Landenweb.nl

AUVERGNE
Planten en Dieren

To read about AUVERGNE in English - click here

ANWB vakantie boeken Auvergne

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Planten en Dieren

Planten

advertentie

Myrtille AuvergnePhoto: Myrabella CC 3.0 Unported no changes made

De hoogvlakte van de Cézallier is bekend om zijn veengronden die bijzonder rijk aan flora is. In de weidegebieden is de ‘nard raide’, een dunne hoge grassoort dominant. Iets hoger groeit de myrtille (blauwe bosbes), de zeldzame moerasorchidee, het standelkruid, de witte eik en de drosera of zonnedauw, een vleesetende plant.

In het zuiden van Auvergne groeit veel zeldzame flora, onder andere standelkruid, heidekruid, campanula, gentiaan en het giftige neefje van deze plant, de Vérâtre Blanc. De gentiaan wordt verwerkt in de cosmetische industrie en gebuikt voor apothekersdoeleinden. De vulkaanketen Monts Dôme herbergt tweeduizend soorten bloemen en planten, o.a. de wilde framboos.

advertentie

Dieren

Het dunbevolkte vulkanengebied heeft een geweldige fauna. Hier vindt men de zeldzame wilde schapen (moeflons) die grazen op de vulkaanhellingen. Door de lucht zweven roofvogels die bijna nergens anders in Europa voorkomen. Onder andere de slangenarend die vooral op zoek is naar hagedissen, die hier veel voorkomen. Andere roofvogels zijn kiekendieven, (rode)wouwen, slechtvalken, visarenden en torenvalken.

De beken zijn een broedplaats voor wilde zalm; de Allier-rivier geldt als de grootste zalmrivier van West-Europa. Veel voorkomende grote zoogdieren zijn herten, reeën, wilde zwijnen, steenmarters, genetkatten en dassen; otters en hermelijnen zijn zeldzaam.

advertentie

Slangenarend AuvergnePhoto: Bendale.Kaustubh CC 3.0 Unported no changes made

Vier belangrijke migratieplaatsen bevinden zich in het dal van de Allier, in de pas van Prat de Bouc, in de Montagne de la Serre en in de Pas van Barachuchet. Alleen al in het dal van de Allier nestelen meer dan 120 soorten vogels en meer dan 100 trekvogels, waaronder de visarend.

De hoornaar kan gemeen steken en ook de adder kan een pijnlijke beet uitdelen.

advertentie

Braque D'AuvergnePhoto: Pleple 2000 CC 3.0 Unported no changes made

De Braque D'Auvergne is een oud hondenras dat typevast gebleven is sinds het eind van de achttiende eeuw. Her ras stamt waarschijnlijk af van honden die van Malta naar Frankrijk kwamen en die daarna werden gekruist met onder andere Franse brakken en andere jachthonden.

advertentie

AUVERGNE LINKS

Advertenties
• Auvergne Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Auto huren in Anuvergne
• Hotels Auvergne
• Boeken, ook tweedehands, over AUVERGNE bij Bol.com

Nuttige links

Auvergne Startnederland (N+E)

Bronnen

Graaf, G. de / Auvergne, Ardèche

ANWB

Strijbos, E. / Auvergne, Ardèche, Lyon, Beaujolais

Gottmer/Becht

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems