Landenweb.nl

AUVERGNE
Vakantie en Bezienswaardigheden

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Clermont-Ferrand
  Oppervlakte  26.013 km²
  Inwoners  1,381,629
  (2019)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .fr
  Code.  FRA
  Tel.  +33

To read about AUVERGNE in English - click here

ANWB vakantie boeken Auvergne

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Vakantie en Bezienswaardigheden

advertentie

Auvergne Parc des VolcansPhoto: Heurtelions CC 4.0 International no changes made

De regio Auvergne ligt in het Centraal Massief en is een geliefde, maar nog geen massale vakantiebestemming met een beschermde natuuromgeving, prachtige maanlandschappen, authentieke dorpjes en vulkanen. Auvergne bestaat uit vier departementen: Allier, Cantal, Haute-Loire en Puy-de-Dôme.

Leuk om te doen is het volgen van de Kazenroute langs ca. 50 boerderijen die ieder hun eigen kaas produceren, vaak met eeuwenoude technieken. Om te ontspannen zijn er in het Massif du Sancy, gelegen in het vulkanengebied, voldoende mogelijkheden, onder andere lactotherapie, lichttherapie en cocooning. Alles over vulkanen, de aarde en natuurkrachten is te vinden in het themapark Vulcania, en een echte vulkaan bezoeken kan ook, de vulkaan van Lemptégy kan te voet of per treintje ontdekt worden.

Sportieve mogelijkheden zijn er genoeg in de Auvergne: fietsers worden verwend met 44 uitgezette fietstochten en ca. 4000 km aan mountainbike-trails. Wandelaars kunnen profiteren van 80 vulkanen over een afstand van 80 kilometer, met de befaamde Puy-de-Dôme (1465) als hoogste vulkaan in het gelijknamige gebied. De bergketen Massif du Sancy bestaat uit glooiende heuvels, diepe kloven en ruige rotswanden, waartussen 650 kilometer aan wandel- fiets- en ruitertochten uitgezet zijn. Dit gebied telt drie bergtoppen van meer dan 1800 meter hoogte, met de Puy de Sancy als hoogste top (1886 meter). In het departement Cantal ligt het belangrijkste vulkaangebied van Europa met bergen, bossen, dalen, plateaus, gletsjerdalen en de Puy Mary als hoogste punt (1787 meter).

Ook watersporters kunnen in de Auvergne volop aan hun trekken komen, met kratermeren (o.a. Lac Pavin, Gour de Tazenat en Lac du Bouchet), vulkanische stuwmeren (o.a. Lac du Guéry, Aydat en Chambon), helderblauwe (berg)meertjes (o.a. Goule, Sault, Prades en Aubusson-d'Auvergne) en ongerepte rivieren en stroompjes, o.a. Gorges l'Allier, La Sioulle, de Cher en de Lot.

advertentie

Auvergne Clermont-FerrandPhoto: Aavitus CC 4.0 International no changes made

Verder is een bezoek aan de hoofdstad Clermont-Ferrand zeer de moeite waard en via vele festivals kan men kennismaken met de muzikale cultuur van de Auvergne, en dan met name op het gebied van dansmuziek. Toeristen die geïnteresseerd zijn in de historie van de Auvergne kunnen genieten van vele kerken, kastelen en andere gebouwen. Er zijn zes kastelenroutes uitgezet en ca. 40 kastelen zijn opengesteld voor publiek.

advertentie

AUVERGNE LINKS

Advertenties
• Auvergne Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Auto huren in Anuvergne
• Hotels Auvergne
• Boeken, ook tweedehands, over AUVERGNE bij Bol.com

Nuttige links

Auvergne Startnederland (N+E)

Bronnen

Graaf, G. de / Auvergne, Ardèche

ANWB

Strijbos, E. / Auvergne, Ardèche, Lyon, Beaujolais

Gottmer/Becht

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems