessante musea, waaronder de Vancouver Art Gallery (nationale en internationale kunst, waaronder veel werken van de British Columbiaanse kunstenares Emily Carr); Maritime Museum (geschiedenis van Vancouver als haven- en handelsstad); Vancouver Museum (geschiedenis Vancouver), University of British Columbia Museum of Anthropology (kunst van inheemse volken, o.a. een collectie totempalen); Science World (wetenschapsmuseum).

Gastown, waar Vancouver ooit ontstond, is een van de oudste wijken van Vancouver met 19e-eeuwse bakstenen gebouwen, maar ook moderne gebouwen als het architectonische hoogstandje Canada Palace en Harbour Centre Tower met een 167 meter hoge toren. Bijzonder zijn ook nog Water Street met de eerste stoomklok ter wereld (ca. 1870), het standbeeld van 'gassy' Jack Deighton, de stichter van de wijk, de Inuit Gallery met Inuit-sieraden en -schilderijen, en het opvallende Triangular Building.

Een bezoek meer dan waard zijn o.a. Robson Street, een van de duurste winkelstraten ter wereld; het populaire strand English Bay; Capilano Suspension Bridge & Lynn Valley Canyon (hangbruggen); Chinatown (uitgeroepen tot historisch erfgoed); BC Place Stadium (rondleidingen door het eerste overdekte stadion van Canada); Granville Island (aparte, unieke winkeltjes, géén ketens); Old Hastings Mill Store (houten gebouw uit 1865, eerste postkantoor en warenhuis van Vancouver).

Ook de natuurliefhebber komt in Vancouver volledig aan zijn trekken met de volgens taoïstische principes en in Ming-stijl aangelegde Dr. Sun Yat-sen Classical Chinese Garden; het in 1975 geopende Van Dusen Botanical Garden; het schitterende stadspark Stanley Park, waarin opgenomen het Vancouver Aquarium Marine Science Center (naast vele vissoorten ook beluga's, dolfijnen, zeeleeuwen, zeeotters, zeeschildpadden, kikkers, kaaimannen, luiaards en slangen) en de Ted & Mary Greig Rhododendron Garden met ca. 45.000 rododendrons; Lynn Canyon Park and Ecology Centre, een populair wandelgebied; Grouse Mountain (1211 m), met op de top, te voet of via kabelbaan, een prachtig uitzicht en 's winters skifaciliteiten; Lighthouse Park, met de Atkinson Lighthouse uit 1910, de oudste bemande vuurtoren van Canada; Queen Elizabeth Park met de Bloedel Conservatory (ca. 500 tropische en subtropische planten, meer dan 100 vogelsoorten); Cypress Provincial Park, 's winters een ski- en langlaufgebied, 's zomers wandelen en mountainbiken.

advertentie

Victoria British ColumbiaPhoto: Brandon Godfrey CC 2.0 Generic no changes made

De hoofdstad Victoria, met een bijna mediterraan klimaat en een oud-Britse koloniale sfeer, ligt op het meest zuidelijke puntje van Vancouver Island en telt twee bijzondere laat-19e-eeuwse gebouwen: de Parliament Buildings of British Columbia Legislative Buildings (1898) en het Fairmont Empress Hotel (1905), beide ontworpen door de beroemde architect Francis Rattenbury (1867-1935). Andere fraaie 19de-eeuwse gebouwen liggen aan de pleinen Bastion Square en Market Square.

Natuurliefhebbers kunnen terecht in Thunderbird Park (met een aantal totempalen) en Beacon Hill Park (met de zeldzame eikensoort Quercus garryana). Andere bezienswaardigheden zijn Helmcken House (oudste huis British Columbia uit 1852), British Columbia Experience (multimediatentoonstelling in historisch gebouw over British Columbia met o.a. 372 m2 grote maquette), Carr House (geboortehuis kunstenares Emily Carr), Art Gallery of Greater Victoria (wisselende tentoonstellingen en vaste Emily Carr-tentoonstelling), Craigdarroch Castle (schitterende glas-in-loodramen in art-nouveaustijl), Government House (residentie van de luitenant-gouverneur van British Columbia; gebouw niet toegankelijk voor toeristen, maar wel de fraaie tuin), Royal British Columbia Museum (geschiedenis, geologie, bevolking, natuurlijke historie, inheemse kunst en cultuur), China Town (met Fan Tan Alley, het smalste straatje van Canada), Royal London Wax Museum in de uit 1924 stammende voormalige Canadian Pacific Steamship Terminal, Pacific Undersea Gardens (drijvend aquarium), Crystal Garden (nu vergadercentrum, in 1925 laatste door Francis Rattenbury ontworpen gebouw). Victoria en omgeving zijn ook uitermate geschikt voor allerlei outdooractiviteiten als wandelen, fietsen, golfen, kanoën, duiken, zeilen en kajakken. Victoria valt ook op doordat veel lantaarnpalen versierd zijn met bloembakken, waardoor de stad een uitermate vrolijk en vriendelijk karakter heeft.

Behalve de hoofdstad Victoria is Vancouver Island vooral een waar paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers, watersportliefhebbers, duikers en watersportliefhebbers. De Pacific Rim National Park Reserve kent drie gebieden: Long Beach heeft stranden en veel wandelmogelijkheden, waaronder de Schooner trail; De West Coast Trail (75 km) is een bijzonder lastige wandelroute die leidt door regenwouden en langs diepe rotskloven; de Broken Group Islands is een geliefde plaats voor duikliefhebbers en kanoërs. De westkust van Vancouver Island, populair bij zowel 'whalewatchers' als 'stormwatchers', staat bekend om het grote aantal walvissen dat er te zien is, en walvisexcursies vanuit de stadjes Tofino en Ucluelet vormen een hoogtepunt voor veel toeristen in hun vakantie.

advertentie

Butchart gardens British ColumbiaPhoto: Marcus CC 1.0 Generic no changes made

De prachtige tuinen van Butchart Gardens (22 ha), een van de populairste bezienswaardigheden van Vancouver Island, bevatten onder ander een Italiaanse tuin en een rozentuin met meer dan honderd soorten. Enkele honderden orka's zijn te zien in de wateren van Johnstone Strait, waarbij Alert Bayt bekend staat als 'Home of the Killer Whale. Elk Falls Provincial Park telt verschillende watervallen. Spectaculair zijn de getijdenverschillen in Juan de Fuca Provincial Park en de Juan de Fuca Marine Trail is eigenlijk alleen geschikt voor geroutineerde wandelaars. Goldstream Provincial Park telt diverse wandelroutes door uitgestrekte regenwouden en langs imposante watervallen: o.a. Arbutus Loop, Gold Mine Trail, Lower Goldstream Trail en Upper Goldstream Trail.

In het Nanaimo District Museum is een replica te zien van het 19e-eeuwse Chinatown van de hoofdstad Victoria en in de wijk Old City Quarter staan veel 19e-eeuwse gebouwen.

Speleologen en toeristen kunnen volop terecht in Gold River met meer dan 50 grotten; Strathcona Provincial Park, met hoge bergen als de Golden Hind (2200 m), Elkhorn Mountain (2195 m) en de hoogste waterval van Canada (440 m), is het oudste provinciepark van British Columbia, waar naast bergleeuwen, beren en wolven ook de zéér zeldzame Vancouver Island marmot voorkomt, een van de zeldzaamste dieren ter wereld; met de mijnenveger Uchuck III uit de Tweede Wereldoorlog kan een bezoek worden gebracht aan Friendly Cove, waar captain James Cook in 1778 de eerste Europeaan was die contact had met de inheemse bevolking.

In Duncan staan 80 totempalen, en aan het Cowichan Community Centre hangt de grootste ijshockeystick ter wereld, officieel erkend door het Guiness World Records. In Duncan is ook het British Columbia Forest Discovery Centre (bosbouw en bosbeheer) gevestigd. Coombs heeft het World Parrot Refuge met meer dan 700 papegaaien. Maquinna Provincial Park heeft een van de meest bijzondere warmwaterbronnen ter wereld, Hot Springs Cove, waarbij warm water etagegewijs naar beneden stort.

Bijzonder is Chemainus, met op veel woningen muurschilderingen over de geschiedenis en de bevolking van het stadje. Mooie stranden zijn te vinden in Comox. Campbell River wordt de zalmhoofdstad van de wereld genoemd, waar inderdaad koningszalmen (Chinook salmon) van meer dan 20 kg uit de rivier gehaald worden. Hier kan men ook snorkelen tussen honderdduizenden zalmen tijdens hun trek naar paaigronden.

advertentie

Barkerville British ColumbiaPhoto: Kickstart 70 in het publieke domein

Diverse bezienswaardigheden:

-Barkerville: Barkerville Historic Town (openluchtmuseum)

-Bella Coola: Thorsen Creek Petroglyphs (indiaanse rotstekeningen)

-Boswell: Glass House gemaakt van vierkante flessen die gebruikt werden voor balsemvloeistof

Glass House, British ColumbiaPhoto: TilJ CC 3.0 Unportedno changes made

-Bowron Lake Provincial Park: Bowron Lake Circuit (kanotrektochten)

-Britannia Beach: British Columbia Museum of Mining

-Cache Creek: Hat Creek Ranch (19e-eeuwse ranch)

-Capilano: Capilano Suspension Bridge (137 m lange hangbrug)

-Castlegar: Dukhobor Discovery Centre (Russische gemeenschap in Canada); Christina Lake (warmste meer van Canada, 's zomers gemiddeld 23°C)

-Cody Caves Provincial Park: grotexcursies

-Courtenay: Courtenay District Museum and Paleontology Centre (o.a. fossielen en dinosaurussen)

-Cranbrook: Canadian Museum of Rail Travel

-Dawson Creek: beginpunt Alaska Highway

-E.C. Manning Provincial Park: op klein gebied veel verschillende ecosystemen en wandelroutes

Glacier National Park British ColumbiaPhoto: Mark Wagner CC 2.5 Generic no changes made

-Glacier National Park: lange trails (Great Glacier Trail, Balu Pass Trail); korte trails (Hemlock Grove Trail, Abonded Rails Trail, Meeting of the Waters Trail, Bear Falls Trail, Loop Brook Trail)

-Golden: Northern Lights Wildlife Wolf Centre

-Greenwood: bewaard gebleven mijnwerkersstadje en mijnmuseum

-Hope: Othello-Quintette tunnels (vroeger onderdeel van de Kettle Valley Railroad, nu onderdeel van de Trans-Canada Trail)

-Kasko: S.S. Moyle (oudste raderstoomboot van Noord-Amerika)

-Kelowna: British Columbia Wine Museum; British Museum Orchard Industry Museum (plukken, verpakken en preserveren van fruit); Myra-Bellevue Provincial Park (zéér spectaculaire wandeling over o.a. 18 op houten schragen gebouwde spoorbruggen); Kalamalka Lake (zeldzaam mergelmeer)

-Kicking Horseriver: spectaculair raftgebied

-Kokanee Glacier Provincial Park: één van de oudste parken in Canada met verschillende gletsjers: Kokanee Glacier, Caribou Glacier, Woodbury Glacier

-Kootenay Region: berg- en watersport; Sinclair Canyon

-Lytton: 'Rive Rafting Capital of Canada'

-Merritt: 'Country Music Capital' (in juli Merritt Mountain Music Festival); Canadian Country Music Hall of Honour & Museum; Walk of Stars (handafdrukken van beroemde countryzangers)

-Mount Robson Provincial Park: Mount Robson is hoogste berg van de Canadese Rocky Mountains, 4000 m

-Mount Washington: skigebied

-Nelson: honderden prachtige Victoriaanse panden

-Old-, South- en New Hazelton: 'Totem Pole Capital of the World'

-Osoyoos: Osoyoos Desert Centre (woestijnmuseum): Canada's woestijngebied, Pocket Desert

-Penticton: Okanagan Inland Marine Heritage Park (raderstoomboten en andere historische schepen); Okanagan Dominion Radio Astrophysical Observatory (telescopen)

-Port Edward: North Pacific Historic Fishing Village: (openluchtmuseum met originele visconservenfabriek en arbeiderswijk uit 1889)

Overzicht provinciale parken en beschermde natuurgebiedenPhoto: Publiek domein

-Prince Rupert: Museum of Northern British Columbia (gebruiks- en kunstvoorwerpen van indianen); Khutzeymateen Grizzly Bear Sanctuary en Whale Watching (excursies)

-Qualicum Beach: Old Schoolhouse Arts Centre (kunst); Qualicum Beach Museum (fossielen)

-Queen Charlotte Islands of Haida Gwaii: unieke planten en dieren; nationaal park Gwaii Haanas met overblijfselen Haidadorpen en eeuwenoud regenwoud

-Revelstoke Mountain Resort: skigebied met langste afdaling van Noord-Amerika; Railway Museum (historische locomotieven en wagons)

-Sicamous: 'Houseboat Capital of Canada' (honderden woonboten te huur)

-Squamish: rotsklimmen, mountainbiken; West Coast Railway Heritage Park (grootste spoorwegtentoonstelling van West-Canada); Stawamus Chief (652 m hoge rotswand met 200 klimroutes op één na grootste granietmonoliet ter wereld)

-Squilax: Roderick Haig-Brown Provincial Park ('salmon runs', terugkeer van zalmen naar hun paaigronden)

-Sunshine Coast: mooie stranden

-Wells Gray Provincial Park: natuurgebied met ca. 250 watervallen, o.a. Spahats Falls, Moul Falls, Dawson Falls en met name Helmcken Falls)

-Whistler Mountain / Blackcomb Peak: top-skibestemming; Peak-2Peak Gondola (gondel die Whistler Mountain en Blackcomb Peak verbindt, lengte 4,5 km); Shannon Falls (335 m hoge waterval)

-Williams Lake: Williams Lake Stampede (een van de grootste rodeo's van Noord-Amerika)

-Yale: St. John the Divine (oudste kerk British Columbia)

-Yoho National Park: UNESCO World Heritage Site (vindplaats 500 miljoen jaar oude fossielen); hoodoos (piramidevormige rotspilaren); Takakkaw Falls (een na hoogste waterval van Canada)

BRITISH COLUMBIA LINKS

Advertenties
• British Columbia Vliegtickets,nl
• Travelworld Canada
• Rondreis British Columbia
• British Columbia Hotels
• British Columbia Tui Reizen
• Boeken, ook tweedehands, over BRITISH COLUMBIA bij Bol.com

Nuttige links

British Columbia Fotoreisverhaal
British Columbia Startnederland (N+E)
Reizen British Columbia (N)
Telefoongids Canada