Populaire bestemmingen SPANJE

MENORCA   

Planten

Menorca kent ca. 200 soorten bloemen, waaronder verschillende soorten orchideeën. Ca. 25 soorten bloemen en planten komen alleen op Menorca voor.
Braamstruiken, dennen- en steeneikenbossen, olijfbomen, distels, haag- en sleedoorns domineren het landschap.
Op een lager niveau vinden we mastiekstruiken, altijdgroene weegdoorn, aardbeiboompjes, boekweit, mirte, heidebrem, jeneverbesstruiken, oleanders, wilde asperges, aronskelkachtigen.
In de duinen groeien strandlelies, witte en zwarte rotsrozen en in de vochtige gebieden komt riet voor.
Rotsen zijn bedekt met korstmossen en doornstruiken of ‘socarells’ trotseren de vaak harde wind aan de kust.

Dieren

Het feit dat er verschillende roofvogelsoorten voorkomen wijst erop dat de voedselketen nog intact is, en dat is in deze tijd een gelukkige constatering.
De dierenwereld op Menorca bestaat uit kleine zoogdieren, reptielen, insecten en heel veel vogels. Onder de zoogdieren vallen marters, fretten, wezels, konijnen, vleermuizen, enkele soorten veldmuizen, en de schuwe egel.
Reptielen zijn onder andere de Middellandse-Zeeschildpad, hagedissen en wat kleine ongevaarlijke slangensoorten.
Alle biotopen die op Menorca te onderscheiden zijn, hebben hun eigen vogelwereld. In de ravijnen of ‘barrancs’ leven hout- en tortelduiven en merels. Op de klippen en in de haventjes meeuwen, stormvogels, pijlstormvogels en aalscholvers. In de bossen en op de akkers woudsnippen, goudhaantjes, nachtzwaluwen, vliegenvangers, patrijzen en kwartels. Verder zijn nog te zien veldleeuweriken, kuifleeuweriken, gorzen en raven.
De toeristen zijn dol op langoesten, zeeduivels, zwaardvissen, zaagbaarzen, stokvissen, poon, tandbrasems en zeebrasems, en verder inktvis, garnalen, mosselen, hommer, zeespinnen en zeedadels. Bijzonder is de escopinya of venusmossel.

Tussen Playa de Son Bou en het vakantieoord Sant Jaume strekt zich het natte gebied Marisma de Son Bou uit, een belangrijke habitat voor wilde eenden, allerlei trek- en watervogels en reptielen. In de lente en de herfst is Menorca een tussenstation voor duizenden trekvogels, o.a aalscholvers, reigers, lepelaars, oeverzwaluwen, bijeneters, meerkoeten, waterrallen, karekieten, steltlopers, futen, strandlopers, tafeleenden, grielen en sternen. De beste plaats om veen van de ze soorten te bekijken zijn de S’Albufera des Grau-moerassen (70 ha), de kustgebieden en de zuidelijke ravijnen. Daarnaast komen er verschillende roofvogels en aaseters op het eiland voor, zoals visarenden, dwergarenden, rode wouwen, valken, buizerds, sperwers, aasgieren, kiekendieven en steenuilen. Vele soorten kleine insecteneters sluiten deze rij.
De S’Albufera lagune wordt van de zee gescheiden door een zandbarrière, die zorgt voor zoutwatermoerassen naast een zoetwatermeer. In de zoutwatermoerassen leven o.a. alen en waterschildpadden. 400 meter uit de kust ligt het eiland Ille d’en Colom, waar een beschermde hagedissensoort voorkomt, Lacerta lilfordi.
Bijzonder zijn de zwarte paarden van het Menorcaanse ras.

MENORCA LINKS

Advertenties
• Menorca Vliegtickets.nl
• Menorca Tui Reizen
• Naar Menorca met Sunweb
• D-Reizen Menorca
• Menorca Vliegtickets Tix.nl
• Menorca Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Menorca
• Menorca Vliegvakanties WTC
• Autohuur Menorca
• Ferry overtochten van en naar Menorca

Nuttige links

Menorca Startnederland (N+E)
Reisinformatie Menorca (N)
Schrijf uw artikel over MENORCA

Bronnen

Kelly, T. / Menorca
Kosmos-Z&K

Klöcker, H. / Menorca
Deltas

Mallorca & Ibiza, Menorca & Formentera
APA Publications

Montserrat, J. / Reiseführer Menorca : ein Streifzug durch die Insel
Triangle Postals

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems