Populaire bestemmingen SPANJE

MENORCA   

Sommige heuvels zijn geterrasseerd en alleen in het zuiden worden de akkers bevloeid. Landbouwgewassen zijn: graan, vlas, groenten, zoete aardappelen, meloenen, vijgen, granaatappels, amandelen en (wijn)druiven.
Typisch voor de Balearen en dus ook voor Menorca zijn de stapelmuurtjes van natuursteen die korenakkers en weiden omheinen en het land in ontelbare percelen verdelen. Wat de landbouw betreft is de zuivelindustrie toonaangevend; er grazen nog ca. 30.000 (zwartbonte) koeien op het eiland.

Vermeldenswaard is de schoenenindustrie die kan terugblikken op een meer dan honderdjarige traditie. Eind 19e eeuw leefde bijna 40% van de bevolking van de fabricage van schoeisel. De bekendste schoenfabrieken staan bij Alaior en Ferreries. Sinds tientallen jaren worden er allerlei modeaccessoires van leer op Menorca gemaakt; tassen, vesten, riemen en jacks. Typisch Menorcaans zijn de ‘abarcas’, traditionele leren sandalen met zolen die van autoband gemaakt zijn. Andere typische producten van Menorca zijn modeaccessoires, chique stoffen en keramiek. In Mahón wordt jaarlijks een van de grootste modeaccessoiresbeurzen van Europa gehouden.
Voor een dorpje als Fornells zijn de vis- en langoestvangst de voornaamste bron van bestaan, naast het toerisme uiteraard.

Beroemde Menorcaanse producten zijn de ‘queso Mahón’ of Mahón-kaas (Alaior is het kaas-centrum) en de ‘salsa mahonesa’, de naar de hoofdstad Mahón vernoemde mayonaise.
In 1756 versloegen de Franse troepen de Engelsen. De Franse legeraanvoerder Richelieu hield ter ere daarvan een feest en vroeg de kok een exquise saus te maken. Bereid van eidooier, olijfolie, citroensap en kruiden werd de salsa mahonesa onder de naam mayonaise een culinaire wereldhit.

Sinds 1969 bestaat er een luchthaven op Menorca, die in de jaren negentig omvangrijk gemoderniseerd is. Veerverbindingen zijn er het hele jaar door tussen Mahón en Barcelona, Palma de Mallorca, Valencia en Alcúdia op Mallorca.
De belangrijkste verkeersader is de verbinding tussen Ciutadella in het westen en Mahón in het oosten (49 km). In minder dan een uur steekt men op deze wijze het hele eiland over. Belangrijke, gemoderniseerde wegen liggen er ook nog tussen Es Mercadal en Fornells en tussen Fornells en Mahón. Voor de rest bestaat het wegennet uit kleine weggetjes die als graten naar de dorpjes aan de kust lopen. Veel van de baaitjes aan de noord- en zuidkust zijn alleen maar te voet of per fiets te bereiken.

MENORCA LINKS

Advertenties
• Menorca Vliegtickets.nl
• Menorca Tui Reizen
• Naar Menorca met Sunweb
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• Menorca Vliegtickets Tix.nl
• Menorca Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Menorca
• Menorca Vliegvakanties WTC
• Autohuur Menorca
• Ferry overtochten van en naar Menorca

Nuttige links

Menorca Startnederland (N+E)
Reisinformatie Menorca (N)
Schrijf uw artikel over MENORCA

Bronnen

Kelly, T. / Menorca
Kosmos-Z&K

Klöcker, H. / Menorca
Deltas

Mallorca & Ibiza, Menorca & Formentera
APA Publications

Montserrat, J. / Reiseführer Menorca : ein Streifzug durch die Insel
Triangle Postals

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems