Landenweb.nl

AUVERGNE
Economie

To read about AUVERGNE in English - click here

ANWB vakantie boeken Auvergne

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Economie

Landbouw en veeteelt

advertentie

Bleu-d'AuvergnePhoto: Jon Sullivan in het publieke domein

In de bergachtige streken domineert de veeteelt, met name de roodbruine Salers-runderen en ook veel schapen. In Auvergne wordt een groot gedeelte van de melk gebruikt voor het maken van kaas. Typisch voor Auvergne is de ‘bleu-d’auvergne’, gemaakt van koeienmelk. Bekende kazen zijn verder de ‘cantal’, de ‘saint-nectaire’ en de ‘fourme-d’ambert’.

Op de vlakkere stukken is er landbouw, vooral tarwe, aardappels en rogge. Wijnbouw is minder belangrijk in deze regio. Puy-en-Velay staat bekend om een specialiteit: de ‘lentilles vertes de Puy’, de groene linzen van Le Puy. Ze worden verbouwd in de streek Velay, in een wettelijk omschreven gebied, een ‘appellation (d’origines) contrôlée.

advertentie

Industrie

De traditionele kunstnijverheid is bijna verdwenen uit de Auvergne, behalve de kantproductie in Le Puy-en-Velay.

Clermont-Ferrand is het centrum van de industriële productie, vooral door de goede verbindingen en de relatief korte afstand tot Parijs. Michelin heeft zijn grootste bandenfabriek in Clermont-Ferrand (25.000 werknemers).

In Les Ancizes-Comps staat een staalfabriek waar 1500 werknemers staal maken voor de automobiel-, militaire, nucleaire en de luchtvaartindustrie.

Lezoux is al van oudsher een bekend keramisch centrum.

Volvic heeft, naast een mineraalwaterfabriek, lavagroeven waar sinds de 13e eeuw andesiet, een soort lavasteen, gewonnen wordt. Issoire wordt beschouwd als de hoofdstad van het bewerkte aluminium. Thiers staat bekend om zijn messenindustrie (maar ook lepels, vorken, kurkentrekkers en chirurgische instrumenten); meer dan 300 fabrikanten telt het stadje.

Aan de oevers van de Dore zijn gevestigd een fabriek van luxe papier, een fabriek voor roestvrij staal en een kartonfabriek. Mauriac floreert door de kaashandel en een handschoenenindustrie. Aurillac is hét centrum voor de paraplu- en parasolindustrie. Le-Puy-en-Velay heeft veel kleding- en textielindustrie; het fijne kantwerk van Le Puy is beroemd.

advertentie

Mineralen

advertentie

Auvergne MineralenPhoto: Didier Descouens CC 4.0 International no changes made

De Auvergne is zeer rijk aan mineralen en bezit bijvoorbeeld nog de enige goudmijn van Frankrijk, gelegen in de Montagne Noire, bij de plaats Salsigne.

Zilver, koper, tin en wolfram zitten nog steeds in de grond, maar het is niet meer rendabel om deze mijnen te exploiteren.

Wat er nog wel uit de grond gehaald wordt is uranium, nodig voor de productie van kernenergie.

Dankzij het vulkanisme is Auvergne een paradijs voor mineralenverzamelaars. Allerlei elementen in vulkanische gassen kristalliseerden en zo ontstonden stenen als sanidine, beryl, offretiet, amethist, lussatiet, aragoniet, opaal en vele andere.

Zie ook het hoofdstuk economie van Frankrijk.

advertentie

AUVERGNE LINKS

Advertenties
• Auvergne Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Auto huren in Anuvergne
• Hotels Auvergne
• Boeken, ook tweedehands, over AUVERGNE bij Bol.com

Nuttige links

Auvergne Startnederland (N+E)

Bronnen

Graaf, G. de / Auvergne, Ardèche

ANWB

Strijbos, E. / Auvergne, Ardèche, Lyon, Beaujolais

Gottmer/Becht

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems