Landenweb.nl

BRITISH COLUMBIA
Planten en Dieren

To read about BRITISH COLUMBIA in English - click here

Populaire bestemmingen CANADA

AlbertaBritish columbiaManitoba
New brunswickNewfoundland en labradorNorthwest-territories
Nova scotiaNunavutOntario
Prince edward islandQuebecSaskatchewan
Yukon

Planten en Dieren

Planten

advertentie

Beacon Hill Park British ColumbiaPhoto: H at English Wikipedia CC 2.5 Generic no changes made

British Columbia over het algemeen heeft een weelderige flora, met veel verschillende soorten, afhankelijk van de locatie, het klimaat en de invloeden van menselijke bewoning. De uitbundige zomervoorstelling van prachtige wilde bloemen in allerlei kleurschakeringen is bijna ongeëvenaard in Noord-Amerika, maar British Columbia staat het meest bekend om haar bomenpracht, die tot de grootste en meest majestueuze ter wereld behoren.

Reuzenlevensboom, de provinciale boom van British Columbia, sitkaspar, hemlockspar en Douglasspar zijn de boomsoorten die overheersen in de vochtige kustregio. De reuzenlevensboom was belangrijk voor de oorspronkelijke bewoners van deze regio, zij gebruikten de boom voor het maken van kano's, kleding, medicijnen en totempalen. De grootste boom van Canada, een sitkaspar die onder de naam Carmanah Giant bekend staat, is ongeveer 95 meter hoog, enkele honderden jaren oud en staat in de Carmanah Valley in het westen van Vancouver Island. Andere plaatsen waar veel gigantische oude bomen te zien zijn, is op de Ancient Rain Forest Trail in de buurt van prince George en in de buurt van Yakoun Lake op de Queen Charlotte Islands.

advertentie

Carmanah Giant, hoogste boom van CanadaPhoto: Ademoor CC 2.5 Generic no changes made

Kenmerkend voor de kustregio van British Columbia is ook de Arbutus menziesii, een boomsoort uit de heidefamilie, die langs vrijwel de gehele westkust van Noord-Amerika voorkomt, van British Columbia tot Zuid-Californië. Deze boom, ook wel 'madrona' of 'madrone' genoemd, is een groenblijvende boom met een opvallende oranjerode bast, gedraaide takken en dikke, glanzende donkergroene bladeren. In het Beacon Hill Park op Vancouver Island staan zeldzame eiken van de soort Quercus garriana, waarvan sommige ouder zijn dan 400 jaar.

In het gematigde regenwoud staan onder andere Douglassparren die meer dan 90 meter hoog en 500 jaar oud kunnen worden. Het nationale park Kootenay kent een grote verscheidenheid aan habitats. In het dal van de rivier de Kootenay liggen alpenweiden en vochtige naaldwouden, terwijl in de warme Rocky Mountain Trench (schijf)cactussen groeien. In de buurt van Fernie ligt het oudste (ca. 400 jaar) populierenbos ter wereld, maar pas ontdekt in 1993.

In de moerassen van het Muncho Lake Provincial Park is de zeldzame orchideeënsoort Cypipedium te vinden. In het Mount Revelstoke National Park komt de zeldzame moerasaronskelk voor.

Het Gwaii Haanas National Park Reserve omvat eeuwenoud regenwoud met onder meer 1000 jaar oude Sitkasparren. Stanley Park in Vancouver is een schitterend bos met ceders, Canadese dennen en Douglassparren, en is met ruim 400 ha het grootste stadspark van Noord-Amerika. Lighthouse Park is een van de mooiste parken in Groot-Vancouver, met een van de allerlaatste plaatsen in Canada waar nog een ongerept regenwoud te vinden is met meer dan 800 jaar oude bomen. Over de bodem in het bos kruipen tot 30 cm lange bananenslakken rond. Het plantensymbool van British Columbia is de Canadese kornoelje.

advertentie

Canadese kornoelje, plantensymbool van British ColumbiaPhoto: Curtis Clark CC 2.5 Generic no changes made

Funest voor de naaldbossen in Canada, en dus zeker voor British Columbia, is het dennenkevertje Dendroctonus ponderosae (mountain pine beetle). Dit vijf milimeter kleine kevertje legt zijn eieren onder de schors van de naaldbomen. Tijdens deze activiteit maakt hij een schimmel aan die de doorvoer van water en voedingstoffen lamlegt. Bovendien zijn de larven van deze kever verzot op boomschors, met als gevolg dat de bomen al na enkele weken doodgaan. Deze ecologische ramp heeft er voor gezorgd dat in nog geen twintig jaar tijd ca. 160.000 km2 bos in British Columbia is afgestorven.

advertentie

Dendroctonus ponderosae, plaag voor Canadese (dennen)bossenPhoto: Publiek domein

advertentie

Dendroctonus ponderosae in het E.C. Manning Provincial Park, British ColumbiaPhoto: Jonhall at English Wijipedia CC 3.0 Unported no changs made

Een gevaarlijke plant, want giftig, is de poison ivy of gifsumak, die na aanraking kan zorgen voor allergische jeuk, ontstekingen en vervolgens zweren. De gifsumak, die ook in (Noord-)Nederland voorkomt, is een struik uit de pruikenboomfamilie.

Dieren

Algemeen

Door de geografische en klimatologische diversiteit heeft British Columbia een rijke fauna met meer dan 160 landzoogdiersoorten, 500 vogelsoorten, 500 vissoorten, 20 reptielsoorten en 20 amfibiesoorten. Ca. 100 soorten, waaronder de meeste walvissen, de holenuil (ook wel shoco of konijnuiltje) en de vancouvermarmot op Vancouver Island uit de familie van de eekhoorns staan, op de lijst van meest bedreigde dieren. De meeste ecosystemen liggen in het zuiden van British Columbia, maar daar wonen ook de meeste mensen, waardoor de druk op die ecosystemen steeds meer toeneemt.

Een bijzondere fauna komt voor op de Queeen Charlotte Islands, met unieke ondersoorten van de boommarter, de Queen Charlottevisotter, hertmuis, Amerikaanse zwarte beer en hermelijn. Helaas zetten geïmporteerde dieren als bever, raccoon, rat en sitkahert deze unieke soorten onder druk. Ca. 15% van alle nestvogels van British Columbia komt op de Queen Charlotte Islands voor, waaronder de enige broedplaats in Canada van de papegaaiduiker. Bijzonder is ook dat ca. 30% van alle zilveralken in Canada op de eilanden broedt, en 's werelds grootste kolonies Peale's slechtvalken en zwartvoetalbatrossen. Het Roderick Haig-Brown Provincial Park is nog een van de weinige plaatsen ter wereld waar een ondersoort van de zwanehalsfuut broedt.

Zilveralk, bijzonder broedvogel in British ColumbiaPhoto: Eric Ellingson CC 2.0 Generic no changes made

Landzoogdieren

Nergens in Noord-Amerika komen zoveel aan de gems verwante sneeuwgeiten voor als in British Columbia, meer dan 50% van de totale wereldpopulatie leeft hier in de Rocky Mountains. Beren zijn andere grote zoogdieren die prominent aanwezig zijn in British Columbia, bekend zijn de Amerikaanse zwarte beer of baribal en de grizzlybeer. Minder bekend is de kermodebeer (ook wel spirit bear of ghost bear), die sterk lijkt op de ijsbeer maar in werkelijkheid een ondersoort is van de Amerikaanse zwarte beer. Deze berensoort is het provinciale zoogdiersymbool van British Columbia en leeft op de eilanden voor de kust van British Columbia in het Great Bear Rainforest.

Kermodebeer, symbool van British Columbia, in de buurt van Spirit Bear Lodge, Klemtu, British ColumbiaPhoto: Maximilian Helm CC 2.0 Generic no changes made

Bijzonder zijn ook twee ondersoorten van het muildierhert, het zwartstaarthert en het sitkahert. Andere grote zoogdieren die in British Columbia voorkomen zijn het dikhoornschaap, de poema (ook wel bergleeuw of zilverleeuw), de Roosevelt-wapiti, het bedreigde Dalls of dunhoornschaap, witstaart- of Virginiaans hert, coyote of prairiewolf, bergkariboe, Amerikaanse haas en de grootste hertachtige ter wereld, de eland. Op Newcastle Island, een van de Gulf Islands, komen albino-wasberen voor.

Zowel op het vasteland van British Columbia als op de eilanden voor de kust komt de British Columbia wolf voor, een ondersoort van de grijze wolf. Door voortdurend wetenschappelijk onderzoek denkt men dat het toch twee genetisch verschillende soorten zijn, waarvan het voedsel van de eilandwolven vooral uit vis bestaat en die van het vasteland uit landzoogdieren.

British Columbia wolfPhoto: Bruce McKay CC 2.0 Generic no changes made

Zeezoogdieren en vissen

Walvissen horen onverbrekelijk tot de zeedierfauna van British Columbia. Zo trekken elk jaar twee keer enkele tienduizenden grijze walvissen, van oktober tot in december richting Mexico en van februari tot in mei naar de noordelijke Bering- en Tsjoektsjenzee. Niet zo groot in aantal maar wel zeer opvallend zijn de orca's, waarvan sommige groepen permanent voor de kust van Vancouver Island leven, andere leven langs de kust tot in het noorden van British Columbia. Andere zeezoogdieren die veel voorkomen zijn bruinvissen of rondsnuitdolfijnen, dolfijnen, zeehonden, otters en de grootste soort uit de familie van de oorrobben, de Stellerzeeleeuw.

Stellerzeeleeuw, British ColumbiaPhoto: Lauber Lon E, U.S. Fish and Wildlife Service in het publieke domein

In de Grote Oceaan bij British Columbia komen vijf soorten zalm voor: chinook (max. 55 kg), chum (max. 5 kg), coho (max. 10 kg), pink (max. 2,5 kg) en sockeye (max. 3,5 kg). De verscheidenheid aan zoetwatervissen is groot: in de meren in het zuiden van Centraal-British Columbia huizen regenboog-, roodkeel-, meer- en beekforel, terwijl in de Peace River Area vooral wordt gevist op Siberische vlagzalm en amoersnoek.

Bijzondere zeedieren zijn de reuzenkraak, een inktvissensoort, de grote blauwe haai en de Anarrhichthys ocellatus, een soort zeewolf.

Vogels

Van de meer dan 500 vogelsoorten is de Stellers gaai beroemd in British Columbia, en het is dan ook niet vreemd dat deze vogel nog niet zo lang geleden is uitgeroepen tot de officiële provincievogel.

Stellers gaai, populairste vogel van British ColumbiaPhoto: Noel Reynolds CC 2.0 Generic no changes made

Opvallende roofvogels zijn de Amerikaanse of witkopzeearend, steenarend, Amerikaanse oehoe, zaaguil en slechtvalk. In de zee rond de Queen Charlotte Islands leeft de grootste populatie Amerikaanse zeearenden van heel British Columbia. Howser, aan de noordkant van Kootenay Lake, herbergt de grootste kolonie visarenden van Noord-Amerika, ca. 100 paartjes.

De kleine en schuwe harlekijneenden zijn te vinden in snelstromende rivieren en in de branding van de oceaan. In het George C. Reifel Waterfowl Refuge op Westham Island overwintert de grootste populatie watervogels van Canada, meer dan 240 soorten, waaronder sneeuwganzen.

EENDEN, GANZEN, ZWANEN
rosse fluiteendAmerikaanse smientbrileider
taigarietgansAmerikaanse zwarte eendkoningseider
kolganswilde eendeider
keizergansblauwvleugeltalingharlekijneend
sneeuwganskaneeltalingbrilzee-eend
Ross' gansslobeendgrote zee-eend
rotganspijlstaartAmerikaanse zee-eend
Hutchins' Canadese ganszomertalingijseend
Atlantische Canadese gansSiberische talingbuffelkopeend
knobbelzwaanwintertalingbrilduiker
trompetzwaangrote tafeleendIJslandse brilduiker
kleine zwaanAmerikaanse tafeleendnonnetje
wilde zwaanringsnaveleendkokardezaagbek
Carolina-eendkuifeendgrote zaagbek
krakeendtoppermiddelste zaagbek
bronskopeendkleine topperrosse stekelstaart
smientStellers' eider
HOENDERVOGELS
bergkwartelpatrijswitstaartsneeuwhoen
Californische kuifkwartelkraaghoenblauw sneeuwhoen
bobwhite of boomkwartel (foto)waaierhoengrauw sneeuwhoen
Aziatische steenpatrijsbossneeuwhoenstekelstaarthoen
bosfazantmoerassneeuwhoenwilde kalkoen
zilverfazantalpensneeuwhoen

Boomkwartel komt voor in British ColumbiaPhoto: U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters CC2.0 Genericno changes made

STORMVOGELACHTIGEN
noordse stormvogelCooks stormvogelgrote pijlstormvogel
Murphy's stormvogelgestreepte pijlstormvogeldunbekpijlstormvogel
regenstormvogelChileense grote pijlstormvogelnoordse pijlstormvogel
HawaiistormvogelAustralische grote pijlstormvogelzwartbuikpijlstormvogel
Bullers' pijlstormvogelgrauwe pijlstormvogelparelgrijs stormvogeltje
vaal stormvogeltje
KEERKRINGVOGELSOOIEVAARACHTIGENFREGATVOGELS
roodstaartkeerkringvogelkaalkopooievaarAmerikaanse fregatvogel
GENTENAALSCHOLVERSPELIKANEN
blauwvoet- of blauwpootgent (foto)Brandts' aalscholverwitte pelikaan
bruine gentroodmaskeraalscholverbruine pelikaan
pelagische aalscholver
geoorde aalscholver

Blauwvoet- of blauwpootgent komt voor in British ColumbiaPhoto: Pete CC 2.0 Genericno changes made

REIGERS
Noord-Amerikaanse roerdompgrote zilverreigerkoereiger
Amerikaanse woudaapAmerikaanse kleine zilverreigergroene reiger
Amerikaanse blauwe reigerkleine blauwe reigerkwak
GIEREN
zwarte gierroodkopgierCalifornische condor
ROOFVOGELS
visarendCoopers' sperwerprairiebuizerd
Amerikaanse grijze wouwhavikroodstaartbuizerd
steenarendAmerikaanse zeearendruigpootbuizerd
blauwe kiekendiefroodschouderbuizerdrosse ruigpootbuizerd
Amerikaanse sperwerbreedvleugelbuizerd
RALLEN
gele ralVirginiaralsoraral
Amerikaans waterhoenmeerkoet
KRAANVOGELS
Canadese kraanvogeltrompetkraanvogel
KLUTEN
Amerikaanse steltkluutAmerikaanse kluut
PLEVIEREN
zilverplevierAmerikaanse goudplevierAziatische goudplevier
Mongoolse plevierAmerikaanse strandplevierAmerikaanse bontbekplevier
dwergplevierKilldeerplevierprairieplevier
morinelplevier
STRANDLOPERS EN SNIPPEN
Bartram's ruiterregenwulpzuidzeewulp
Siberische wulpAmerikaanse wulprode grutto
rosse gruttomarmergruttosteenloper
zwarte steenlopergrote kanoetkanoet
brandingloperkemphaanSiberische strandloper
steltstrandloperkrombekstrandloperTemminck's strandloper
lepelbekstrandloperroodkeelstrandloperdrieteenstrandloper
bonte strandloperberingstrandloperBaird's strandloper
kleine strandloperkleinste strandloperBonapartes strandloper
blonde ruitergestreepte strandlopergrijze strandloper
alaskastrandloperkleine grijze snipgrote grijze snip
bokjeAmerikaanse watersnipAmerikaanse houtsnip
terekruitergrote franjepootgrauwe franjepoot
rosse franjepootAmerikaanse oeverloperAmerikaanse bosruiter
Amerikaanse grijze ruiterzwarte ruitergrote geelpootruiter
willetkleine geelpootruiterbosruiter
JAGERS
zuidpooljagermiddelste jagerkleine jager
kleinste jager
ALKEN
kleine alkzeekoetkortbekzeekoet
duifzeekoetAziatische marmeralkmarmeralk
Kittlitz' alkScripps' alkzilveralk
Cassin's alkpapegaaialkdwergalk
kuifalkneushoornalkgehoornde papegaaiduiker
kuifpapegaaiduiker
MEEUWEN
drieteenmeeuwroodpootdrieteenmeeuwivoormeeuw
vorkstaartmeeuwkleine kokmeeuwkokmeeuw
dwergmeeuwRoss' meeuwlachmeeuw
Franklin's meeuwJapanse meeuwHeermann's meeuw
stormmeeuwringsnavelmeeuwCalifornische meeuw
prairiemeeuwzilvermeeuwThayer's meeuw
kleine burgemeesterkleine mantelmeeuwkamsjatkameeuw
beringmeeuwgrote burgemeestergrote mantelmeeuw
aleoetensternAmerikaanse dwergsternreuzenstern
zwarte sternvisdiefnoordse stern
Forster's sternsierlijke stern
DUIVEN
rotsduifbandstaartduiftrekduif
oosterse tortelTurkse tortelwitvleugeltreurduif
treurduif
UILEN
ponderosadwergooruilwestelijke schreeuwuilAmerikaanse oehoe
sneeuwuilsperweruilNoord-Amerikaanse dwerguil
holenuilgevlekte bosuilgestreepte bosuil
laplanduilransuilvelduil
ruigpootuilzaaguilkerkuil
KOLIBRIES
groene violetoorkolibrieRivoli's kolibrierobijnkeelkolibrie
zwartkinkolibrieAnna's kolibrieCosta's kolibrie
breedstaartkolibrierosse kolibriecalliopekolibrie
cactussaffierkolibrie
GIERZWALUWEN
zwarte gierzwaluwschoorsteengierzaluwVaux' gierzwaluw
bonte gierzwaluw
NACHTZWALUWEN
texasnachtzwaluwAmerikaanse nachtzwaluwpoorwill
Mexicaanse whippoorwill
KOEKOEKEN
zwartsnavelkoekoekgeelsnavelkoekoek
IJSVOGELS
bandijsvogel
SPECHTEN
Lewis' spechtroodkopspechteikelspecht
bergsapspechtgeelbuiksapspechtroodneksapspecht
roodborstsapspechtdonsspechthaarspecht
witkopspechtAmerikaanse drieteenspechtzwartrugspecht
gouden grondspechtNoord-Amerikaanse helmspecht
VALKEN
noordelijke kuifcaracaratorenvalkAmerikaanse torenvalk
smellekengiervalkslechtvalk
prairievalk
TIRANNEN
sparrenpiewiewestelijke bospiewieberkenfeetiran
beukenfeetiranelzenfeetiranwilgenfeetiran
kleine feetiransparrenfeetiranalsemfeetiran
struikfeetiranoeverfeetiranzwarte phoebe
phoebeSays' phoeberode tiran
grijskeeltirangrote kuiftirantropische koningstiran
diksnavelkoningstiranarkansaskoningstirankoningstiran
grijze koningstiranzwaluwstaartkoningstiranvorkstaartkoningstiran
KLAPEKSTERS
Amerikaanse klapeksterklapekster
VIREO'S
zwartkapvireowitoogvireoHutton's vireo
Cassin's vireobrilvireophiladelphiavireo
Orpheusvireoroodoogvireogeelgroene vireo
KRAAIACHTIGEN
Canadese taigagaaipinyongaaiStellers' gaai
blauwe gaaiwestelijke struikgaaiwoodhouses struikgaai
Amerikaanse ekstergrijze notenkrakerAmerikaanse kraai
Baird's kraairaaf
LEEUWERIKEN
strandleeuwerikveldleeuwerik
ZWALUWEN
Noord-Amerikaanse ruwvleugelzwaluwpurperzwaluwboomzwaluw
groene zwaluwoeverzwaluwboerenzwaluw
Amerikaanse klifzwaluwholenzwaluw
MEZEN
Amerikaanse matkopGambels meeskastanjerugmees
hudsonmeesstruikmees
BOOMKLEVERS
Canadese boomklever (foto)witborstboomkleverdwergboomklever
ECHTE BOOMKRUIPERS
Amerikaanse boomkruiper
WINTERKONINGEN
Amerikaanse rotswinterkoningkloofwinterkoninghuiswinterkoning
Pacifische winterkoningOost-Amerikaanse winterkoningzeggewinterkoning
moeraswinterkoningBewick's winterkoning

Canadese boomklever komt voor in British ColumbiaPhoto: Pbonenfant CC 2.0 Generic no changes made

AMERIKAANSE ZANGERS
ovenvogelnoordse waterlijsterblauwvleugelzanger
bonte zangercitroenzangertennesseezanger
groene zangerLucy's zangernashvillezanger
connecticutzangerrouwkopzangergrijskopzanger
kentuckyzangergewone maskerzangermonnikszanger
Amerikaanse roodstaarttijgerzangerbrilparulazanger
magnoliazangerkastanjezangersparrenzanger
gele zangerroestflankzangerzwartkopzanger
blauwe zwartkeelzangerpalmzangerdennenzanger
geelstuitzangergeelkeelzangerprairiezanger
grijze zwartkeelzangerTownsend's zangerheremietzanger
gele zwartkeelzangerCanadese zangerWilson's zanger
roodbuikzangergeelborstzanger
LIJSTERS
roodkeelsialiablauwkeelsialiabergsialia
bergsolitaireveerygrijswangdwerglijster
dwerglijsterheremietlijsterAmerikaanse boslijster
bruine lijsterkramsvogelkoperwiek
roodborstlijsterbonte lijster
KWIKSTAARTEN EN PIEPERS
oostelijke gele kwikstaartcitroenkwikstaartgrote gele kwikstaart
witte kwikstaartroodkeelpieperPacifische waterpieper
prairiepieper
CALCARIIDAE
ijsgorsroodhalsgorsbonte ijsgors
McCown's ijsgorssneeuwgorsMcKay's sneeuwgors

Veery komt voor in British ColumbiaPhoto: Cephas CC 3.0 Unported no changes made

GORZEN
sprinkhaangorsBaird's gorsLe Contes gors
Nelson's spitsstaartgorstoendragorsmusgors
bleke gorsveldgorsBrewer's gors
zwartkeelgorsroodoorgorsprairiegors
roodstaartgorsgrijze juncowitkruingors
goudkruingorszwartkruingorswitkeelgors
nevadagorsBell's gorsavondgors
savannahgorszanggorsLincoln's gors
moerasgorsgroenstaarttowiegevlekte towie
dwerggorsbosgors
TROEPIALEN
bobolinkepauletspreeuwgeelkaakweidespreeuw
geelkoptroepiaalzwarte troepiaalBrewer's troepiaal
glanstroepiaallangstaarttroepiaalbruinkoptroepiaal
tuintroepiaalmaskertroepiaalBullock's troepiaal
baltimoretroepiaal
VINKACHTIGEN
keepgrijskruinbergvinkhaakbek
Mexicaanse roodmusAmerikaanse roodmusCassin's roodmus
Chinese groenlingkruisbekwitbandkruisbek
grote barmsijswitstuitbarmsijsdennensijs
witbandsijsgoudsijsavonddikbek
KARDINAALACHTIGEN
zomertangarezwartvleugeltangarelouisianatangare
roodborstkardinaalzwartkopkardinaalblauwe bisschop
lazuligors (foto)indigogorspurpergors
dicksissel

Lazuligors komt voor in British ColumbiaPhoto: Bill Bouton CC 2.0 Genericno changes made

SPOTLIJSTERS
katvogelrosse spotlijsterbergspotlijster
spotlijster
VLIEGENVANGERS
blauwstaartblauwe rotslijstertapuit
GOUDHAANTJES
Amerikaanse goudhaanroodkroonhaan (foto)
SPREEUWEN
spreeuwkuifmaina
MUGGENVANGERS
blauwgrijze muggenvanger
WATERSPREEUWEN
Noord-Amerikaanse waterspreeuw
HEGGENMUSSEN
bergheggenmus
MUSSEN
huismus

Roodkroonhaan komt voor in British ColumbiaPhoto: Dobak CC 2.0 Generic no changes made

EVENHOEVIGEN
Amerikaanse bizonelandmuildierhertDalls- of dunhoornschaap
sneeuwgeitRoosevelt-wapiti (foto)witstaart- of Virginiaans hert
dikhoornschaapedelhertrendier
sitkahertzwartstaarthertdamhert

Roosevelt-wapiti komt voor in British columbiaPhoto: Pnwnature CC 3.0 Unported no changes made

WALVISACHTIGEN
grote oceaannoordkapergramper of grijze dolfijnDalls bruinvis
dwergvinviswitgestreepte dolfijnkleinste potvis
noordse vinvisnoordelijke gladde dolfijnpotvis
blauwe vinvisorka of zwaardwalvisHubbspitssnuitdolfijn
gewone vinviszwarte zwaardwalvis(noordelijke) zwarte dolfijn
bultruggestreepte dolfijnStejnegers spitssnuitdolfijn
Kaapse of langsnuit gewone dolfijngrijze walvisdolfijn van Cuvier
gewone dolfijndwergpotvis
Indische griendbruinvis
ROOFDIEREN
coyote of prairiehondveelvraatnoordelijke zeebeer
grijze wolfrivier- of Noord-Amerikaanse otterStellerzeeleeuw
British Columbia wolfAmerikaanse marterCalifornische zeeleeuw
rode vosAmerikaanse boommarternoordelijke zeeolifant
Canadese lynxhermelijngewone zeehond
rode lynx of 'bobcat'wezelgewone of Noord-Amerikaanse wasbeer
poema, berg- of zilverleeuwlangstaartwezelAmerikaanse zwarte beer of baribal
gestreepte skunk of gestreept stinkdierAmerikaanse nerts of minkkermodebeer
gevlekte skunkvismarterbruine beer
zeeotterzilver- of Amerikaanse dasgrizzlybeer
VLEERMUIZEN
bleke vleermuisgrijze vleermuisMyotis septentrionalis
Corynorhinus townsendiiMyotis californicusMyotis thysanodes
grote bruine vleermuisMyotis ciliolabrumMyotis volans
Euderma maculatumMyotis evotisMyotis yumanensis
Lasionycteris noctivagansMyotis keenii
rode vleermuiskleine bruine vleermuis
HAASACHTIGEN
Amerikaanse haasfloridakonijn of oostelijke katoenstaartNoord-Amerikaanse fluithaas
prairiehaasbergkatoenstaartkonijn
konijnalaskafluithaas
OPOSSUMS of BUIDELRATTEN
Virginiaanse opossum (foto)

Virginiaanse opossum, knaagdier uit British ColumbiaPhoto: (Drcyrus) CC 2.1 Australia no changes made

KNAAGDIEREN
stompstaarteekhoornhertmuisCallospermophilus saturatus
Canadese of Noord-Amerikaanse beverPhenacomys intermediusCanadese vliegende eekhoorn
bruine lemmingwestelijke oogstmuisgrijze marmot
langstaartwoelmuisnoordelijke lemmingmuisgeelbuikmarmot
bergwoelmuisgraslandhuppelmuisbosmarmot
noordse woelmuiswestelijke huppelmuisvancouvermarmot
oregonwoelmuisPacifische huppelmuisgeelsparchipmunk
graslandwoelmuisoerzon of Noord-Amerikaans stekelvarken (foto)kleine chipmunk
Richardsonwoelmuisberggofferroodstaartchipmunk
Townsendwoelmuiskleine muisgofferTownsendchipmunk
noordelijke rosse woelmuishuismuisgrijze eekhoorn
kleine rosse woelmuisbruine ratzwarte of Amerikaanse voseekhoorn
pluimstaartratzwarte ratDouglaseekhoorn
muskus- of bisamratbeverrat of nutriaAmerikaanse rode eekhoorn

Oerzon of Noord-Amerikaans stekelvarkenPhoto: Danielle Langlois CC 3.0 Unported no changes made

Reptielen

In British Columbia komen drie ondersoorten van de gewone kousenbandslang voor, een slang uit de familie der waterslangen: de Themnophis sirtalis pickeringi, de Themnophis sirtalis fitchi en de Themnophis sirtalis parietalis.

De niet-giftige Pituophis catenifer catenifer is een ondersoort van de Pituophis catenifer en de grootste slang van British Columbia met een lengte van 90-240 cm. Deze slang komt voor in het hete droge binnenland in het zuiden van British Columbia, de Southern Interior.

Andere slangen zijn de bijzondere Hypsiglena torquata deserticola, een nachtdier; de Crotalus oraganus oreganus, een ratelslang; de noordwestelijke kousenbandslang die in het zuidwesten van British Colmbia en op kusteilanden als VancouverIsland voorkomt; de rubberboa die uit de familie der reuzenslangen (o.a. pythons en anaconda's) stamt, maar slechts 35-80 cm groot wordt; de Contia tenuis, een kleine slang (20-45 cm), niet dikker dan een potlood en een nachtdier; de Thamnophis elegans vagrans, die voorkomt in het zuiden van British Columbia tot aan het Peace River District in noordelijke richting en op Vancouver Island, de Coluber constrictor mormon, een ondersoort van de hardloper of geelbuikslang (50-200 cm), leeft in het warme, droge binnenland van British Columbia.

Coluber contrictor mormon, slang die voorkomt in British ColumbiaPhoto: Jrtayloriv CC 3.0 Unported no changes made

British Columbia telt vier hagedissoorten: de korthoornpadhagedis, die leeft in rotsachtige, zandige, droge gebieden, maar waarschijnlijk is uitgestorven in Canada; de ingevoerde Europese muurhagedis; de Elgaria coerulea principis (max. 20 cm), te vinden in het zuiden van British Columbia, Vancouver Island en de Noordelijke Golfeilanden; de Plestiodon skiltonianus skiltonianus, een hagedis uit de familie der skinken (max. 20 cm).

In de zee en op het land telt British Columbia vijf schildpadsoorten: de Oost-Pacifische soepschildpad, de Pacifische lederschildpad, de Pacifische waterschildpad, de lettersierschildpad en de midland sierschildpad.

BRITISH COLUMBIA LINKS

Advertenties
• British Columbia Vliegtickets,nl
• Travelworld Canada
• Rondreis British Columbia
• British Columbia Hotels
• British Columbia Tui Reizen
• Boeken, ook tweedehands, over BRITISH COLUMBIA bij Bol.com

Nuttige links

British Columbia Fotoreisverhaal
British Columbia Startnederland (N+E)
Reizen British Columbia (N)
Telefoongids Canada