Landenweb.nl

BRITISH COLUMBIA
Klimaat en Weer

To read about BRITISH COLUMBIA in English - click here

Populaire bestemmingen CANADA

AlbertaBritish columbiaManitoba
New brunswickNewfoundland en labradorNorthwest-territories
Nova scotiaNunavutOntario
Prince edward islandQuebecSaskatchewan
Yukon

Klimaat en Weer

advertentie

British Columbia WinterPhoto: Tim Gage CC 2.0 Generic no changes made

British Columbia heeft een gevarieerd klimaat door de invloeden van de Stille Oceaan met haar warme golfstromen en door de noord-zuid gelegen bergketens, waarbij de oosthellingen in de regenschaduw liggen en de westelijke hellingen de meeste regen ontvangen. Grote verschillen op een relatief klein gebied zijn mogelijk: zo valt er gemiddeld in het zuiden van de Fraser Canyon 1770 mm regen per jaar, 150 km verderop in dezelfde canyon ligt met Ashcroft de droogste plaats van British Columbia (150 mm neerslag per jaar).

De zomers aan de zuidkust zijn warm en zonnig, tot maximaal ca. 25°C. De temperatuur wordt aangenaam getemperd door zeewind. In het zuiden van British Columbia, tussen Vancouver en Kamloops worden regelmatig de hoogste temperaturen van Canada gemeten: in het plaatsje Lytton is met 44°Cde hoogste temperatuur ooit gemeten in Canada. In de winter regent het regelmatig en liggen de minimumtemperaturen overdag rond het vriespunt. ’s Zomers komen er regenstormen voor en ’s winters kan het in Vancouver of op Vancouver Island zeer langdurig sneeuwen. Jaarlijks valt er in dit gebied ca. 2000 mm neerslag. Een plaats als Prince Rupert in het westen van British Columbia op Kaien Island telt gemiddeld ca. 200 regendagen per jaar en heeft de dubieuze eer de minst zonnige plaats op aarde te zijn.

Het klimaat in de Okanagan Valley wordt sterk beïnvloed door de bergachtige kust, die deze streek scheidt van het Lower Mainland. De bergen zorgen ervoor dat ‘s zomers koele lucht uit de vallei niet doordringt en in de winter wordt er koele lucht vanuit de poolstreek aangevoerd. In de zomer valt er dan ook weinig neerslag (gemiddeld 310 mm per jaar) en is het zeer warm. De uiterste temperaturen liggen tussen -18°C in de winter en 32°C in de zomer. Sommige delen zijn zo droog dat er van woestijnvorming gesproken kan worden, compleet met cactussen en ratelslangen.

Het klimaat in Zuidoost-British Columbia wordt bepaald door bergketens. De valleien hebben een vochtig, mild klimaat in de winter en ’s zomers is het warm overdag en koel ’s nachts. Plaatselijk vallen hier grote neerslagsommen tot 4000 mm per jaar.

Midden- en Noord-British Columbia kennen temperatuurverschillen die steeds extremer worden. Zo kent het Peace River-district extremen die liggen tussen -29°C en 27°C. De arctische invloeden in het noordoosten zijn duidelijk, koude winters met veel sneeuw en korte, koude en natte zomers. In de winter ligt hier gemiddeld 55 centimeter sneeuw.

British Columbia telt ook een aantal microklimaten. Een daarvan ligt in het zuiden van British-Colombia in de buurt van het plaatsje Lillooet, waar in de Fraser Canyon een semi-aride klimaat heerst met tussen de 200-300 mm neerslag per jaar en waar sommige van de hoogste temperaturen in Canada gemeten zijn.

advertentie

Klimaattypes in British Columbia volgens KöppenPhoto: Adam Peterson CC BY-SA 4.0no changes made

advertentie
Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

BRITISH COLUMBIA LINKS

Advertenties
• British Columbia Vliegtickets,nl
• Travelworld Canada
• Rondreis British Columbia
• British Columbia Hotels
• British Columbia Tui Reizen

Nuttige links

British Columbia Fotoreisverhaal
British Columbia Startnederland (N+E)
Reizen British Columbia (N)
Telefoongids Canada

Bronnen

BBC - Country Profiles

British Columbia and the Rockies

Michelin Apa Publications

Canada

Cambium

Canada

Lonely Planet

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Jepson, Tim / Vancouver en de Canadese Rockies

Wat & Hoe

Leigh Fleming, Janet / British Columbia : a walking guide

Cicerone

Ohlhoff, Kurt Jochen / Canada west & Alaska

ANWB

Phenix, Penny / Canada

Wat & Hoe

The rough guide to Canada

Rough Guides

Struijk, Aad / West-Canada

Elmar

Veldt, Marc / Canada

Gottmer/Becht

Ver Berkmoes, Ryan / British Columbia & the Yukon

Lonely Planet

Wagner, Heike / West-Canada : Alberta, British Columbia

Lannoo

Wikipedia

www.landenweb.nl/canada

 

laatst bijgewerkt september 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems